Against Modern FootballFotoreportagesGroundhoppingVoetbal in Duitsland

Stahl Feuer!

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Deze club en dit stadion staan al een tijdje op ons wensenlijstje. Tuurlijk, het stadion hebben we al eens bezocht maar dat was op de terugweg van een weekend Berlijn waar we de plaatselijke Hertha en Viktoria bezochten. Toch moest het er dit jaar maar eens van komen. We plannen een weekend met een grote diversiteit aan clubs en niveau. Maar dit moet het hoogtepunt van het weekend worden. We nemen jullie mee met ons bezoek aan Stahl Brandenburg.

Voorpret

Zoals altijd begint de voorpret ruim van tevoren. We hebben maar één missie: overnachten in Brandenburg met een bezoek aan de lokale club. Welke wedstrijden we eromheen gaan bezoeken, is dan nog niet bekend. De vorige keer dat we in Brandenburg an der Havel waren, hadden we mooi zomerweer. Het was volop zomer en de poorten van het Stadion am Quenz stonden open. Meteen viel ons op dat er een hotel tegen het stadion aan lag. Dat moest een keer gecombineerd worden!

Jaren verstreken tot we ineens weer een paar foto’s zagen. Snel pakken we de FuPA-app erbij en kijken we of er toevallig een leuke zaterdagmiddagwedstrijd is. Deze is snel gevonden en ik besluit direct contact op te nemen met het naastgelegen hotel om kamers op de bovenste verdieping met uitzicht op het stadion te regelen. Alles is in kannen en kruiken, tickets maken we ons niet druk om; er is plaats zat in deze oude bak.

Na weken van voorpret is het dan zover. Vol energie trekken we oostwaarts en op vrijdagavond pakken we eerst Eintracht Braunschweig – Hansa Rostock mee. Twee geweldige clubs met een bloedfanatieke aanhang. Een avond die we niet snel zullen vergeten, vooral na een bizarre pyro van Hansa Rostock. Daarover in een toekomstig artikel meer.

Stadion am Quenz

Zaterdagochtend ontbijten we tussen de Hansa-supporters en vertrekken, net als zij, verder oostwaarts. Via Wolfsburg, waar we ook nog even het oude stadion bezoeken, komen we in de buurt van Brandenburg. We leggen nog even een stevige bodem en zetten onderweg een aantal prachtige street art op de gevoelige plaat. Aan alles zie je dat deze club nog leeft in de regio.

Het Stahlstadion, of Stadion am Quenz, ligt aan de westkant van de stad. Niet geheel verrassend ligt er rondom flink veel industrie. In 1955 werd deze klassieke bak geopend en in de jaren ’70 kreeg het stadion heel moderne, overdekte zitplaatsen, iets wat in de DDR niet heel gebruikelijk was. In de jaren’80, de gloriejaren van deze stad en vereniging, werd er onder andere een hoofdtribune geplaatst, een elektronisch scorebord en werd er een begin gemaakt aan de typische lichtmasten. Die masten werden pas in 1996 opgeleverd. Door het einde van de DDR was dit project helemaal stil komen te liggen. Deze werden overigens in 2017 weer afgebroken.

Een leuk feitje: er werden ooit 22.000 toeschouwers geteld in dit stadion tijdens de UEFA Cup-wedstrijd tegen IFK Göteborg, terwijl het stadion capaciteit had voor 15.000 toeschouwers. Overigens is hier in 1987 ook nog een interland gespeeld tussen de DDR en Tsjechoslowakije, en dezelfde affiche in het rugby vond plaats in 1989 vlak, voor de val van de muur.

 

Post DDR

In 1990 sloot de grootste staalfabriek en kwam het stadion in handen van de gemeente. Vanaf dat moment het bergafwaarts met de club. In 1991 degradeerde het uit de 2e Bundesliga  en in 1993 werd de naam ‘Stahl’ geschrapt. In de lagere regionen ging het verder onder de naam BSV Brandenburg tot aan het faillissement in 1998. Ondertussen was al wel FC Stahl Brandenburg opgericht, dat met het traditionele logo gingen spelen en de traditionele blauwwitte tenues droeg. Doordat de grote concurrent uit de stad, BSC Sud 05, promoveerde naar het 4e niveau, werd Stahl de tweede club in de stad.

Begin 2002 werd een fusie voorgesteld, maar na hevige protesten en daardoor terugtrekkende sponsoren werd dit niet doorgevoerd. In 2007 werd opnieuw een poging gewaagd, maar ook deze was niet succesvol. Jarenlang bleef Stahl op het niveau Landesliga acteren, in de Duitse voetbalpyramide het 6e of 7e niveau. Begin 2022 werd de huidige naam BSG Stahl Brandenburg aangenomen en in hetzelfde jaar vond voor het eerst in lange tijd weer de stadsderby plaats voor de beker. Ruim 2.200 toeschouwers kwamen op deze wedstrijd af.

Kult

Vandaag speelt Stahl tegen het lager geklasseerde Victoria Templin en moet winnen om zicht te houden op mogelijke promotie. Al drie seizoenen op rij zijn ze twwede geëindigd en dit seizoen lijkt dat lot ook weer bezegeld. Een uur voor de wedstrijd is het al gezellig druk en we spotten her en der wat groundhoppers. Na een lange reis willen we eerst even naar het toilet voor we aan een welverdiend biertje gaan. Nou, die toilet is er eigenlijk niet en we worden onder de tribune richting de kleedkamers gestuurd. We noemen het maar even kult.

Nadat we ons biertje hebben geregeld besluiten we een rondje te lopen en we ontdekken zowaar een gebouwtje dat dienst doet als clubshop. Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt er. Prachtige shirts met retrodesign, vlaggen, pins. Uiteraard steunen we de clubshop en met een grote glimlach worden we aangekeken als we vertellen dat we uit Nederland komen.

Inmiddels heeft de aftrap al plaatsgevonden. We zijn onder de indruk van deze oude bak en kijken onze ogen uit. Hoe de wedstrijd verloopt het eerste half uur, geen idee. We schrikken wakker als de 0-1 valt. Gelukkig wordt op slag van rust gescoord en gaan we met 1-1 rusten. Wij zoeken de tribune op en gaan in de tweede helft lekker zitten. Het is een heel vermakelijke wedstrijd, er is veel sfeer en het blijft spannend tot het einde. Uiteindelijk scoort Stahl in de laatste tien minuten twee keer en winnen ze. Dat wordt met veel gejuich door de ruim 500 supporters ontvangen en bij 3-1 worden ook de fakkels ingezet. De middag is helemaal geslaagd.

Plattenbau

Wij gaan voldaan naar de auto en halen onze spullen op om in te checken bij het naastgelegen hotel. Van buiten een prachtige Plattenbau, maar van binnen best wel luxe! We worden ontvangen als de Niederlandische Stahl-fans, maar de vraag is: zijn onze wensen goed doorgekomen en hebben we kamers met uitzicht? Nou… dat is gelukt. We krijgen beiden een prachtige, ruime kamer met zicht op het speelveld. Erg tof! We besluiten een hapje te gaan eten in het aangrenzende restaurant. Toen we hier de eerste keer waren, zagen we veel negatieve recensies die passen bij de vergane glorie van deze stad. Toch smaken de gerechten prima en nog belangrijker, er is goed bier van de tap.

Na een prima nachtrust en een opkomende zon boven het stadion, besluiten we de buitenwijken nog wat te verkennen. We komen veel mooie street art maar ook verlaten fabrieken tegen en veel traditionele plattenbau. De mensen leven hier voor dat ene stukje zekerheid dat ze nog hebben: hun club!

 

Al met al hebben wij een top beleving en een dag die nog lang in ons geheugen blijft. Stahl leeft en is een aanrader voor iedere liefhebber van kult en nostalgie. Stahl Feuer!

 

 

 

 

Job van de Kraats
Fotograaf en schrijver met een passie voor verval en cult. Op zoek naar dat unieke verhaal van een club en regio.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %