FotoreportagesVoetbal in Nederland

Spakenburgs sprookje komt ten einde na historische bekeravond

Ongeacht de uitslag zou het een historische avond worden. Met 6000 Spakenburgers langs de kant zou het een gekkenhuis worden waarin PSV ‘het nog maar even moest zien te flikken’. Bijgebouwde tribunes moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk supporters van Spakenburg naar de halve finale kunnen. Ondanks de sfeeractie en de 6.000 supporters wist het uitvak het hardst te juichen. De 300 uitsupporters zagen hoe hun PSV met 1-2 wist te winnen.

Voorafgaand deze wedstrijd is het toernooi voor Spakenburg al memorabel te noemen. Nadat er van DOVO en TEC werd gewonnen, waren de Spakenburgers te sterk voor Groningen: in de Euroborg werd het 2-3.

Daar stopte het niet. In de volgende ronde zagen meer dan 3.500 supporters hoe Katwijk na penalty’s naar huis werd gestuurd. In de kwartfinale stuntte Spakenburg opnieuw, ditmaal ging FC Utrecht in eigen huis onderuit.

Blauwen

Het vissersdorpje ten noorden van Amersfoort. Rij door dit stulpje op een wedstrijddag van de blauwen en je komt alleen maar vlaggen tegen van de lokale SV. Het dorp straalt puur voetbal uit. Iedereen is er klaar voor. Hier moet het vanavond gebeuren: de meest legendarische avond ooit. Alles moet wijken voor de blauwen die naar de bekerfinale moeten. Twee uur van tevoren stroomt het sportpark al langzaam vol.

 

De tribune op de lange zijde wordt al snel gevuld met kinderen die hun ploeg naar de bekerfinale willen schreeuwen. Er worden vlaggetjes uitgedeeld door supporters en leden die de sfeeractie verzorgen. Uit het niets komt er een tractor het veld oprijden. Drie gasten van de Havenside verzorgen de muziek voor het zingende en springende thuisvak.

Ook het uitvak stroomt vol. De Eindhovense aanhang reist met een verplichte buscombi af naar het vissersdorpje. Op Sportpark de Westmaat worden de uitsupporters niet weggemoffeld ergens op de tweede ring, maar staan ook de PSV-supporters gewoon aan het veld. De vlaggen worden aan de boarding vastgemaakt en de 300 Eindhovenaren zorgen voor een sfeervol uitvak.

De sfeeractie

Zo’n twaalf Spakenburgers verzamelen op het dak. Zij hebben uiteraard het nodige schilderwerk verricht. Als de tijd daar is, rollen ze hun schilderwerk naar beneden. “This is your final destination” luidt het spandoek. Met ter hoogte van de middellijn een spandoek van coach Chris de Graaf. Veel vuurwerk, rookpotten en zingende supporters zorgen voor een heerlijk sfeertje voor de wedstrijd.

Dan begint de wedstrijd. Niet een bijster indrukwekkende wedstrijd. PSV scoort de 0-1 en de 0-2. Geen vuiltje aan de lucht voor de Eindhovenaren. Dan scoort Spakenburg ineens een werelddoelpunt en is de spanning weer terug. Tegen beter weten in, want voetballend komt de thuisploeg echt tekort.

Na de zege van PSV tovert Lighttown Madness een stapel met bekerfinaleshirts tevoorschijn. Deze worden aan de PSV-spelers gegeven die staan te juichen voor het uitvak. We weten nu dat alle PSV-supporters in het rood naar de bekerfinale gaan. 30 April, dan is het affiche in de Kuip.

Voor Spakenburg betekent dit het einde van een prachtige campagne, waar ongetwijfeld nog lang over gesproken zal worden in het vissersdorp.

Estéban den Toom
Student journalistiek aan Windesheim in Zwolle. Gaat naar zowel uit- als thuiswedstrijden van de lokale PeeEeCee. Gek van stadions, supporters en voetbalcultuur.

Reageren is niet mogelijk.

0 %