Voetbal in Kroatië

Tifo’s en brand bij Hajduk – Dinamo

Hajduk Split – Dinamo Zagreb is de grootste wedstrijd van Kroatië. Ondanks de brilstand als uitslag is deze editie eentje voor in de boeken. Op de tribunes zagen we meerdere tifo’s en vuurwerk en stond het uitvak letterlijk in brand!

Met nog vijf wedstrijden te gaan stevent Dinamo Zagreb af op haar zoveelste landskampioenschap. Sinds 2006 greep Dinamo alleen in 2017 naast te titel. Voorafgaand dit duel heeft Dinamo nog één punt nodig om officieus kampioen te worden. Het verschil met Hajduk Split, de nummer twee, is elf punten.

Hajduk Split wacht al sinds 2005 op een nieuw kampioenschap. Tussendoor is er wel een aantal bekers gepakt, maar de titeldroogte houdt aan. Dit weerhoudt de fanatieke supporters er niet van om hun club te steunen, ook voor zo’n duel als deze waarin er eigenlijk niets meer te halen valt.

Graffiti en muurschilderingen

Wie Split en plekken in de buurt in Dalmatië heeft bezocht zal vast wel iets hebben opgemerkt: in deze regio kan je niet om Hajduk heen. Om de haverklap passeer je langs de weg een muurschildering met een verwijzing naar de club. Ook pronkt het clublogo vaak op flats en andere gebouwen, je ziet er een aantal van terug in dit artikel.

Torcida

Torcida, de fanatieke aanhang van Hajduk, laat zich met verschillende acties tijdens dit duel zien. Bij opkomst zien we een tifo met de tekst ‘Hajduk živi vječno’, vertaald ‘Hajduk leeft voor altijd’. Vervolgens vliegen er een paar fakkels de sintelbaan op.

In de tweede helft volgt er een grote pyro-actie ondersteund met flink wat harde knallen. Ook deze keer blijft niet al het vuurwerk op het vak en worden er een paar fakkels richting het veld gegooid. Na deze actie zien we nog een paar banners gericht aan de gasten uit Zagreb.

Lees ook: Hajduk Split: ‘Dit is meer dan voetbal

Bad Blue Boys

De supporters van Dinamo verkochten het uitvak uit en laten zich vanuit deze hoek goed horen. In de tweede helft verschijnt hun eerste doek. Niet veel later gaan alle shirts uit en op de helft van de tweede helft worden er wat fakkels afgestoken. Dit is echter van korte duur en het lijkt erop dat de fakkels voor een ander doeleinde worden gebruikt, want enkele minuten later ontstaat er een brandje in het uitvak. Dit gebeurde ook al eerder in het seizoen.

Deze vlam wordt steeds groter en dit trekt veel bekijks van de thuisvakken. De brandweer kijkt toe hoe er inmiddels steeds meer stoeltjes onderdeel worden van het vuur. Pas vlak voor het einde van de wedstrijd kan de brandweer een linie agenten volgen zodat zij het vak op kunnen lopen en de brand kunnen blussen.

Vječni derbi

Natuurlijk wordt er ook nog gevoetbald. Op een afgekeurd doelpunt van Hajduk in de eerste helft na gebeurt er helaas niet veel op het veld. De 0-0 uitslag, iets waar Dinamo genoeg aan heeft, is een logisch gevolg van de matige pot.

Gelukkig maakt de sfeer veel goed. Met name aan het begin van de wedstrijd is het Torcida die samen met de lange zijde goed te horen is. In de tweede helft is Dinamo vocaal sterk en zijn het de randzaken op de tribune die de aandacht stelen.

Hajduk is officieus al geëindigd op de tweede plek en gaat de Europese voorronde in. Het seizoen kan nog wat meer glans krijgen: binnenkort staat de bekerfinale tegen Sibenik op het programma.

Olav
Altijd op zoek naar de mooiste wedstrijden en stadions. Sfeer staat op één. Reist graag naar Oost-Europa. Against Modern Football!

Reageren is niet mogelijk.

0 %