Columns

THEY FADE AND DIE…

DHC- SC Feyenoord 4-4 009

Het was een jaar of vijf geleden dat ik op een zondagochtend besloot om naar het voetbal te gaan. Nou is dat voor mij niet echt een unicum, eigenlijk ga ik bijna elke zondag naar het voetbal. Dat weekend was een interlandweekend dus ging ik naar een amateurwedstrijd: Sportclub Feyenoord speelde in Delft tegen DHC.

Na een uurtje of twee met bus, trein en tram bereikte ik na een korte wandeling De Brasserskade in Delft. Zo’n ouderwets sportpark waar ook ooit, in een ver verleden, betaald voetbal werd gespeeld. Eigenlijk is het natuurlijk het leukst om met vrienden naar het voetbal te gaan maar soms vind ik het ook leuk om in mijn eentje een wedstrijd te bezoeken. Maar stiekem had ik al gehoopt hem tegen te komen in Delft. En je kon ook moeilijk om hem heen. Om Jan Willem, een beer van een gozer… En ontdekte ik hem dus al snel in de kantine van DHC. Jaren ervoor waren we elkaar voor het eerst tegengekomen. Toen we in een bus vol voetbalsupporters van allerlei slag, van allerlei Nederlandse clubs gebroederlijk door elkaar heen, op weg gingen naar onze gezamenlijke passie: West Ham United in Londen.  Met een biertje in de hand liet Jan Willem me trots de kantine zien van ‘zijn’ DHC, ‘zijn’ club… Samen met andere vrijwilligers had hij die zelf verbouwd: het leek dan ook meer op een Engelse pub dan op een doorsnee voetbalkantine.

Terwijl binnen in die mooie kantine de veteranen hun biertjes dronken keek ik buiten met Jan Willem en een paar van zijn vrienden naar de wedstrijd met op de achtergrond die schitterende oude Elascon-tribune. Het werd uiteindelijk 4-4 die middag, oftewel met het publiek als grote winnaar! Na de wedstrijd dronken we nog een biertje en gaven we elkaar een hand. Daarna ging ik terug naar huis na een mooie middag voetbal met mensen die ik eigenlijk nauwelijks kende.

Sommige vrienden zie je bijna dagelijks en sommige bijna elke week. Sommige vrienden zie je af en toe en sommige nooit. Vorige week kreeg ik het trieste bericht van het overlijden van Jan Willem na een ernstige ziekte, hij was pas 48 jaar. Sommige vrienden zie je nooit meer. Net als in het clublied van West Ham United: They fade and die…

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %