Voetbal in Argentinië

Superclásico: moeder aller derby’s

Boca Juniors en River Plate speelden al 246 tegenover elkaar, maar voor het eerst in de historie van de Superclásico treffen de ploegen elkaar in de finale van de Copa Libertadores. Deze wedstrijd is een van werelds grootste derby’s, misschien wel de grootste. Het staat altijd in het teken van emotie, passie en een verhit sfeertje.

Pepperspray in de catacombe, een opblaasbare varken die voor het uitvak zweeft of Tévez die rood krijgt voor het uitvoeren van de vogeltjesdans na het scoren van een doelpunt. Het zijn een van de ontelbare anekdotes die de Superclásico kent. De een bizarrer dan de andere. Volgens The Guardian maakt de derby in Buenos Aires de Old Firm tot een speelkwartier op een basisschool. De wedstrijd is een mix van kleur, herrie en energie.

[Foto via Pro Shots / Action Images]

Historie

Beide clubs werden geboren in de wijk La Boca, het arbeidersgebied van de haven van Buenos Aires. In 1901 werd River Plate opgericht en 4 jaar later zag Boca het levenslicht. Doordat River in 1925 naar de welvarende wijk Núñez verhuisde, staat Boca sindsdien bekend als club van de arbeiders. Bijnaam van Boca is Los Xeneizes, afgeleid van de immigranten uit Genua die de club in de begin van 20ste eeuw oprichtte. Door de verhuizing naar een welvarend gebied werd River bekend onder de bijnaam Los Millonarios. Het klassenverschil is een van de voornaamste oorzaken van de haat en nijd. Vandaag de dag is er nog weinig verschil te merken qua rijk en arm. Bij beide clubs bevinden zich supporters uit alle lagen van de samenleving.

Nergens ter wereld wordt voetbal zo intens geleefd als in Argentinië. Zowel in Estadio Monumental (River) als in La Bombonera (Boca) is de sfeer van een ongeëvenaard niveau. Uren van tevoren zitten de stadions al vol. Tijdens de wedstrijd hoor je een orkaan van geluid. Elke supporter gaat compleet uit zijn plaat. In La Bombonera passen ruim 49.000 toeschouwers, terwijl bij River iedere thuiswedstrijd 66.000 uitzinnige supporters op de tribune plaatsnemen. Er zullen bij beide wedstrijden geen uitfans aanwezig zijn. In tweede instantie besloot de Argentijnse overheid dit om de veiligheid van de mensen beter te kunnen waarborgen.

[Foto via Pro Shots / Action Images]

Beelden

We hebben al genoeg geschreven. Het is tijd om alvast in de stemming te komen voor deze twee wedstrijden. De eerste wedstrijd is vanavond om 21.00 in La Bombonera, terwijl op zaterdag 24 november om 21.00 de return gepland staat in Estadio Monumental. Beide wedstrijden zijn te zien op FOX Sports 4.

Niels Verzijlberg
Content Creator bij RKC Waalwijk. MSc student Business Communication and Digital Media. BA in (Sport)Communication. Is gek van voetbal in het algemeen en probeert zoveel mogelijk wedstrijden in binnen- en buitenland te bezoeken.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %