Vergane Glorie: De Heikant – Achilles ’29
De ME stond hier op het veld voor supporters uit Oss; FC Dordrecht overleefde hier een wonderbaarlijke degradatie uit het profvoetbal en de bespeler haalde het landelijke nieuws door een ”kut keeper”. We hebben het over Sportpark De Heikant, waar Achilles ’29 vier jaar profvoetbal speelde. Inmiddels is De Heikant verlaten. De voormalig profclub is weggepest door de Familie Derks. Wat rest is de Vergane Glorie van De Heikant.
Griekse mythologie
Fortem. Valiente. Brave. We trekken maar even het hele woordenboek open. Achilles, een figuur uit de Griekse mythologie. Ooit een held uit de Trojaanse Oorlog en een hoofdpersoon in het boek van Homerus. Hoe wordt Achilles daarin beschreven? Schoon, sterk en: dapper. Als eerste amateurclub uit Nederland promoveerde het in 2013/2014 naar het betaalde voetbal. Een voetbalclub met 800 leden uit een plaats van minder dan 20.000 inwoners. Ga er maar aan staan. Zeven jaar later is er niks meer over van het sprookje. Het is schrikken bij aankomst…
De Heikant
De club speelt niet meer op de Heikant. Het speelt inmiddels in de Hoofdklasse. Daar had het uit moeten degraderen afgelopen jaar. Maar Corona kwam als een klein wonder. Achilles had slechts één punt toen de crisis insloeg. Het gaat dus slecht met de Groesbeekers. Maar altijd wist de club terug te krabbelen. Dat blijkt wel uit de geschiedenis van de voetbalclub.
In 1929 werd de club opgericht door dertien jonge heren. Er werd destijds door Gerrit Derks een veld beschikbaar gesteld op De Heikant. De jaren die volgden waren zeer succesvol met meerdere promoties op regionaal gebied. De eerste keer dat Achilles zich van zijn dapperste kant moest laten zien was in de Tweede Wereldoorlog. In 1945 lag het dorp in de frontlinie van de oorlog. Groesbekers werden geëvacueerd en er werden natuurlijk geen wedstrijden meer gespeeld. De Heikant werd achtergelaten. In de hoop dat er na de oorlog nog iets over was gebleven.
De oorlog was voorbij, maar het slagveld was goed zichtbaar op De Heikant. De clubkantine was weggevaagd en het veld lag nog vol landmijnen. Dappere strijders stroopten de mouwen op en begonnen met de wederopstanding van de club. Jaren van verschillende promoties en degradaties volgden. In 2002 promoveerde Achilles ’29 naar de Hoofdklasse. Die promotie is het begin van het succesboek. En dat succesboek doet pijn aan de andere kant van Groesbeek, waar aartsrivaal De Treffers gehuisvest is. In 2006 werd het kampioenschap van de hoofdklasse binnen gehaald, met twee punten verschil op De Treffers. Twee jaar later herhaalde Achilles opnieuw dat kunstje door op de laatste speeldag De Treffers in een kampioenswedstrijd met 3-2 te verslaan.
Profvoetbal
In 2013 werd de club kampioen van de Topklasse. Aanvankelijk had Achilles geen interesse om te promoveren naar de Jupiler League. Echter, toen AGOVV Apeldoorn en SC Veendam failliet verklaard werden, versoepelde de KNVB de regels zodat Achilles ’29 de stap naar het profvoetbal kon maken. Die kleine club aan de Cranenburgsestraat in Groesbeek in de Eerste Divisie. Prachtig. Maar een opeenstapeling van teleurstellingen volgden. En niet alleen binnen de lijnen.
Er deed een verhaalde de ronde dat het bestuur van Achilles ’29 andere dingen deed met de subsidie voor nieuwe kleedkamers. Er zouden salarissen van betaald worden. Wat volgt is een onzekere periode bij Achilles. Weet je die cynische actie van de supporters van De Treffers nog? Met die Braziliaanse vlag? Dat is niet zonder reden. De club zou op 31 maart 2017 lening hebben afgesloten met een bank uit Brazilië. Vijf miljoen euro.
De lening wordt maar niet overgemaakt waardoor de club, die al in categorie 1 verkeerde, punten aftrek kreeg in de competitie. Spelers ontvingen hun salarissen niet, dreigden zelfs even tot een staking. De club degradeerde uit de Jupiler League en stond weer met beide benen op de grond in de Tweede Divisie. Spelers vertrokken. Nog meer spelers vertrokken. En nog meer spelers vertrokken. In de media zeggen aanhangers van de club hun eigen ‘cluppie’ niet meer te kennen. En er gebeurde nog veel meer.
Kut Keeper
We maken een sprong in de tijd. De club haalde het nieuws doordat toenmalig trainer Eric Meijers zijn keeper een kut-keeper noemde. Helaas kwam de club toch vooral op het nieuws door een ruzie met de eigenaar van De Heikant: de familie Derks. De voormalige bestuurders van Achilles ’29 laten de club geen gebruik meer maken van de grond. Het ging zelfs zo ver dat het terrein bewaakt werd met honden.
De club is inmiddels uitgeweken naar Sportpark Noord, van voetbalclub Germania. Hierdoor staat de Heikant al meer dan een jaar te verpieteren. En dat is zonde. De Vergane Glorie op De Heikant. Keer Achilles ’29 hier ooit nog terug?