Groundhopping

Vergane Glorie: De Bökelberg

De Bökelberg

Schaam je als je nooit van dit stadion hebt gehoord. De mensen die het stadion kennen, kennen de mythe. Mensen die het stadion zelfs hebben bezocht, hebben de sfeer opgesnoven. Je bent helemaal een held als je er in de hekken hebt gehangen. Maar goed, dat laatste is een beetje een tik van deze site.

De Bökelberg is het voormalig stadion van Borussia Mönchengladbach (BMG). Het terrein, ooit in 1914 door Borussia aangekocht, was gelegen in een voormalige grindgroeve, die heel toevallig de afmetingen had van een voetbalveld. De hellingen van deze groeve zorgden voor een makkelijke bouw van tribunes en het bekende “1+1=3” zorgde ervoor dat “Da Kull” de nieuwe thuisbasis van BMG werd.

Het duurde tot aan de jaren ’60 voordat de Bökelberg flink werd verbouwd. Na deze verbouwing ontstond de mythe. De situering in een berg en de steile tribunes die dicht op het veld stonden zorgden ervoor dat de fans fanatiek meelevenden met hun helden op het veld. Het fanatisme van de fans zorgde ervoor dat De Bökelberg al snel een ware hel voor de tegenstanders werd en het stadion werd een onneembare vestiging. De successen van Borussia MG zorgen ervoor dat een stel fanatiekelingen zich op de noordelijke tribune verzamelen en al snel wordt de Nordkurve een respectvol begrip in Duitsland. Duizenden fans stuwen hun 11 helden op veld tot grote hoogte en de wisselwerking tussen publiek en de spelers is indrukwekkend.

In de jaren ’90 lanceren BMG en de gemeente Mönchengladbach het idee om het stadion een grote facelift te geven en uit te bouwen. De buurtbewoners, die in flink prijzige huizen wonen, schrikken zich kapot en verweren zich tegen de plannen. Strengere veiligheidsmaatregelen en de vraag naar nog meer commerciële mogelijkheden zorgen ervoor dat in 2002 begonnen wordt met de bouw van Borussia Park. Het nieuwe stadion is echter net zoals alle Arena’s in Europa; Een iets te dure schoenendoos en een nietszeggende betonnen kolos die je ook in een willekeurige andere stad kunt vinden.

Op 22 mei 2004 vindt de laatste officiële wedstrijd op de Bökelberg plaats. Borussia wint met 3-1 van 1860 München en het laatste doelpunt wordt door Nederlander Arie van Lent gescoord. De wedstrijd is een grote ode aan de Bökelberg en na het laatste fluitsignaal staan grote brede mannen met tranen in hun ogen. Zij verlaten niet zomaar een stadion, nee zij verlaten hun Bökelberg; Hun thuis waar zij lief een leed hebben gedeeld. Waar zij de hoogtepunten van Borussia hebben meegemaakt, maar ook de dieptepunten. Een plek waar een gedeelte van hun leven ligt. Een plek die spoedig niet meer zal zijn.

In januari 2006 wordt met de afbraak van de Bökelberg begonnen. Dat de Bökelberg een onneembare vestiging en een taaie tante was, bleek wel tijdens de afbraak. De sloop van de eretribune, met explosieven, mislukte, omdat de constructie uiteindelijk te stevig bleek. In de maanden daarop werd de eretribune met zwaar materieel gesloopt en op 2 augustus 2006 viel de laatste stadionmast ter aarde, op het voormalig speelveld.

Momenteel herinnert niets in de omgeving aan de roemrijke tijden van de Bökelberg. Op de plaats van het voormalige voetbalbolwerk staan exclusieve en dure gebouwen. In ‘Da Kull’, die naam blijft bestaan. Slechts tweede brede trappen, eentje op de plaats van de Nordkurve en die met enige fantasie op een deel van de tribune lijkt, herinneren nog dat er op deze plaats een stadion stond. Een mythe is weg, en dat is verdomd jammer. Gelukkig zijn er nog foto’s!

Een uitgebreidere geschiedsschrijving tref je op de site van Martijn aan.

Een foto impressie van het stadion vlak voor de afbraak en als bonus een impressie van de overblijfselen van het stadion.

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %