Actueel

Stem op de top 50 grootste voetbalderby’s ter wereld

Na de top 40 mooiste voetbalstadions ter wereld, gaan we nu op zoek naar de top 50 grootste voetbalderby’s ter wereld. Het zijn de wedstrijden die als eerste met koeienletters in de agenda worden gezet. De clash van het jaar. Het kan een seizoen maken of breken. De wedstrijd die eigen wetten kent waarbij de plaats op de ranglijst niet uitmaakt. De derby is doorgaans het fundament voor een intense rivaliteit die meer op de tribunes en daarbuiten wordt uitgevochten dan op het veld. Dit wordt jouw nieuwe bucket list met derby days!

Ditmaal zijn we getriggerd door het Britse voetbalmagazine FourFourTwo. Op 1 september jl. presenteerden zij hun top 50 grootste voetbalderby’s ter wereld. Daarbij zijn ze uitgegaan van alleen clubteams waarbij elke club slechts één echte aartsrivaal mag hebben. Valt wat voor te zeggen, maar waar trek je de grens? Ook missen wij toch een aantal hele grote derby’s in hun lijst.

Waar ligt de oorsprong?

Een antwoord vinden op die vraag is best lastig. De oorsprong van de term is niet met zekerheid te zeggen. Men zegt dat het komt uit het plaatsje Ashtown in Derbyshire, Engeland. Sinds de 12e eeuw spelen twee teams uit verschillende hoeken van het stadje met de rivier als scheiding het zogeheten “hugball”. Ook wel bekend als de Royal Shrovetide Football Match. Die wij-tegen-zijmentaliteit die hier uit voortkomt, wordt gezien als de basis van hoe wij derby’s vandaag de dag zien.

Een andere uitleg vindt zijn oorsprong in Liverpool. Stanley Park die Everton FC en Liverpool FC van elkaar scheidt, was eigendom van Earl of Derby. Een van de eerste keren dat de term ‘local derby’ werd gebruikt in de gedrukte media was in 1914. De Daily Express beschreef toen de wedstrijd tussen The Toffees en The Reds. Dat laatste wordt overigens ook weer weerlegd. Andere verhalen zeggen dat de Earl of Derby alleen de paardenraces de naam ‘derby’ gaf.

Wat is een derby?

Het is misschien wel de langstlopende discussie in het voetbal. Wat is de definitie van een derby? Als we in Engeland blijven – daar waar het voetbal ooit is ontstaan – zegt men op de website van de Premier League dat een derby een wedstrijd is tussen twee lokale rivalen. Daarvoor moet je als clubs uit dezelfde stad of regio van het land komen. Als voorbeelden worden genoemd de Merseyside Derby (Liverpool v Everton) en de Tyne and Wear Derby (Newcastle v Sunderland).

Dan nog is er voldoende voer voor discussie. Want wat telt als dezelfde regio van het land? Iets wat misschien per land ook weer verschillend is. Want één van de grootste Britse rivaliteiten is die tussen Liverpool FC en Manchester United, ook wel de North-West Derby genoemd. Beide clubs hebben een grote rivaal in eigen stad, maar de onderlinge haat lijkt groter dan die ten opzichte van hun stadsgenoten. Een rivaliteit die zijn oorsprong kent van voor het voetbal.

Onderscheid maken

Volgens FourFourTwo behoren ook de klassiekers El Clasico (Real Madrid v Barcelona) en Le Classique (PSG v Olympique Marseille) eveneens tot de derby top 50. Dat gaat wat ons betreft te ver. Deze wedstrijden een derby noemen is puur op basis van de onderlinge rivaliteit en niet de geografische ligging. De steden liggen mijlenver uit elkaar. In dat geval moet een scheiding gemaakt worden tussen derby’s en klassiekers, want anders is onze eigen Klassieker ook een derby.

De meest aannemelijke definitie van een derby is dan ook dat de clubs uit dezelfde stad/regio (provincie) moeten komen, waarbij er sprake is van een aansprekende rivaliteit. Dat is dan ook de basis voor onze zoektocht naar de top 50 grootste voetbalderby’s ter wereld. Dat betekent dat een aantal clashes uit de top 50 van FourFourTwo niet meegenomen worden in ons onderzoek en dat wij ons ook niet laten beperken tot één rivaal per club. Je kan prima meerdere rivalen hebben.

Top 50 lijst

Wij hebben alvast een voorselectie gemaakt van 80 derby’s. Geef ons jouw top 5 door. Staat jouw derby er niet tussen, dan heb je de mogelijkheid deze in de lijst aan te vullen. Let wel dat we op zoek zijn naar de grootste voetbalderby’s ter wereld op basis van rivaliteit, historie en aanzien.

Let op: onze eigen Klassieker Feyenoord v Ajax of Eternal Derby in Kroatië – Hajduk v Dinamo – zijn dus géén derby’s. Daarnaast heeft het geen zin om dubbele derby’s in te voeren. Kijk dus goed of je keuze al in de lijst staat. Ook zullen invoeren met naamsverbasteringen worden verwijderd.

Top 50 grootste voetbalderby's ter wereld
  • Voeg je antwoord toe
De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %