ActueelGroundhopping

Sint Anna Boys

Zomaar een heerlijke doordeweekse zonnige zomeravond. De temperatuur is aangenaam warm en de lucht is helder blauw, met af en toe een klein wolkje.

In het theater van de Champions League zijn de voorronden inmiddels weer van start gegaan. De landskampioenen uit Gibraltar en Armenië of uit andere voetbaldwergstaten zijn begonnen aan een schier onmogelijke opdracht om het hoofdtoernooi te bereiken. Om eerlijk te zijn zit ik niet te wachten op weer een voorspelbare eindstrijd tussen de door oliestaten gesponsorde ploegen uit Madrid, Barcelona of Manchester. Voetbalcultuur en dit miljoenengedrocht staan haaks op elkaar.

Verbazingwekkend is het wel dat de Schotse voetbalmastodont “Rangers FC” zich in het Europa League toernooi voor joker heeft laat zetten door “Progres Niederkorn” uit Luxemburg, en voordat de ploeg uit Glasgow begon aan haar Europese triomftocht alweer is uitgeschakeld. Zo blijkt dat in het voetbal alles mogelijk is. Dromen kunnen uitkomen maar ook in duigen vallen!

Voetbalnatie Duitsland is vorige week voor de zoveelste keer aan de haal gegaan met een hoofdprijs en kan de “Confederations Cup” op haar palmares bijschrijven. Knappe prestatie van dit jonge en onervaren elftal maar de winst van dit surrogaat WK zegt velen niet zoveel.

Voetballers uitkomend op diverse niveaus genieten van een welverdiende vakantie. Op social media zien we dagelijks vakantiekiekjes voorbij komen van volgetatoeëerde voetbalspelers poserend voor hun verzameling onbetaalbare bolides met aan hun zijde schaars geklede dames. De getoonde foto’s doen vaak denken aan slechte videoclips van tweederangs hiphop artiesten.

De transfercarrousel draait op volle toeren en voetballers van tweede of derde garnituur tekenen miljoenencontracten in verre oorden en verklaren doodleuk en zonder met hun ogen te knipperen dat geld niet zaligmakend is, en dat ze het bewuste contract tekenen mede voor de cultuur van het land of de sportieve uitdaging! Ach, het zal allemaal wel. Voetbal op – het hoogste – niveau heeft vaak bedenkelijke nevenactiviteiten!

Maar niets van deze onzin op “Sportpark Ruiterboslaan” in Breda!


Nog even en het “eerste” treed aan tegen de sterren van de nieuwe eredivisionist.


Sportvereniging “Sint Anna Boys” of gewoon kortweg SAB, mede gesponsord door de Bredase wereldster “dj Tiësto”, zal de stadsderby spelen tegen “de parel van het zuiden” NAC. Het toeval wil dat papa Hardwell al bijna een leven lang lid is van de amateurclub. Voetbal en muziek verbroederd. (Beide dj grootheden schreven samen de Breda anthem “Zero 76”)

Niet zomaar een potje doordeweeks voetbal dus! Al weken promoot de amateurclub deze (oefen)wedstrijd en hoopt het op een goede kaartverkoop. Zoals zoveel voetbalverenigingen heeft ook deze club het financieel zwaar en kan het met moeite de neus boven water houden. Dankzij hardwerkende vrijwilligers en enkele sponsoren lukt het ze elk jaar weer opnieuw. Elk nieuw lid is meer dan welkom.

De fietsen plaatsen we tegen een hek dat om het sportpark loopt. De rook van een BBQ-truck en de lucht van frituurvet is al duidelijk te ruiken. Gezamenlijk wandelen eerst even langs enkele foodtrucks en bestellen wat te eten.


Het (vette) voetbalvoedsel spoelen we weg met bier. Vrijwel direct worden we begroet door vrienden en familieleden, al dan niet gekleed in tenues van hun favoriete club. SAB of NAC, de liefde voor beide clubs zit diep!

“Hoi pik” zegt een bekende B-Sider lachend tegen me terwijl hij een koud biertje aanreikt. Een harde klap op mijn schouder doet mij vermoeden dat er meer bekenden aanwezig zijn. Al snel zit de sfeer er goed in. Voetbal, bier en Breda zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden!

Kinderen rennen lachend en gillend achter elkaar aan of genieten smakelijk van een ijsje dat ze zojuist gekregen hebben van hun opa of oma.


Mannen en vrouwen genieten van een drankje en praten ontspannen over het wel en wee van hun plaatselijke voetbalclub of gewoon over koetjes en kalfjes. Het is aangenaam druk langs de lijn. De vrijwilligers in de dranktent moeten flink aanpoten om alle bestellingen, vooral bier, te verwerken. Sommige van hen staan met een rood hoofd van inspanning achter de biertap die onophoudelijk stroomt.

De speciaal voor deze wedstrijd tijdelijk opgebouwde VIP tribune is geheel uitverkocht!

Vanaf de zijlijn verwelkomd een trotse voorzitter van de amateurvereniging iedereen en bedankt welgemeend alle vrijwilligers en sponsoren. Hij spreekt de hoop uit dat beide elftallen “de ballen van het dak” spelen! (niet elke voetbalclub heeft immers een dakdekker als hoofdsponsor!) en eindelijk begint de wedstrijd.

De ruim zestienhonderd bezoekers zien een vermakelijke voetbalwedstrijd. De thuisploeg speelt geconcentreerd haar spel maar na tien minuten moet het toch buigen en toegeven dat de bezoekende ploeg een “niveautje” beter is. Trainer Meindert Dijkstra (oud speler van o.a. NAC, Willem II en Notts County) instrueert zijn mannen in het veld gedreven en corrigeert de grensrechter regelmatig.

Het spel van beide ploegen is niet hoogstaand maar de sfeer op het sportpark is heerlijk ontspannen. Opeens staan een tiental toeschouwers in de gele rook en is het duidelijk dat ook enkele “Breda Loco’s” aanwezig zijn!

Tot grote hilariteit blijkt de afstandsbediening van het scorebord alleen maar te werken binnen een straal van een meter of dertig. Zodoende zien we de man die dit apparaat bediend zeer regelmatig voorbij lopen maar wel altijd met een biertje in de hand! In de rust vervangt NAC trainer Stijn Vreven zijn gehele elftal. De jongelingen grijpen hun kans en NAC zal uiteindelijk eenvoudig zegevieren met nul tegen acht!

Alle aanwezigen hebben genoten van de wedstrijd.

Bij de kleedkamers is het nog even dringen omdat veel mensen op de foto willen met hun helden. Om tien uur s’avonds stopt de muziek en rijden de foodtrucks van het sportpark weg maar in de kantine blijft het licht tot diep in de nacht branden!

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %