Voetbal in plaatselijke gemeentes met een geschiedenis tot in de tweede divisie, in België kan je er talloze vinden. Een van die voorbeelden is Wuustwezel; de voormalige toegangspoort tot België voor vele Nederlanders. En verbazingwekkend genoeg is er nog steeds nationaal voetbal te vinden daar.
The lads
Wuustwezel ligt pal aan de grens tussen België en Nederland. Voordat de snelweg in de buurt werd aangelegd was deze parel in de Kempen the place to be om België in te rijden. Tegenwoordig gaat het er een pak rustiger aan toe. Maar hoe plaatselijk en vredig het er ook aan toe moge gaan, toch hebben ze steeds de moderne evolutie in de maatschappij weten mee te volgen. De industriële revolutie was daar eentje van. Het ontstaan van de grote fabrieken viel ook Wuustwezel ten deel.
In 1868 werd sigarenfabriek Verellen opgericht in Antwerpen en bijna 40 jaar later (in 1905) verhuisden ze de productie naar Gooreind, een kleine dorpskern binnen Wuustwezel. Leuk weetje; ooit liep de gemeentegrens tussen Wuustwezel en Kalmthout door Gooreind wat voor verhitte discussies tussen de twee gemeentes zorgde. Maar even terug naar Verellen. Het waren namelijk de broers Verellen zelf (familie van de oprichters) die de eerste en enige voetbalclub in Wuustwezel oprichtten. De club geeft zelf aan dat dit in 1916 gebeurde.
Het duurde wel tot in 1923 voor de Trots de Noorderkempen zich bij de Belgische voetbalbond aansluit. Drie jaar later kregen ze stamnummer 358 toegewezen. Tot in 1975 ploeterde de ploeg in de provinciale reeksen. Maar vanaf 1975 begon een wonderbaarlijke periode. Dat jaar wist de ploeg tot in eerste provinciale te promoveren en amper een jaartje later stootten ze door naar de vierde klasse. Opnieuw een jaar later stonden ze plots in de derde klasse.
Kattegat vs Hagelkruis
In 1982 echter moesten ze hun aloude terreinen in het Kattegat verlaten na een dispuut met de eigenaar van de gronden. Heel even verhuisde KWFC naar Brasschaat voor ze hun intrek namen in het Hagelkruis (intussen is dit prachtige stadion in het Hagelkruis afgebroken). De absolute topjaren speelde de Trots der Noorderkempen dus niet in hun Kattegat. Want in 1983 wist de club naar de tweede klasse te promoveren. Dat duurde echter amper een jaar en in 1987 zakten ze nog verder door naar de vierde klasse. In 1989 was het zelfs opnieuw provinciaal voetbal.
Van 2000 tot 2004 kon er nog even geproefd worden van nationaal voetbal in de vierde klasse, maar voor de rest was het hoofdzakelijk te doen in de eerste en tweede provinciale reeksen. In 2007 keerde KWFC eindelijk terug naar hun eigen Kattegat nadat de gemeente de terreinen had overgekocht. Het laatste hoogtepuntje volgde in 2008 wanneer ze de Beker van Antwerpen in huis wisten te halen.
The ladies
Maar toch kan je in het Kattegat nog steeds nationaal voetbal te vinden. Al moet je dan even het andere eerste team gaan bezoeken. De damesafdeling van KWFC speelt al geruime tijd in de eerste klasse van het damesvoetbal. Oorspronkelijk maakten ze deel uit van Achterbroek VV. Achterbroek VV werd in de loop van de jaren 40 opgericht, al werd de damesafdeling pas eind jaren 90 opgestart. Zij wisten vrij snel op te klimmen en tegen 2011 stonden ze in de eerste klasse, toen nog het hoogste niveau.
In 2012 veranderde de competitiestructuur met de opstart van de BeNe-liga. De eerste klasse werd zo het tweede niveau. Aan het einde van dat seizoen degradeerde de ploeg jammer genoeg. Nog eens een jaartje later zorgde een verschil in visie tussen de mannen- en de vrouwenploeg tot een breuk. De damesafdeling vond dan onderdak bij K Wuustwezel FC. In 2017 promoveerden de dames weer naar de eerste klasse en daar zitten ze nog steeds.
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.