Vergane Glorie: Stadion De Ganzenvijver
Van harte gefeliciteerd aan iedere Europese voetbalfan! Het is vandaag namelijk op de kop af 108 jaar geleden dat de eerste voetbalinterland op het Europese vasteland werd gespeeld. Op 1 mei 1904 speelden de nationale elftallen van België en Frankrijk in de Brusselse voorstad Ukkel tegen elkaar en decor was het satdion dat naar de schattige naam Stadion De Ganzenvijver luistert. En het leuke? Een gedeelte van het stadion staat nog steeds overeind, het bevat de oudste tribune van België en de oudste betonnen tribune van het Europees vasteland!
1904, het jaar waarin Schalke, KV Mechelen en Racing Mechelen onder andere zijn opgericht. Het is ook een periode waarin de voetbalsport een voorrecht van de elite was, waarin mannen met lange -kenmerkende- snorren achter zware lederen ballen aanrenden en het merendeel van de tribunes nog van hout waren (en wat bijvoorbeeld in 1902 in Glasgow niet goed afliep…). Het was ook een periode dat illustere Belgische clubs zoals Union Saint-Gilloise, FC Liègeois en Racing Club de Bruxelles de lakens in België uitdeelden. Die laatste club was dé club van de elite uit Brussel en was daarom vrij populair.
De populariteit van de omnisportvereniging ‘Den Racing’, zoals de club onder de Nederlandstaligen bekend stond, was begin vorige eeuw dusdanig groot, dat de club besloot om een nieuw, ‘hypermodern‘ en uniek stadion te bouwen. Het unieke lag hem in het feit dat de nieuwe overdekte zittribune van gewapend beton zou zijn en dat de kleedkamers warm stromend water zouden hebben. Voor die tijd waren dit twee zeer gewaagde technische hoogstandjes en de bouw van het stadion werd met flinke belangstelling gevolgd. Naast een clubhuis, waar de Brusselse elite onder het genot van de pijp en een drankje kon napraten over de wedstrijd, zou het stadion ook steile staantribunes krijgen.
In 1902 werd het stadion De Ganzenvijver officieel en feestelijk geopend en 2 jaar later besloten de Parijse en Brusselse elite om de allereerste voetbalinterland op het Europees continent te spelen. En wat was nou mooier om deze interland in het meest moderne stadion van Europa te spelen? Enkele duizenden mensen zagen een waar spektakelstuk, waarin de Belgen en Fransen met 3-3 gelijkspeelden. De 22-jarige aanvaller George Queritet bracht de Belgen al in de 7e minuut op voorsprong, maar Frankrijk wist de achterstand binnen het kwartier om te buigen naar een 1-2 voorsprong. Na de rust gaat België, fanatiek gesteund door de aanwezige mensen, furieus van start en weet de achterstand naar een 3-2 voorsprong om te buigen. Drie minuten voor tijd slaat de Fransman Gaston Cypress toe. Na een vrije trap van Joseph Verlet volleyt Cypress de bal knalhard achter de Belgische doelman Verdyck. De spaarzame Franse toeschouwers veren op en vieren de 3-3. Enkele minuten later besluit John Keene dat het welletjes is en fluit de allereerste interland op het Europese vasteland af.
Het stadion De Ganzenvijver wordt nog een kleine 35 jaar voor voetbalwedstrijden gebruikt en met name de beginperiode zijn de grote successen voor Racing Club de Bruxelles. Maar het stadion is ook bekend om een van de meeste verhitste derby’s uit de Benelux tegen Royal Union Saint-Gilloise, de grote aartsrivaal van Racing. De successen van Racing houden tot de Eerste Wereldoorlog aan en daarna raakt de club in verval. Na de Tweede Wereldoorlog probeert Racing met groteske stadionplannen haar plaats in het Belgisch topvoetbal te heroveren, maar de club faalt. De voetbaltak van Racing Club de Bruxelles verhuist naar het Drielindenstadion (en gaat enkele jaren later failliet) en de hockey- en tennistak nemen de voetbalvelden in beslag.
Tot op de dag van vandaag spelen deze takken van Racing daar nog. En het mooie is dat de betonnen tribune van Stadion De Ganzenvijver er nog steeds staat. Wellicht is zij de enige getuige die de allereerste interland heeft meegemaakt.. In 2010 werden de oude toegangspoort aan Avenue du Racing en de betonnen tribune uitgeroepen tot nationaal monument. En dat laatste mag ook wel. De tribune is namelijk de oudste tribune in België en voor zover bekend de oudste nog bestaande betonnen tribune op het Europese vasteland.
– Een uitgebreider tekstverslag tref je op de website van Martijn aan.
– Meer foto’s in zijn foto-album en hieronder.
Foto’s