Vergane Glorie: Tivoli (Alemannia Aachen)
Het stadion Oud Tivoli in Aken is ‘een naam‘ in Duitsland. Het stadion, dat ten noorden van het stadscentrum van Aken ligt, heeft prachtige steile staantribunes, ademt een geweldige voetbalsfeer uit en heeft ook nog eens prachtige hekken om in te hangen. Sinds een paar jaar wordt het stadion echter niet meer door het eerste elftal van Alemannia Aachen gebruikt, aangezien men een nieuw onderkomen een paar honderd meter verderop heeft betrokken. Per 1 juli beginnen zelfs de sloopwerkzaamheden aan het oude stadion. In deze Vergane Glorie een ode aan het mythische Tivoli Stadion van Alemannia Aachen.
Oud Tivoli
Als je op het internet op het Oude Tivoli zoekt, zijn er prachtige -veelal Duitse- verhalen van voetbalfans te vinden en de mening is grotendeels hetzelfde. De oude thuisbasis van Alemannia Aachen heeft iets, dat ongrijpbare, dat ervoor zorgt dat een bezoek aan het stadion een indrukwekkend bezoek is. Het stadion ademt voetbal uit en dat is ook niet gek.
Het Tivoli is namelijk een van de oudste stadions in Duitsland. Al in 1908 besloot de stad Aachen een gedeelte van het landgoed Gut Tivoli aan FC Alemannia te verhuren. In de buurt was ook een café gevestigd dat “Tivoli” heette en al snel werd het speelcomplex in de volksmond “Tivoli” genoemd. In 1919 fuseerde FC Alemannia met Aachener Turnverein tot Alemannia Aachen.
De fusie was een schot in de roos en de belangstelling in Aachen voor het voetbalspel nam toe. Het leidde ertoe dat het bestuur besloot om een stadion met een capaciteit van 11.000 plaatsen te bouwen. Daarvoor moest extra grond van de gemeente Aachen gehuurd worden en in 1925 werd deze deal beklonken. Men begon met de bouw van het stadion en op 3 juni 1928 werd het stadion ingewijd.
West-Duitsland
In de jaren ’50 en ’60 was Alemannia Aachen een grote club in West-Duitsland, ondanks dat de club niet in de hoogste klasse speelde (dit was meer te wijten dat er vrij veel sterke clubs in de West Liga van de BRD speelde). De publieke belangstelling nam daarmee flink toe en een verbouwing van het stadion was noodzakelijk. Met een uitbreiding van de capaciteit en de introductie van een lichtinstallatie, was het Tivoli een modern stadion. In de zomer van 1957 werd het verbouwde stadion voor 32.000 supporters in gebruik genomen.
Een kleine 11 jaar later behaalt Alemannia Aachen het grootste succes in haar bestaan. Men eindigde op een tweede plaats in de 1. Bundesliga, maar het seizoen daarop degradeerde Aachen naar de Tweede Bundesliga. Het duurde ruim 40 jaar voordat Alemannia Aachen op het hoogste niveau terugkeerde.
Wellicht dat Tivoli daarom een mythische status in het Duitse voetbal heeft. Alemannia Aachen is namelijk geen club die uitblinkt in prijzen en grote successen, maar waar verbondenheid met de stad en kameraadschap voorop staan. Doordat Alemannia flink wat toeschouwers trok, die zich fanatiek achter de club schaarden, werd Tivoli een vestiging die moeilijk te nemen was. Het Tivoli was een plaats waar het geel-zwarte leger van Alemannia haar kameraadschap vond en de club steunde.
Nieuw Tivoli
Maar Alemannia Aachen moest ook met haar tijd meegaan. Na een hoop discussie, geplan en gepraat, werd in 2008 begonnen met de bouw van het stadion, die een klein jaar in beslag nam. Enkele honderden meters van het Oude Tivoli verrees het nieuwe stadion, dat de naam Nieuw Tivoli zou dragen. Het heden en verleden, broederlijk naast elkaar. Na de verhuizing van Alemannia Aachen naar het nieuwe stadion in 2009, deed het oude stadion nog dienst als trainingsaccomodatie en thuisbasis voor het tweede elftal van Alemannia Aachen. Het was echter al snel duidelijk dat het Oude Tivoli tegen de vlakte zou gaan en plaats zou maken voor een woonwijk.
Op 1 juli 2011 wordt het oude Tivoli stadion daadwerkelijk gesloopt, waarmee er een einde komt aan de situatie waar het verleden en heden naast elkaar leven. In aanloop van de sloop besloten de club en de gemeente zelfs om een veiling te houden. Alles wat in het Oude Tivoli aanwezig was, ging onder de veilingshamer en de opbrengsten gingen naar een goed doel. Zelfs de lichtmasten van het stadion werden geveild. Nog een kleine maand te gaan en dan is Oud Tivoli er niet meer. Heren en dames Groundhoppers: Sla uw slag nu het nog kan!
Een uitgebreider tekstverslag van het Tivoli Stadion tref je hier aan.