GroundhoppingVoetbal in Polen

Vergane Glorie: Stadion im. Braci Czachorów

In het oosten van Polen, zo’n honderd kilometer onder Warschau, ligt Radom. De grootste club die hier speelt is Radomiak Radom. Op de wedstrijddag troffen wij een achtergelaten Stadion im. Braci Czachorów aan. Sinds enkele maanden wordt hier niet meer gevoetbald.

Verlaten stadion

In sommige landen kan het lastig zijn om de juiste informatie te vinden, helemaal als je de taal niet machtig bent. Het viel dus tegen dat Radomiak tijdelijk is verhuisd naar het gemeentelijke stadion van Radom. Het zat er dus niet in om hier nog een wedstrijd te zien. We zijn net te laat, want sinds een paar maanden is dit stadion niet meer in gebruik. Balen, want we konden ons wel voorstellen hoe het was om hier een wedstrijd te kijken!

De lange zijde ziet er – op een paar kapotte stoeltjes – nog prima uit. Het kenmerkende hokje boven de tribune staat er ook nog. Op deze tribune nam de harde kern van Radomiak altijd plaats. De overkant treffen we in zelfde staat aan. Sommige zitjes zitten los of zijn half gebroken.

Mooie herinneringen

Het oude stadion is een mooie, oude bak die je nog moet koesteren zolang het er staat. De Ekstraklasa kent bijvoorbeeld bijna alleen maar moderne stadions. In dit stadion zijn tussen 1991 en 1994 nog drie interlands gespeeld. Hierin nam Polen het op tegen Wales, Finland en Wit-Rusland. In 1984 was er met 20.000 toeschouwers een recordaantal in dit stadion aanwezig.

Radomiak Radom – Motor Lubin (2012, via radomiak.pl)

Op de site van Radomiak vonden we een hoop mooie foto’s van toen de club nog haar wedstrijden hier afwerkte. De lange zijde is vrijwel helemaal gevuld met fanatieke supporters. Aan sfeeracties geen gebrek, vooral wanneer de regionale derby tegen Motor Lublin werd gespeeld!

Sloop van het stadion

Niet lang na het bezoek is de sloop van het stadion begonnen. Voor de liefhebber van oude stadions zijn dit pijnlijke beelden om te zien! Eind 2021 is op de plek van Stadion im. Braci Czachorów een gloednieuw stadion te vinden. Deze foto’s zijn net als de archieffoto’s afkomstig van tylkoradomiak.pl en gemaakt door fotograaf Tomasz Fijałkowski.

 

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %