Sporting Kampenhout: Balancerend tussen nationaal en regionaal voetbal
Bij Kampenhout denken de meeste mensen niet meteen aan voetbal. Deze gemeente die tussen Leuven en Mechelen balanceert heeft nochtans een ploeg dat regelmatig in de nationale reeksen vertoeft en kan rekenen op een zeer uitgebreid stadion met alles op en aan. Zitplaatsen en ruime terracing vormen een aangename verrassing bij het betreden van de Kampenhoutse velden.
Het is een stadion dat al in gebruik is sinds de sportieve successen eind jaren 80/begin jaren 90. SK Kampenhout spendeerde het merendeel van zijn bestaan in de regionale reeksen. De eerste uitschieters begonnen pas in de jaren 60 met promoties naar tweede provinciale. Daarna zakte de ploeg weer weg, maar ze bleef timmeren aan de weg naar boven. Het echte succes zou niet lang uitblijven. Vanaf de jaren 90 kon de ploeg echt feest beginnen vieren en dat vertaalde zich ook in verhuis naar het huidige stadion.
In 1989 bereikte SK Kampenhout voor het eerst de eerste provinciale en begon te zoeken naar een opening om naar de nationale reeksen te promoveren. Na successen in de Beker van België in 1990-91 was het in 1992 raak in de competitie. Promotie naar vierde klasse werd een zekerheid en voor het eerst mocht SK Kampenhout aantreden in de nationale divisies. Vanaf dan begon het eeuwige gevecht om nog verder door te groeien. In de praktijk zou het eerder een op en neer gaan worden tussen de laagste nationale reeks en de hoogste provinciale.
In 1995 zakte de ploeg bijvoorbeeld weer naar eerste provinciale. In 2004 maakten ze weer hun opwachting in de vierde klasse om na drie jaar weer te degraderen. Ditmaal zou het niet zo lang meer duren eer ze terug kwamen. In 2011 waren ze er weer. Twee jaar later echter beleefden ze een dieptepunt. Niet alleen degradeerden ze weer naar de provinciale reeksen, maar voor even moesten ze zelfs nog een reeksje lager gaan spelen. In 2016 beleefden ze hun laatste promotie als SK Kampenhout. Weer in eerste provinciale behaalden ze in 2017 opnieuw de titel, al zouden ze die vieren met een fusie met het nabijgelegen SK Kampelaar. Als fusieploeg Sporting Kampenhout traden ze weer aan in nationale, derde amateur sinds de hervorming.
Ondanks de fusie blijft de Kampenhoutse ploeg als vanouds presteren. Na twee jaar moesten ze opnieuw naar eerste provinciale en daar zitten ze nu nog steeds. Maar de weg naar nationaal voetbal ligt helemaal open. Na een recente derde plaats lijken ze helemaal klaar om terug te keren. Hopelijk kunnen ze de hegemonie doorbreken en kunnen ze successen boeken in de nationale reeksen.