GroundhoppingVoetbal in Duitsland

Stadion Grüne Au, een prachtige oude bak

Soms kom je tijdens een zoektocht over internet de mooiste pareltjes tegen. Zo ook toen wij enkele jaren geleden een rondje door de database van stadions deden van de Duitse deelstaat Beieren. Een prachtige oude bak schreeuwt om onze aandacht. Welke vereniging speelt in dit stadion? Wat is de historie? Is het echt zo oud als we denken? Ik ga jullie meenemen naar stadion Grüne Au, de club Bayern Hof, maar ook de regio Franken.

Het is 13 maart 2020 als we onderweg zijn voor een tripje naar het oosten van Duitsland. Onze oorspronkelijke plannen om Erzgebirge Aue te bezoeken zijn enkele dagen geleden door de Duitse voetbalbond door de toilet gespoeld. Het Duitse profvoetbal moet zonder publiek verder wegens een dan nog vrij onbekend virus. De regionale amateurcompetities hebben tot deze morgen nog geen besluit genomen. Helaas krijg ik vlak voor we Thüringen binnen rijden het bericht dat ons back-up plan Bayern Hof geen optie is. De amateurcompetitie wordt stilgelegd.

Bijna 2 jaar later, 11 maart 2022 gaan we weer een poging wagen. Nog steeds zijn er flink wat restricties, maar vrij reizen is toegestaan en de regels in de stadions nemen we voor lief. Wel is er inmiddels een andere dreiging. De oorlog in Oekraïne. Toch een apart gevoel om weer naar het oosten van Duitsland te rijden.

Brittania Hof, Ballspielclub Hof of toch FC Bayern Hof?

Een flink aantal naamsveranderingen in korte tijd. Deze club uit de kleine stad Hof wordt in 1910 opgericht als Ballspielclub Hof. Deze naam wordt nog geen jaar later veranderd naar Brittania Hof. Iets wat je regelmatig zal horen als je een wedstrijd in Hof bezoekt. De supporters houden vast aan deze naam. Twee jaar later sluiten andere lokale clubs zich aan. In 1924 neemt de club de naam FC Bayern Hof aan. Voor de oorlog hebben de wedstrijden van deze club voornamelijk een regionaal karakter.

Eind jaren ’50 volgt een ommekeer. De club promoveert naar de Oberliga en de wedstrijden krijgen een meer landelijk karakter. Dit resulteert in een record aantal toeschouwers: ruim 11.000 gemiddeld. De kampioen Eintracht Frankfurt wordt in eigen huis verslagen. De club speelt begin jaren ’60 stabiel in de Oberliga en ook Bayern München wordt met 5-0 verslagen. In 1963 wordt de club in de Regionalliga Sud ingedeeld. Dit is op dat moment het tweede niveau van Duitsland. Eind jaren ’60 hikt de club tegen de Bundesliga aan, maar telkens wordt er in de promotieronde verloren. Wel bereikt men een nieuw toeschouwersrecord, want tegen Rot Weiss Essen komen ruim 19.000 mensen kijken.

2. Bundesliga, te hoog gegrepen?

In 1974 wordt de club onderdeel van de nieuw opgerichte 2. Bundesliga. Het eerste seizoen eindigt de club derde en grijpt het wederom naast promotie.  In 1978 degradeert de club enigszins verrassend uit de tweede competitie. In de jaren die volgen zakt de club telkens iets weg. Midden jaren’90 speelt men op het vierde niveau. In het seizoen 2003/2004 degradeert de club naar het vijfde niveau en fuseert de club met SpVgg Hof tot SpVgg Bayern Hof. Sindsdien speelt Hof afwisselend op het vierde en vijfde niveau .

Het stadion

We komen aangereden in Hof en langs een steile weg zie je direct een hoge tribune. Het gevoel is meteen goed. We parkeren de auto zo’n honderd meter van het stadion en ons oog valt op een prachtig café/restaurant. Helaas is het gesloten en zo te zien al vele jaren. Een beeld wat we veel zien in de stad Hof. Je merkt dat je hier echt in een uithoek zit en daar heeft deze stad sinds het ijzeren gordijn last van. Veel vluchtelingen uit de voormalig Sovjetunie kwamen in Hof aan, omdat dit de eerste stad in het ‘Westen’ was. Het aantal inwoners toont al jaren een dalende trend.

We kopen twee tickets bij de authentieke kassa’s en stappen het terrein op. Je gaat meteen terug in de tijd. Prachtige toiletten, jaren ’80 rauwe rockmuziek, een dramatisch bonnensysteem voor consumpties (zoals je helaas vaker in Duitsland ziet in de lagere divisies) en een geweldige houten tribune!

We besluiten een rondje in het stadion te gaan doen. De wedstrijd laat nog zo’n anderhalf uur op zich wachten, dus die tijd kunnen we mooi besteden aan het maken van wat plaatjes en praatjes. Door de diverse officials wordt vriendelijk geknikt als we vragen of we de tribunes op kunnen. We kijken onze ogen uit. Wat een geweldig stukje historie is dit! Aan de ene lange zijde een klassieke tribune met houten banken en aan de andere kant een schitterende zittribune met daaronder staantribunes. We besluiten de hoofdtribune op te klimmen. En of het klimmen is; wat een ontzettend stijl ding! Beiden hebben we een beetje last van hoogtevrees en deze tribune maakt het er niet beter op. Zeker niet omdat het ook nog eens flink aan het waaien is..

Na het rondje stadion gaan we een broodje braadworst en een halve liter bier halen. Dit gaat allemaal op het gemakje. Bier wordt geschonken uit flessen en de worsten liggen nog bruin te worden op de grill als het eerste fluitsignaal klinkt. We nemen plaats op de staantribune achter de goal en zijn benieuwd wat we kunnen verwachten.

 

Pompen of verzuipen

In het zonnetje is het qua temperatuur net te doen, want de zon verliest al wat kracht en de wind staat zeer stevig. De wedstrijd is er één met veel strijd zoals je wel vaker ziet in de lagere Duitse competities. Van technisch voetbal is geen sprake. Voor Hof is het een ‘erop of eronder’-wedstrijd nadat men inmiddels in de degradatiezone is beland. Hof komt 0-1 achter tegen Grossbardorf , maar in de tweede helft is het wedstrijdbeeld heel anders. De strijd is er en nu zien we zowaar ook goede acties en tactisch spel.

Er begint geloof te komen bij de pakweg 250 supporters. Enkele minuten later valt de 1-1.  Er is nog ruim een kwartier te spelen en Hof gaat op jacht naar de 2-1. Dat doelpunt valt in de 87e minuut. Een boel ontlading en het lijkt ineens of er 1000 man in het stadion zit! Met het nodige kunst en vliegwerk en een goede doelman blijft de stand 2-1 in het voordeel van Hof.

Voldaan verlaten we het stadion en kijken we nog een paar keer om. Een schitterend stukje voetbalhistorie in de krochten van het Beierse voetbal. Op de terugweg naar onze overnachtingsplek praten we wat over de regio waar Bayreuth de grotere club is. Of Hof ooit weer op het profniveau zal terugkeren betwijfel ik. De club heeft niet de middelen om zomaar weer dat niveau te halen. Gelukkig is de Beierse voetbalpiramide niet de sterkste en hoop ik dat Bayern Hof ooit weer Regionalliga gaat spelen. Ben je ooit in de buurt, ga zeker even kijken!

 

Job van de Kraats
Fotograaf en schrijver met een passie voor verval en cult. Op zoek naar dat unieke verhaal van een club en regio.

Reageren is niet mogelijk.

0 %