Actueel

Uitsupporters ontvangen is een kunst die niet iedereen beheerst

Dit seizoen zat ik voor het eerst in het uitvak bij Heracles Almelo. Ik kon mijn ogen niet geloven. Een autocombi opzich was al prima, maar de ontvangst daar was bijzonder. Overal welkom-teksten, logo’s van mijn club en hele bakken met gratis broodjes, plus wat kannen koffie en thee. Dit zou de standaard moeten zijn. Tegenwoordig worden er steeds meer gevallen bekend van puur amateurisme, onkunde en slechte behandeling.

Het vak dat ik als eerste aan de kaak wil stellen is die van een club waar ik persoonlijk niks tegen heb. Laat dat duidelijk zijn. Fortuna Sittard speelt leuk voetbal, de TGV staat bekend om de sfeeracties en de 1.200 supporters in de Kuip domineerden het Legioen. Helaas waren de Limburgers 16 jaar verstoken van Eredivisie-voetbal, en vooral de uitsupporters merken dit enorm. In de onderstaande alinea’s wil ik jullie meenemen naar de amateuristische en oneerlijke behandeling van supporters in Nederland, die in Sittard helaas goed gevisualiseerd wordt.

Amateuristische behandeling

Fortuna Sittard – PSV ging de eerste thuiswedstrijd in jaren worden voor de Fortunezen. Wij als PSV zijnde hadden er ook zin in. Voor onze generatie een nieuw uitvak, prachtig weer zo vroeg in het seizoen, dus genieten zouden we. De eerste domper was al vroeg bekend. Omdat de infrastructuur rondom het uitvak nog niet af was, was er alleen een buscombi beschikbaar. Best jammer. Oke, prima, wij met 800 man de bus in. Eenmaal aangekomen wisten we eigenlijk niet wat we aantroffen. Een zandvlakte met wat bouwhekken er omheen. Als dit een parkeerplaats moest voorstellen, was het een grote grap.

Eenmaal op het vak begon de volgende ellende, want de catering was nog dramatischer dan de gemiddelde sprint van Johnny van Beukering. Een rij voor drinken en een rij voor eten. Er werd niet geanticipeerd op de 800 dorstige supporters, die in de 25 graden best wat wilden hebben. Na de wedstrijd kwamen we het vak uit en merkten we dat de hekken omver lagen. Slechts een enkele agent stond eens te bekijken wat ‘ie hier nou van moest denken.

Het is dus op zijn minst apart te noemen dat Fortuna de zaken op dat moment niet op orde had. Je zou toch verwachten dat met een zomerstop en de lang naderende promotie er toch wel het een en ander afgewerkt zou zijn.Na een topavond zaten we in de bus terug en ontdekten we al gauw dat er na ons twee interessante ploegen op bezoek zouden komen. FC Utrecht en Ajax waren de volgende gegadigden die met dit amateurisme te maken zouden krijgen, en wij concludeerden dat dat nooit goed kon gaan.

Fortuna Sittard supporters vieren feest in Maastricht

Na de wedstrijden tegen de genoemde teams verschenen er inderdaad berichten dat het na de wedstrijden tegen zowel Utrecht als Ajax op zijn zachtst gezegd onrustig verliep. De infrastructuur was nog steeds niet geregeld en er klopte nog steeds geen hout van de organisatie. Natuurlijk werd in de media wel breed uitgemeten dat er een agent gewond was geraakt. Vreemd hé. In de media wordt er altijd naar de supporters gewezen, zonder dat de echte feiten benoemd worden, zoals bijvoorbeeld na NAC – Willem II.

Belachelijke behandeling Willem II

Dan maken we een sprongetje in het seizoen. Dit keer kijken we mee bij Ajax – Willem II. Dit verhaal zal iedereen wel bekend zijn. De Willem II-ers mochten met vrij vervoer naar Amsterdam afreizen, maar zijn vervolgens op basis van complete flauwekul enorm genaaid. Het is dan ook geen toeval dat het verslag over deze dag door een Willem II supporter massaal gedeeld werd op Social Media. Blijkbaar herkennen erg veel voetbalsupporters zich helaas in deze trieste gang van zaken.

Leugens in Sittard

Dan zijn we aanbeland bij de gebeurtenis die mij dit artikel heeft doen schrijven: Het weigeren van de FC Groningen-supporters bij Fortuna Sittard. De 400 supporters van de FC werden verplicht met een buscombi (!) af te reizen naar Sittard. Nou snap ik het al niet dat je het in je hoofd haalt om supporters vanuit Groningen 4 uur lang in een bus te dwingen voor een pot voetbal die ze prima zelf kunnen bezoeken maar daar bleef het niet bij. Uiteindelijk werd er gemeld dat de Groningen-supporters niet meer welkom waren. Er waren namelijk ‘sterke signalen waren’ dat de noordelijke gasten ‘grote hoeveelheden’ vuurwerk mee zouden brengen. Ik kan gewoon van gekkigheid niet meer verzinnen wat ik hierover moet schrijven. Deze reden is overigens pas naar buiten gekomen toen een van de redacteuren van een fansite een WOB-verzoek indiende bij de gemeente Sittard-Geleen, dat overigens nog niet beantwoord is. Het meest schrijnende aan dit soort gevallen is namelijk dat alle betrokken partijen iets anders roepen. Dit gebeurde recentlijk ook na Ajax – Willem II, en bij combi’s is het vaak onduidelijk waarom die nou precies nodig zijn.

Het is dus wel duidelijk dat we met zijn allen steeds treuriger behandeld worden. Ik heb nu drie kwesties beschreven. We weten allemaal dat er wekelijks idiote combi’s en regelingen verzonnen worden om dat “gajes” op de tribune in toom te houden. Kijk misschien eens naar het buitenland, gemeente Sittard-Geleen, gemeente Amsterdam en alle andere 16 Eredivisie-gemeentes. Pak een potje Schalke 04 – Dortmund mee, waar de uitsupporters gewoon naast het uitvak zitten. Of kijk naar Engeland, waar ze het woord plexi-wand niet kennen. Leren jullie misschien nog iets.

Roman de Lange
Geniet van alles wat met sfeer te maken heeft. Voorliefde voor de Duitse competities vanwege de sfeer en de stadions. Vindt de sfeer bij Europese topclubs dramatisch. Groundhopper in wording.

Reageren is niet mogelijk.

0 %