Columns

Stadion Retraite

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Nee, ik kan het idee niet loslaten. Het is een te mooi onderwerp in mijn brein. In mijn vorige column ’De kracht van leegte en stilte’ opperde ik een voetbalstadion waar je in retraite kon als voetbalsupporter zijnde. ”Een retraite is een afzondering voor spiritueel zelfonderzoek en geestelijke oefening. Een daarvoor geschikte omgeving kan een klooster of een speciaal daarvoor opgericht retraitecentrum zijn. Een retraite biedt vaak de gelegenheid om in een groep met de hulp van een leider gedurende een aantal dagen intensief te mediteren”.

Tegenwoordig kun je dus in kastelen en kloosters in retraite gaan, maar er bestaat nog geen voetbalstadion waarin dit mogelijk is. Een leeg voetbalstadion kan de echte voetbalsupporter de broodnodige mentale rust geven. Voor even geen wedstrijdspanning voelen, maar wel in een natuurlijke habitat zijn. Een heerlijke, spirituele combo. Het is voor een ondernemer wellicht een gouden idee. Voetbalsupporters zullen zeker geld over hebben voor zo`n ervaring.

Goeroe

Voor een Vitesse-website genaamd  Ernemstrots.nl schreef ik maanden geleden een blog over ‘dementie’. Hierin beschreef ik hoe je supporters met dementie een prachtige activiteit zou kunnen aanbieden in samenwerking met hun favoriete voetbalclub. Dat idee is door Vitesse opgepakt en ik heb al een paar keer om de tafel gezeten om te kijken hoe we dit gaan opzetten. Voor een voetbalstadion waar je in retraite kunt gaan, wil ik ook wel de nieuwe goeroe worden. Voor voetbalminnend Nederland neem ik die rol graag op me.

Stadion

De belangrijkste vraag bij dit idee is natuurlijk waar het voetbalstadion moet komen staan. Gezien gezonde lucht, natuur en rust lijkt het mij een goed idee om zo`n voetbalstadion in de Alpen te zoeken. Oostenrijk lijkt me uitermate geschikt. Ook leuk voor ons supporters, want als je in Oostenrijk met retraite gaat, heb je ook nog eens een awayday-gevoel. En ook nog eens Europees actief, een toffe bijkomstigheid!

Het stadion moet niet nieuw zijn, maar ook niet actief in gebruik. Er moet immers rust heersen. Nu weet ik aardig veel van voetbal, maar ik heb geen idee of er nu in Oostenrijk een oud verloederd stadionnetje beschikbaar is. Mocht dat niet zo zijn, dan stel ik voor om een oud stadion dat niet meer in gebruik is te verplaatsen naar Oostenrijk. Dan heb je er geen actieve club in, maar wel een locatie die doorspekt is met emotie en historie. Het stadion heet vanzelfsprekend ‘Stadion Retraite’.

Steil, hoog en indrukkend

Steil, hoog en indrukkend

Verschil is er nu eenmaal in de wereld, al helemaal in de voetballerij. Ook als er met retraite gegaan wordt, moet er immers geld in het laatje komen. Daarom is er een verschil voor de ‘gewone’ en ‘rijke’ supporters in het retraiteprogramma.

Het programma

Vrijdag:

Voor dit idee neem ik een weekend in gedachte. Het weekendprogramma staat keurig vermeld in een wedstrijdboekje dat je bij de boeking opgestuurd hebt gekregen. Bij binnenkomst rond 18.00 uur word je eerst gefouilleerd. Er mogen namelijk geen geestverruimende middelen gebruikt worden tijdens dit weekend. Vervolgens krijg je een gewaad aangereikt dat je tot maandagochtend dient te dragen.

De slaapplek: de gewone supporter slaapt in de kleedkamer met maximaal tien anderen op een luchtbed. De rijken doen dit in een Auping-bed in de business club, en ook hier is elf de max. Elf tegen elf, enfin jullie begrijpen mijn punt wel. De avond is vrij om in te vullen met je tien andere rustzoekenden. Kaartje leggen, poolen of een potje FIFA op de Playstation in de kleedkamer. Backgammon, roulette en pokeren in de business class. Dit alles onder het genot van een biertje en vette hap voor de gewone supporters, kaviaar en champagne voor de rijken.

Overdag (zie het programma) zal er gezond gegeten en gedronken worden, echter kun je niet alles verlangen van een doorgewinterde voetbalsupporter. Daarom is er in de avond ruimte om alcohol te drinken en een vette hap te scoren. Een weekendlang afkickverschijnselen omdat je geen bier en wat slecht eten mag hebben, is namelijk niet bevorderlijk voor het retraiteproces.

Zaterdag:

Na die eerste nacht slapen volgt er het gezamenlijke ochtendgebed om 07.00 uur. Deze zal door de speakers van het stadion klinken. Ik stel voor om ‘Koning Voetbal’ op te zetten. Neutraal, maar wel beminnelijk. Iedereen neuriet zevenmaal deze hymne mee. Dan het ontbijten. Dit doen we (als het uitverkocht huis is) met alle 22 man in de kantine. Wel in stilte, we zoeken immers rust en het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. En daarbij: met praten kunnen discussies ontstaan over je club en die van je partners in dit retraitegebeuren, dat willen we niet. De dag willen we gewoon lekker chill/rustig starten. Overdag kan er gewoon gepraat worden, dat is geen probleem. Het ontbijt is gezond: yoghurt, vers fruit en een AA`tje.

Dan de sportkleren aan voor een groepswandeling. Twintig rondjes om het stadion heen en daarna lekker douchen. De gewone supporters onder de koude douche, de rijke gaan in de jacuzzi. Dan volgt er een verplichte middagrust, lekker slapen tot 14.30 uur.

Middaglunch is wederom gezond: appeltje, water en een salade. Vervolgens gaat ieder een lied schrijven. Een lied over je club dat je in het stadion bij een wedstrijd kunt inzetten bij je eigen elftal. Het moet wel een positief lied zijn! Hier krijg je twee uur de tijd voor en dit doe je in afzondering in een ruimte naar keuze in het stadion. Om 18.00 uur is er de gezamenlijke sportmaaltijd, dat kan niet anders dan een pasta zijn. Om 20.30 uur loop je de staan- of zittribune op terwijl de hymne van de Champions League klinkt voor de business class en de hymne van de Europa League voor de gewone supporters. Het lied dat je die middag hebt geschreven, moet je luidkeels zingen terwijl je een brandende fakkel in je hand hebt. Op deze manier heb je namelijk de beste zelfreflectie, die van je echo. Rond 22.00 uur ben je terug in kleedkamer of businessclub om samen weer de dag af te sluiten.

Zondag:

Hetzelfde ochtendprogramma als de zaterdagochtend/middag, alleen in plaats van een lied schrijven krijg je nu twee uur de tijd om een spandoek te schilderen over je club. Avondeten is ook hetzelfde als de zaterdagavond. Niet uit gemakzucht, maar uit pure structuur. Heel belangrijk. Het retraite weekend omarmt de befaamde drie R`s: rust, reinheid en regelmaat. Na het avondeten ga je weer om 20.30 uur de tribune op met de bijbehorende hymnes. Nu moet je je zelfgemaakte spandoek ophangen en een rookpot afsteken. Businessclub en gewone supporters moeten daarna In de Hekken klimmen. Daar In de Hekken hangend zing je uit volle borst het clublied van je favoriete voetbalclub. Om 22.00 uur is er weer de gezamenlijke afsluiting van de dag in de in de businessclub of kleedkamer.

Maandag:

De laatste paar uurtjes van je retraiteweekend. Het ontbijt is weer gezond, in stilte en gezamenlijk.  Daarna loopt iedereen individueel een rondje om het stadion en neem je in eenzaamheid de traptreden van de staan- of zittribune. Daar boven op die tribune doe je je ogen dicht en denk je vijftien minuten lang aan alle dingen die je club bereikt heeft de afgelopen periode of over het hele seizoen. Je overdenkt daar ook wat er veel beter gedaan had moeten worden of wat moet verbeteren. Let wel, allerlei soorten supporters om je heen met hun eigen verdriet of dankbaarheid. De één is zojuist gedegradeerd of zit nog in degradatiestress, een ander heeft op een haar na Europees voetbal gemist of staat op het punt het net te gaan behalen. Weer een ander is kampioen geworden en hoopt nog vurig op het winnen van de beker.

Daarna geef je iedereen een hand en wens je je retraitegenoten een mooie en goede tijd met zijn of haar club. Dan loop je terug naar de auto. Het weekend zit erop, maar jij kan er weer tegenaan.

Iedere belangstellende ondernemer kan contact met me opnemen. Geld van jullie kant, ik voor de passie van voetbal, de drijfkracht van mijn leven.

Was getekend.

Bjorn Courbois
Vitesse supporter van het zuiverste water. Beleefde de mooiste voetbaldag ooit op 30 april 2017 tijdens de KNVB Bekerfinale AZ - Vitesse. Mag bij speciale voetbalmomenten graag een fakkel afsteken. Staat immer tijdens een wedstrijd, zitten is gewoonweg geen optie.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %