Keuken Kampioen Divisie

Supporterscultuur FC Volendam: smacht naar succes

Menig uitsupporter kijkt uit naar de wedstrijd tegen FC Volendam en het bijbehorende bezoek aan de Dijk. Het is een uitje wat voor veel clubs in de Keuken Kampioen Divisie speciaal is. Zo waren wij vorig jaar nog voor een reportage in Volendam. Echter valt er voor de thuissupporters weinig te juichen in Volendam de afgelopen seizoenen. De laatste promotie is alweer een jaar of elf geleden en op de tribunes zijn steeds minder mensen te vinden. We duiken in dit artikel in de supporterscultuur van FC Volendam.

Toch is er hoop voor de FC Volendam supporter. Er is een nieuw bestuur, een nieuwe staf en de nieuwe trainer is niemand minder dan Volendam legende Wim Jonk. Een spelersfonds moet voor het nodige kapitaal en voor versterkingen gaan zorgen. Daarom is de kans groot dat op 16 augustus tijdens de eerste thuiswedstrijd tegen Roda JC er een stuk meer mensen op de tribunes zitten dan vorig seizoen. De Wim Jonk revolutie moet het fanatisme op de tribunes weer laten aanwakkeren in Volendam. Hier volgt een beschrijving van de supporterscultuur bij FC Volendam.

Heilige grond

Een supporter is niks zonder zijn home ground. Het is een plek waar hij graag komt en vriendschappen heeft op de tribunes. Voor de supporters van FC Volendam is dit het Kras Stadion. Al sinds 1946 is het terrein bestemd voor voetbal en met zijn locatie op steenworp afstand van de Dijk is het voor de supporters een plek vol herinneringen. “Ik heb goede en slechte tijden in het Kras Stadion meegemaakt. Ik heb er vrienden leren kennen. Het lopen naar het stadion op vrijdag of zondag als er een wedstrijd is blijft wel het ultieme gevoel”, vertelt een trouwe supporter van de wijdbroeken.

Voor de wedstrijd drinken de meeste supporters graag een borrel in een van de kroegen op de Volendamse dijk om vervolgens op de fiets of lopend naar het stadion te gaan. Het stadion is gelegen midden in een woonwijk wat qua infrastructuur zeker niet handig is maar wel is hoe de supporters het graag zien. Een stadion ver gelegen buiten het dorp zou een stukje beleving weghalen.

Het stadion van FC Volendam is een van de weinige stadions die nog nostalgisch in een woonwijk ligt

De Joppekop

De supporters van FC Volendam dragen de geuzennaam ‘Palingboeren’. Een rijke historie qua fanatisme heeft FC Volendam niet. Sportief zijn er wel successen geboekt in Volendam. De club werd zes keer kampioen van de eerste divisie en vanaf 1987 tot en met 1998 werd er non-stop Eredivisie gespeeld in Volendam. In deze periode werden ze twee keer zesde en werd in 1995 de finale van beker behaald. Volgens supporters waren de, destijds nog, staantribunes altijd goed gevuld. Van een soort harde kern was echter nog geen sprake in deze periode maar de wedstrijden waren wel goed bezocht.

Tegen het einde van deze periode is er volgens meerdere supporters een nacompetitie wedstrijd gespeeld waar veel Utrecht supporters bij aanwezig waren. FC Utrecht verloor een wedstrijd van een concurrent van FC Volendam waardoor de Volendammers de nacompetitie moesten spelen. Utrecht supporters reisden af om FC Volendam in deze wedstrijd te steunen is het verhaal. Dit zou een eerste ervaring zijn met fanatieke supporters in Volendam.

Support voor FC Volendam

Rond 2000 ontstond er een harde kern op de Pé Mühren tribune. Een groep supporters verzamelde op wedstrijd dagen in café de Joppekop en samen liepen zij naar het stadion. Voor de wedstrijd feesten in de kroeg en dit voortzetten in het stadion. De supporters beginnen te glunderen wanneer zij terugdenken aan deze tijd. Helaas sloot de Joppekop in 2009 zijn deuren en daarmee werd in combinatie met slechte resultaten het fanatisme bij FC Volendam ook minder. ‘Volendammers zijn gewoon geen fanatieke supporters en hebben veel andere bezigheden’: laat een supporter weten.

Supporterscultuur FC Volendam

Zonder de supporters die wel altijd gaan tekort te doen lijkt de conclusie te zijn dat het fanatisme een dieptepunt heeft bereikt in Volendam. Dit komt waarschijnlijk ook door het ontbreken van een echte rivaal of derby. Een wedstrijd van het jaar is er eigenlijk niet. Telstar en FC Volendam proberen al jaren de onderlinge duels aan te kondigen als de vissersderby maar het leeft niet echt onder de supporters.

De vaste supporters gaan voornamelijk samen naar de wedstrijd om een biertje te drinken na een lange werkweek. Wanneer er een reeks van zeges wordt behaald gaat het leven in het dorp. Al snel worden aspiraties voor promotie uitgesproken. Het fanatisme ontvlamt dan snel in het vissersdorp en de tribunes vullen zich. Palingboeren!: schalt er door het stadion en ook fakkels en rookbommen mogen hierbij niet ontbreken. De supporters van FC Volendam zijn zeker in staat om een geweldige sfeer te creëren in het Kras Stadion. Alleen gebeurt het helaas weinig bij tegenvallende resultaten. Volgens de vaste supporters is het moment dat het fanatisme opleeft meestal ook het moment dat FC Volendam een waardeloze wedstrijd speelt waardoor veel supporters weer ontmoedigd raken. Het hoort bij de supportercultuur van FC Volendam

Kritische blik

Aan fanatisme ontbreekt het bij de meeste supporters nog wel eens in de periodes dat het minder gaat. Aan een kritische blik ontbreekt het bij FC Volendam supporters echter nooit. Wanneer de prestaties tegenvallen zijn de FC Volendam supporters snoeihard met hun kritiek. In de afgelopen jaren is al gebleken dat er bij mindere prestaties een groot deel van de supporters thuisblijft. Er heerst een bewonderenswaardige drang om te presteren in Volendam, wat waarschijnlijk verklaart waarom zo’n klein dorp uitblinkt in zoveel verschillende branches (muziek, voetbal, handbal enz.). Een supporter die wel elke thuiswedstrijd aanwezig is laat zich uit over de kritische blik in de regio Volendam: ‘Overal is het publiek kritisch. Kijk maar naar Ajax. Alleen bij ons zijn er mensen kritisch die niet eens naar het stadion gaan, dus dan heb je naar mijn mening geen recht van spreken.’

Er moet gepresteerd worden en het liefst moet dit gebeuren met een elftal van voornamelijk jongens uit de regio op het veld. Identificatie met de spelers is een belangrijk thema voor de FC Volendam supporter. Volgens vele supporters en zeker de wat ouderen is een speler uit het 20 kilometer verderop liggende Amsterdam al geen speler uit de regio meer. Kwaliteit moet voorop staan maar wanneer dit vergelijkbaar is moet een jongen uit het dorp altijd de voorkeur krijgen. Wim Jonk, Gerrie Mühren, Arnold Mühren en Keje Molenaar zijn voorbeelden van lokale helden die uitgroeiden tot grote namen in het Nederlands voetbal. Ook afgelopen seizoen zaten er talloze talentvolle spelers uit Volendam in de selectie. Nu nog sportief succes zodat de supporterscultuur van FC Volendam opnieuw kan gaan opleven!

Het is te hopen dat de nieuwe weg die FC Volendam vanaf dit seizoen in gaat zorgt voor sportieve successen en volle tribunes. Dan kan er gesproken worden van een Wim Jonk effect op de tribunes. Hopelijk zullen de Volendam supporters komend seizoen de schouders er onder zetten. In de plannen van het nieuwe bestuur zit veel potentie, dus het is aan de supporters om de club te steunen. Ook als het een keer een wedstrijd minder gaat. De toekomst zal er dan sportief en qua supporterscultuur een stuk rooskleuriger uitzien. Het is namelijk al te lang geleden dat we FC Volendam in de Eredivisie hebben zien spelen.

Tom van Pinxteren
Tom is helemaal voetbalgek en met name liefhebber van de supporterscultuur op de tribunes. Opgevoed als Ajacied maar al jaren bij FC Volendam op de tribune te vinden. Passie voor schrijven over de voetbalwereld. Oprichter Metgestrektbeen.com

Reageren is niet mogelijk.

0 %