Amateurvoetbal

SV Walcheren verslaat GPC Vlissingen in derby vol pyro

We zagen al met grote regelmaat filmpjes in onze DM verschijnen van SVWsupport, de supportersgroep die voor ondersteuning zorgt bij wedstrijden van hun lokale club SV Walcheren. Meer dan eens gaat die steun gepaard met de nodige pyro. Een bezoekje aan deze supportersgroep stond daarom al een tijdje hoog op het lijstje. Er was echter één maar. Voor de mensen die geen topografische gave hebben: Walcheren is een schiereiland van de provincie Zeeland en SV Walcheren bevindt zich in Vlissingen. Niet bepaald om de hoek voor de rest van Nederland dus. Na veel uitstel moest het er eindelijk maar eens van komen en dus ondernamen we de barre wereldtocht naar het Zeeuwse schiereiland.

Uiteraard doen we dat niet voor zomaar een wedstrijd. Dankzij een gelukkige bekerloting staat na enkele jaren afwezigheid de derby tegen GPC Vlissingen eindelijk weer eens op het programma. Beide verenigingen liggen hemelsbreed nog geen kilometer uit elkaar. Voorafgaand aan de wedstrijd doen supporters van beide clubs dan ook afzonderlijk van elkaar een oproep om massaal naar de wedstrijd te komen. De avond voor de derby gaan de mannen van SVWsupport vervolgens nog even langs bij het sportpark van de rivaal om de boel aldaar met gele verf wat fraaier te maken. Alles staat op scherp voor een mooie derby dus!

De Vlissingse derby

Al jarenlang was er bij SV Walcheren een groepje jongens die vaak bij wedstrijden aanwezig is en door onder meer vuurwerk probeert om af en toe wat sfeer te creëren. Vanaf 2019 heeft deze groep zich verenigd onder de naam SVWsupport. De groep heeft zich sindsdien al meerdere keren laten zien met goede pyroacties. Mooi is ook dat de groep een échte band met de club en het elftal heeft. Dat gaat zelfs zo ver dat onze contactpersoon een paar dagen voor de wedstrijd laat weten dat hij niet beschikbaar is voor contact op de wedstrijddag. Hij heeft namelijk net te horen gekregen dat hij zelf meespeelt. In plaats van langs de lijn met pyro in de handen staat hij dus binnen de lijnen om daar een stempel te drukken op de Vlissingse derby.

De oproep van beide supportersgroepen is niet voor niks geweest en zowel de thuisploeg SV Walcheren als de bezoekers van GPC zijn in groten getale naar het sportpark gekomen. Er staan honderden supporters langs de lijn. En nog voor de wedstrijd valt op dat veel van deze supporters een fakkel in de handen hebben. Boodschappentassen vol worden rustig uitgedeeld aan eenieder die mee wil doen. Rookpotten en siervuurwerk worden op het veld klaar gezet. Bij SV Walcheren steken ze voor een paar honderd euro aan vuurwerk af, opgehaald door de groep zelf. Als de spelers het veld betreden, volgt vervolgens een mooi pyrofeest, waarbij beide kanten los gaan. Een schitterend geheel met een mooie mix tussen rook, fakkels, knallen en siervuurwerk. Eigenlijk had deze hoeveelheid vuurwerk een avondwedstrijd verdiend.

FC Judas

Op het veld is SV Walcheren vandaag de favoriet. Na een onverwachtse promotie in het laatste coronaloze seizoen is de club actief in de tweede klasse, het hoogste niveau sinds tijden. Tegenstander GPC speelt één niveau lager. Frappant is wel dat deze zomer maar liefst zeven spelers de overstap van Walcheren naar GPC hebben gemaakt. Schertsend noemen SVW-supporters de club daarom FC Judas. De verhoudingen staan dus op scherp.

Op het veld is er maar weinig te merken van het klassenverschil tussen beide clubs. GPC neemt het voortouw en krijgt enkele kansen. Toch is het de thuisploeg die 1-0 en vlak erna 2-0 maakt. De thuissupporters gaan de hekken in en de middelvingers vliegen in de richting van de uitsupporters. Verder is het in de eerste helft vooral de nodige voetbalhumor die opvalt. Veel klassieke liedjes (“wij staan 1-0 voor jalalalala”, “het is stil aan de overkant”, “waar is die trommel nou?”) worden uitgewisseld.

Onafgebroken vuurwerk

Bij een 2-0 stand kabbelt de wedstrijd een beetje voort, waarbij de bezoekers zonder twijfel de betere ploeg zijn en nog iets proberen te forceren. Gelukkig is er langs het veld genoeg afleiding. Bijna onophoudelijk wordt er vuurwerk afgestoken, van rotjes tot cobra’s tot vuurpijlen. Op één korte waarschuwing van de scheidsrechter na wordt het gelukkig allemaal gewoon toegestaan. Er zijn de afgelopen weken Nederlandse profwedestrijden stilgelegd om een stuk minder…

Het ontwikkelt zich al met al, buiten het scoreverloop, tot een heerlijke voetbalmiddag. Het voelt allemaal een beetje als voetbalbeleving zoals die langzaamaan aan het uitsterven is. Alhoewel ook hier de welbekende amateurvoetbalsores te horen zijn (“vroeger waren het nog allemaal echte GPC’ers, nu herken je er geen eentje meer”) is het mooi om zoveel supporters langs de lijn te zien. Schitterend is ook de onoverdekte tribune op Sportpark Bonedijke die bestaat uit niet veel meer dan een paar houten planken.

Even lijkt het er ook op dat we nog een spannende ontknoping te zien krijgen. Rond de 75e minuut valt de verdiende aansluitingstreffer. Gelijk worden er twee fakkels ontstoken. De fakkels zijn echter nog niet uitgebrand of de beslissende 3-1 ligt aan de andere kant in het netje. Op het slechtst mogelijke moment wordt de wedstrijd daardoor van alle spanning beroofd en kan de thuisploeg beginnen met het vieren van het feest. De fakkels aan de andere kant mogen nu de lucht in.

 

Derbywinst

Nu de winst definitief binnen is, worden de voorbereidingen voor het feest getroffen. Meerdere supporters klimmen de hekken in en de fakkels worden onderling verdeeld. Nadat het laatste fluitsignaal geklonken heeft, gaan ook deze de lucht in en komen de spelers naar de zijkant om het feestje te vieren. De kantine zal vanavond tot 8 uur open zijn, totdat de nieuwe maatregelen van het kabinet doorkomen en dit alles niet meer mag. Van die uren zullen de spelers en supporters samen optimaal gebruik maken, vermoeden we zo. Voor ons is het, nadat we nog even hebben nagepraat met de mannen van SVWsupport, tijd om te vertrekken. Nog ongeveer 2 uur rijden voor een van ons en nog zo’n 3,5 uur treinen voor de ander. Maar potverdomme, dat is het 100% waard!

 

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %