Amateurvoetbal

SV Walcheren blijft in de Tweede Klasse na bizarre wedstrijd!

De finales van promotie en degradatie in het Nederlandse amateurvoetbal. Het is misschien wel het mooiste voetbalweekend dat we in Nederland hebben. Extra mooi is dat deze wedstrijden altijd op neutrale locaties gespeeld worden, waardoor er een soort klassiek bekerfinalegevoel hangt met twee supportersgroepen die moeten afreizen naar een andere locatie voor een cruciale wedstrijd. De keuze tijdens deze dagen is reuze. Wij gingen voor SV Walcheren tegen RCS in Zeeland. Daar kregen we geen spijt van.

Dankzij de promotie van Almere City is Zeeland nu de laatste provincie in Nederland die nooit een vertegenwoordiger in de Eredivisie heeft gehad. Tegenwoordig is het ook al de enige provincie zonder een professionele voetbalclub. Je zou daardoor kunnen denken dat voetbal in Zeeland niet leeft. Amateurvoetbal leeft juist extra. We gingen daarom al eens, met groot plezier, op bezoek bij onder meer Kloetinge, HSV Hoek en SV Walcheren. Dat laatstgenoemde moest strijden voor lijfsbehoud in de Tweede Klasse was reden genoeg om weer eens af te reizen naar de regio Walcheren.

Fietscombi

Wedstrijden om promotie zijn altijd net wat mooier, maar je kan niet altijd zes gooien in het leven. Tijdens de finale van vandaag strijden zowel Walcheren als RCS ‘slechts’ om handhaving in de Tweede Klasse Zaterdag. Beide ploegen liggen in de gemeente Vlissingen, waardoor er niet gezocht hoeft te worden naar een locatie ver weg. Toneel voor de play-off finale wordt Sportpark De Stoofwei in het vlakbij gelegen dorpje Koudekerke.

Voor SV Walcheren een tocht van ongeveer vier kilometer. Oftewel een goed kwartier fietsen. Vandaar dat de supporters ervoor hebben gekozen om naar deze cruciale play-off finale af te reizen door middel van een “fietscombi”. Onder het genot van wat biertjes en met gele rookpotten vertrekken vandaag daarom tientallen supporters vanaf Sportpark Bonedijke naar de finalelocatie in Koudekerke. Een mooi begin van wat een mooie dag kan worden.

 

In Koudekerke zelf beginnen direct na het arriveren van de supporters de voorbereidingen voor de sfeeractie. Na een moeizaam seizoen kan vandaag Tweede Klasse voetbal gered worden voor SV Walcheren. Dat is het op scherp stellen van de spelers wel waard. SV Walcheren heeft sowieso een mooie sfeergroep en vandaag zetten ze een van de beste pyro’s uit hun geschiedenis neer. Met tientallen fakkels, rookbommen en wat siervuurwerk is het genieten geblazen in Koudekerke.

Snelle rode kaart en achterstand voor Walcheren

De wedstrijd mag dan in Koudekerke zijn, voor de supporters van Walcheren valt het al snel alsof ze van een koude kermis thuiskomen. Na nog geen twee minuten spelen haalt een verdediger van Walcheren een doorgebroken speler neer en krijgt terecht de rode kaart geserveerd door de scheidsrechter. De ploeg mag nog (minimaal) 88 minuten met een man minder verder. De divisiegenoten uit Souburg weten hier al rap gebruik van te maken. Na zes minuten wordt de openingstreffer binnengekopt uit een corner. Alles lijkt verloren voor Walcheren.

Tot de wedstrijd 10 minuten voor rust ineens compleet van koers verandert. Binnen enkele minuten spelen staat er een compleet andere realiteit op het scorebord. Met een man minder weet SV Walcheren, in de persoon van Etienne Mallie, tweemaal te scoren. Het tiental heeft plots de leiding in de wedstrijd te pakken. Een schot van twintig meter en een bal die voor de voeten valt uit de kluts zijn genoeg om de supporters in extase te brengen. Compleet onverwachts heeft SV Walcheren weer de beste papieren voor lijfsbehoud.

Met hangen en wurgen

In de tweede helft doet de defensie van SV Walcheren lange tijd haar werk en RCS komt nauwelijks tot kansen. Totdat de bal een kwartier voor tijd precies goed valt uit een hoekschop en als een donderslag bij heldere hemel de 2-2 wordt gemaakt. Hierna is het nog een kwartier lang tussen hoop en vrees leven voor de supporters van SV Walcheren, waarbij zelfs nog een bal van de lijn gehaald moet worden. Met hangen en wurgen wordt de verlenging gehaald. De supporters zijn bijna op van de zenuwen.

In de verlenging is het ook vooral RCS dat de klok slaat, totdat in de tweede helft het geluk aan de zijde is van SV Walcheren. Bij een zeldzame counter wordt geprobeerd om de bal af te geven. Eén speler van RCS belandt op de grond en gaat als in een reflex met zijn hand richting de bal; penalty. Deze wordt feilloos binnengeschoten door Levi Zwiers. Nog tien minuten scheiden SV Walcheren van een langer verblijf in de Tweede Klasse. Zolang hoeven de supporters gelukkig niet in spanning te zitten. In de 115e minuut valt de 4-2 en is het definitief. RCS gaat degraderen naar de Derde Klasse.

Echt definitief is het natuurlijk pas na het laatste fluitsignaal. Een geluid dat gelijk gevolgd wordt door een massale pitch invasion. Uiteraard met het nodige vuurwerk betreden de de supporters het veld en vallen ze de spelers in de armen. Het was geen makkelijk seizoen, maar het doel is behaald. De vreugde in Walcheren is logischerwijs gigantisch. De ploeg is door het oog van de naald gekropen. Dit voelt bijna net zo goed als promoveren. SV Walcheren blijft in de Tweede Klasse!

 

Sander Wesdijk
Altijd op zoek om de mooiste wedstrijden en stadions vast te leggen met mijn camera. Van het Nederlandse amateurvoetbal tot de tofste wedstrijden over de hele wereld!

Reageren is niet mogelijk.

0 %