Against Modern Football

Start de normalisatie: Duitsland start proef met legale pyro

Na de eerdere ontwikkelingen in Denemarken laat nu ook Duitsland zich van haar beste kant zijn als het aankomt op supporterscultuur. De DFB heeft een eenmalige toestemming gegeven aan HSV om een legale pyroshow te geven. Het is de volgende ontwikkeling die laat zien dat er ook landen zijn die wél bezig zijn met het werken richting supportersvriendelijke oplossingen. Dat deze proef gedaan wordt met juist HSV is ook geen toeval…

Aanstaande zaterdag zal er een primeur zijn in het Duitse voetbal wanneer HSV het thuis opneemt tegen Karlsruhe in de 2. Bundesliga. De supporters van de thuisploeg zullen namelijk legaal een pyroshow gaan doen bij de opkomst van de spelers. De DFB heeft de club namelijk een eenmalige vergunning gegeven om achter het doel tien rookbommen af te steken. Dit zal gebeuren onder supervisie van een expert in pyrotechniek. Tevens zal de brandweer in de buurt zijn met brandblussers en emmers vol zand.

Deze proef komt natuurlijk niet uit het niets. Ook in Duitsland laait de discussie over pyro steeds meer op. Dat het in Nederland steeds groter wordt, behoeft natuurlijk geen verdere uitleg. Ook in Duitsland wordt het alleen maar meer. Het afgelopen jaar kregen alleen de clubs in de Bundesliga al gezamenlijk meer dan een miljoen euro aan boetes. De grootste overtreder van heel het voetbalseizoen bevond zich echter op het tweede niveau: HSV!

Boetekoning

De club uit Hamburg was namelijk goed voor bijna drie ton aan boetes. Daar heeft de derby tegen St Pauli natuurlijk mooi aan mee geholpen. Ook dit jaar zorgde de derby al weer voor een gezamenlijke 2,5 ton aan boetes. Het is dus mooi om te zien dat de DFB juist heeft gekozen voor deze grote pyrofanaten om de proef te starten. Tevens is het een mooi moment om te laten zien dat er zoiets bestaat als een tweede kans. Bij de degradatie uit de Bundesliga ging het namelijk nog flink mis in Hamburg. Juist daarom is het mooi dat HSV de primeur heeft om te experimenteren met legale pyro.

Of het de definitieve oplossing is, is natuurlijk nog niet zeker. Maar het is in ieder geval weer een stap in de juiste richting. Het zou mooi zijn als de KNVB eens een kijkje neemt bij de Oosterburen om te zien hoe er ook met supporters gewerkt kan worden. Wij zitten in ieder geval klaar zaterdag om de beelden van HSV -Karlsruhe te bekijken!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %