Groundhopping

Vergane Glorie: Stadion am Hermann-Löns-Weg

De 32-meter hoge stadionlampen en de grote eretribune verraden dat er ooit op hoog niveau is gevoetbald. Het Stadion am Hermann-Löns-Weg ligt er nu verlaten bij. Zes jaar geleden speelde Union Solingen haar laatste thuiswedstrijd in het stadion en ging kort daarna failliet. Van de een op de andere dag werd het stadion een verlaten herinnering aan de glorietijden van Union. Als in, waarschijnlijk, 2017 de sloophamers het stadion gaan afbreken, dan is de laatste tastbare herinnering aan 2. Bundesliga voetbal in Solingen definitief weg.

Tijdens de thuiswedstrijden van Union Solingen moet het een prachtplaatje geweest zijn. De wijk waarin het stadion ligt is zeer groen en over het bladerdek van de bomen moeten de stadionlampen een baken van licht zijn geweest. Het groen is ook terug in het stadion te vinden, waar de takken en de bladeren van de hoge bomen aan de lange zijde van de staantribune een natuurlijk dak vormen. Tegenover die staantribune ligt de eretribune, door de groei van de bomen van de afgelopen zes jaar haast onttrokken aan het zicht. Tussen de struiken en de bossen door kun je nog de vroegere verkooppunten van eten en drinken ontwaren. Het lijkt alsof de mensheid van de een op de andere dag is verdwenen en de natuur het heeft overgenomen.

De laatste thuiswedstrijd van Union Solingen

Het is iets meer dan zes jaar geleden dat Union Solingen haar laatste thuiswedstrijd in het Stadion am Hermann-Löns-Weg speelde. De club kwam van 1975 tot 1989 in de 2. Bundesliga uit, maar na enkele opeenvolgende degradaties, speelde de club een marginale rol in het Duitse voetbal. Op 30 mei 2010 speelt Union Solingen haar laatste thuiswedstrijd van het seizoen, thuis tegen een andere gevallen grootmacht. KFC Uerdingen. De club uit Krefeld wint voor 500 toeschouwers met 3-6. Niemand van die 500 mensen had ooit kunnen dromen dat zij de laatste wedstrijd ooit van Union hadden gezien. Enkele weken later bleek dat Union bankroet was en dat niemand in staat was om de club te redden.

2. Bundesliga in Stadion am Hermann-Löns-Weg

Als je de hele geschiedenis erop naleest, is het eigenlijk ook niet raar dat Union failliet ging. Een keer eerder maakte de club de doorstart en al in de jaren ’80 bleek dat de 2. Bundesliga een maatje te groot was voor het stadje Solingen. De club promoveerde in 1975 naar de 2. Bundesliga en verbouwde het Stadion am Hermann-Löns-Weg naar de huidige lay-out. In de jaren ’80 kwamen daar ook nog de huidige floodlights bij, kosten: 1.3 miljoen D-Mark. In die periode werd ook het toeschouwersrecord gevestigd. Op een winterse dag in 1985 speelde Union voor de kwartfinale tegen Borussia Mönchengladbach. Officieel kwamen 15.500 man op de wedstrijd af, maar verhalen gaan dat er 18.000 tot 20.000 man in het stadion zaten.

Sportieve en financiële malaise

Het is ook in die tijd dat de financiele problemen in Solingen toesloegen. De club had moeite in de zwarte cijfers te blijven en moest noodgedwongen haar beste spelers verkopen. Toen de club na 1989 twee keer achter elkaar degradeerde en zelf failliet ging. De club mocht onder de nieuwe naam 1. FC Union Solingen een doorstart maken, maar speelde een marginale rol in het Duitse voetbal. Al het geld ging naar de sportieve kant en geld om het stadion te onderhouden was er niet. De gemeente besloot in 2006 de capaciteit van het stadion terug te brengen naar 5.000 en in 2009 werden de stadionlampen ontkoppeld van het elektriciteitsnetwerk. Een jaar later was het over en gedaan met de club

De toekomst van het stadion

De toekomst van het Stadion am Hermann-Löns-Weg ziet er niet rooskleurig uit. De gemeente Solingen heeft het stadion en de gronden recentelijk verkocht aan een projectontwikkelaar, die er een woonwijk op gaat bouwen. Volgens de buurtbewoners staat de sloop van het stadion in het eerste half jaar van 2017 gepland. Mocht je dus in de buurt van Solingen zijn, dan is een bezoekje aan deze oude Vergane Glorie zeker de moeite waard!

Meer foto’s en informatie

Foto’s

De toegangspoort en kassahokjes van het Stadion am Hermann-Löns-Weg

De toegangspoort en kassahokjes van het Stadion am Hermann-Löns-Weg

De eretribune van het stadion wordt bijna ontrokken aan het zicht.

De eretribune van het stadion wordt bijna ontrokken aan het zicht.

De oude staantribunes van het stadion

De oude staantribunes van het stadion

De eretribune

De eretribune

De grasmat ligt er nog mooi bij, wellicht hopend op betere tijden

De grasmat ligt er nog mooi bij, wellicht hopend op betere tijden

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %