Twee dorpen, één club: Zeddam/Sint Joris schrijft historie
Er blijft weinig zo mooi als de ontknopingen in het amateurvoetbal. Tweede pinksterdag is het weer finaletijd. Op de neutrale locatie van Sportclub Westervoort mogen Zeddam/Sint Joris en Jonge Kracht het tegen elkaar opnemen voor een plek in de derde klasse. Het zijn twee clubs die niet meer verschillend zouden kunnen zijn. Een dorpsclub tegen een stadsclub. Een club die nooit hoger dan de vierde klasse speelde, tegen een club die jarenlang eerste klasse speelde. De Achterhoek tegen de Nederrijn.
Het is tweede pinksterdag als twee dorpen zich samen richting Westervoort, onder de rook van Arnhem, begeven. Sinds één seizoen zijn VV Zeddam uit het gelijknamige dorp en Sint Joris samen in een tijdelijke fusie. Volgend jaar zullen zij VV Montferland gaan heten. Tot die tijd zijn ze nog een wedstrijd lang Zeddam/Sint Joris. En in die ene wedstrijd kan er geschiedenis geschreven worden. De geschiedenis van beide dorpsclubs is namelijk vooral gevuld met avonturen in de lagere regionen van het amateurvoetbal. Nog nooit speelde een van beide clubs in de derde klasse. En laat dat nou juist de inzet zijn tegen Jonge Kracht vandaag.
Op Sportpark Naederhuyse is het ongeveer de perfecte voetbaldag. De zon schijnt, entree wordt alleen gevraagd in vorm van lootjes en honderden supporters hebben het hoofdveld weten te vinden. En aangezien het toch een finale is, moet er ook pyro aanwezig zijn. De mannen van Zeddam/Sint Joris hebben zich goed voorbereid en meerdere rood-groene rookpotten en fakkels zijn meegenomen. Als de spelers het veld betreden gaan de fakkels de handen in en de rookpotten het veld op. Ook bij Jonge Kracht, die met een hele grote groep fanatiekere supporters aanwezig zijn, gaat er vuurwerk af. Het zorgt voor een heerlijke entree, die zijn sporen achterlaat in het gras.
Twee stijlen voetbal
Na een minuut stilte is het vervolgens tijd om te beginnen met een potje voetbal. Meteen is het verschil tussen de twee clubs te zien. Jonge Kracht speelt technisch voetbal. Heeft een paar hele handige voetballers en is voetballend eigenlijk kilometers beter dan Zeddam/Sint Joris. Die spelen namelijk echt voetbal uit de Achterhoek. Lange halen, gauw thuis. Fysiek voetbal. En dan hopen dat de twee razendsnelle vleugelspelers gevaar kunnen gaan stichten. Na een halfuur staat er een volledige terechte 1-0 voorsprong voor Huessensch Trots. Bij de dorpsclub geloven zelf ook eigenlijk niet in een overwinning. Jonge Kracht is veel en veel beter en iedereen is tevreden als de rust gehaald wordt met slechts één doelpunt achterstand. Het wordt ineens beter als vlak voor de rust per toeval een van richting veranderde bal binnenvalt. De ruststand is dus 1-1.
Hoe dan???
In de rust praten de supporters nog wat met de wisselspelers. “Ben je fit?” wordt er onder meer gevraagd. De kermis is namelijk ook bezig in Braamt en de zaterdagavond is niet voor alle spelers rustig verlopen. Zoiets kan natuurlijk alleen bij een dorpsclub. Het illustreert gelijk het verschil met de grote club die Jonge Kracht is. En het laat zien waarom de dorpsclub een strijd zoals vandaag eigenlijk niet kan winnen. De finale halen is al een geweldige prestatie en daar zijn ze terecht trots op.
Maar in de tweede helft keert het spelbeeld opeens compleet. De verdediging wint de duels. Het middenveld wordt niet meer overlopen. De snelle vleugelspelers zorgen constant voor gevaar. En als de spits heel slim een overtreding wint op randje zestien, is het de uitgelezen mogelijk voor een stunt. Iedereen houdt zijn adem in als de middenvelder die ook de 1-1 maakte achter de bal gaat staan. Hij neemt zijn aanloop en schiet de bal hard en laag in de hoek. De supporters worden helemaal gek. Dit had niemand verwacht.
De beslissing
Hierna begint natuurlijk pas de echte spanning. Want op voorsprong komen is leuk, maar winnen is pas echt geweldig. Het is vooral het ongeloof in een goede afloop dat het spannend maakt, want op het veld zijn de verhoudingen allang gedraaid. De verdediging staat als een huis en de keeper maakt een paar heerlijke reddingen. De minuten tikken weg en onder aanmoediging van een “alles of niets” van de Jonge Kracht supporters gaat ook de keeper mee naar voren. Als de corner vervolgens wordt weggewerkt is er alle ruimte voor een rappe counter. En rustig uitgespeeld kan de aanvaller van Zeddam/Sint Joris de bal in het lege doel schuiven. Het is toch werkelijk zover. De 3-1 is gevallen. Spelers en supporters worden samen gek.
Na nog een minuut plichtmatig voetbal maakt de scheidsrechter het definitief. De twee dorpsclub doen samen wat ze los van elkaar nog nooit gelukt is. Ze promoveren naar de derde klasse en schrijven hiermee geschiedenis. Het feest barst los en het boxje in de kantine wordt op maximaal volume gezet en de Nederlandstalige playlist kan aan. In combinatie met de kermis van Braamt zal het zonder twijfel een legendarische avond zijn geworden in zowel Zeddam als Braamt. Twee dorpen, intens gelukkig door één wedstrijd. Hoe mooi kan amateurvoetbal soms wel niet zijn!