Voetbal in BelgiëVoetbalderbys

RWDM – Anderlecht: een steeds vriendelijkere Brusselse stadsderby

Na ruim 20 jaar terugkeren op het hoogste niveau en twee stadsgenoten treffen. Racing White Daring Molenbeek wil met de Amerikaanse eigenaar John Textor jacht maken op die stadsgenoten: Anderlecht en Union. De veelbelovende woorden van diezelfde Textor komen dit seizoen echter niet overeen met de daadwerkelijke prestaties: slechts 23 punten uit 29 wedstrijden en degradatiegevaar. Wellicht dat een thuisoverwinning op Anderlecht voor enigszins wat licht in de duisternis en een eventuele opmars zorgt.

Chaotische rentree

Mei 2023. Feest in Molenbeek. De Brusselse wijk die zo’n 100.000 inwoners telt, ziet RWDM na 21 jaar eindelijk promoveren naar de hoogste klasse. Zo’n 1.5 jaar voor deze historische mijlpaal kwam de club in handen van de Amerikaanse zakenman John Textor. Hij probeert een internationaal voetbalimperium te creëren door ook eigenaar te zijn van onder andere Crystal Palace, Lyon en Botafogo.

Vlak voor de start van dit seizoen wordt plots de gehele technische staf van RWDM ontslagen. Inderdaad, dezelfde staf die onderdeel uitmaakte van de promotie. Textor geeft als uitleg dat de staf niet past binnen de huidige ambities. Met de huidige trainer aan het roer gaat het in ieder geval niet zoals gehoopt werd. De één na laatste plek op de ranglijst is een feit en dit seizoen is geen enkele stadsderby gewonnen. Zo werd bij Anderlecht met 2-1 verloren en was Union twee keer met 3-2 te sterk. In de Hekken was getuige van de wedstrijd in het Joseph Marien Stadion, enkele weken geleden. De wedstrijd van 9 maart is dé kans om in ieder geval nog van een stadsgenoot te winnen dit seizoen.

Special game

In het centrum van Brussel is niks te merken van een wedstrijd. Toeristen zijn druk bezig foto’s te maken van Manneken Pis, een straatmuzikant is het grootste clichénummer ‘Imagine’ van John Lennon aan het zingen en een zigeuner stuurt haar dochter bij een wafeltentje op klanten af, die hoopt bedelend ook een Belgische lekkernij te krijgen. Wij ontsnappen al snel van de drukte in de binnenstad om richting het Edmond Machtens Stadion te rijden. Op straat parkeren in de wijk blijkt een knappe uitdaging te zijn vanwege de vele garages en uitritten.

Als de auto eindelijk staat, wordt een korte wandeling ingezet. Nadat vele dichte luiken zijn gepasseerd, zijn de stadionlampen al zichtbaar. Het blijft een indrukwekkend mooi stadion. Twee tribunes die recht tegenover elkaar staan met een verhoogde rij bomen achter het doel. De meeste supporters verzamelen zich nog bij een bier- of snackpunt alvorens zij de tribunes opzoeken. In een zijstraatje staat een waterkanon klaar en in de hoofdstraat staan enkele bemande politiebussen netjes achter elkaar geparkeerd.

Met die voertuigen op je netvlies, zou je een grimmige sfeer verwachten. Niets is minder waar. Alles verloopt gemoedelijk en van een rij bij de ingang is geen sprake. Als de tickets gescand zijn, volgt een standaard fouillering door een steward. 3 meter achter de stewards staat een rij agenten klaar voor een extra fouillering. Wanneer mijn maat verbaasd vraagt waarom voor een tweede keer gefouilleerd wordt, zegt de agent lachend: “Special game”.

Rel

Omdat pas over ruim een uur wordt afgetrapt, is er genoeg tijd om T2, onze tribune, te verkennen. Dit heb ik voorheen nog niet gedaan, want ongeveer 7 jaar geleden zat ik op T1 tijdens de vriendschappelijke wedstrijd tegen Union. Zo kom ik nu in de buurt van de oude trap supporters tegen met een derbysjaal om. Deze week ontstond op social media nog een hele rel rondom dit accessoire. Zo zeiden enkele RWDM-supporters dat ze nooit met de kleuren van een stadsrivaal om de nek zullen lopen. Extra gevoelig is de marketingfoto van de club waarop een huidige selectiespeler, die uit de jeugd van Anderlecht komt, met een dergelijke sjaal poseert. De verkoop van de sjaals ging ondanks vele negatieve reacties toch door. Anderen speculeerden in de media zelfs dat mensen zulke sjaals wel kopen als zij vaak wedstrijden van RWDM én Anderlecht bezoeken, iets wat je minder snel ziet tussen RWDM en Union.

© RWDM via Facebook

© RWDM via Facebook

Goed, de supporters die toch zo’n sjaal hebben gekocht, worden zo te zien met rust gelaten. Ook zij beklimmen de met mos begroeide trap om de eigen plekken op te zoeken. Als de tribune bereikt wordt, helpt een iets te enthousiaste steward alle mensen met het vinden van hun stoeltje. Hij struint alle treden af, braaf gevolgd door de supporters. In sommige gevallen loopt de beste man zelfs twee hele tribunes af om het juiste stoelnummer te vinden om vervolgens erachter te komen dat de juiste plekken gewoon dichtbij de trap waren. Gelukkig kunnen de meesten erom lachen.

Winterslaap en pyro

Van tevoren werd al aangekondigd dat Anderlecht met 1000 man op bezoek zal komen in het Edmond Machtens Stadion. Dat klopt wel. Waar bij binnenkomst maar enkele tientallen uitsupporters te zien zijn, zo zit het pas gerenoveerde uitvak vlak voor de aftrap helemaal vol. Wat opvallend is, is dat er totaal geen reacties te zien of te horen zijn vanaf de tribunes wanneer spelers van de thuis- en uitploeg het veld betreden om de warming-up te starten. Misschien dat het einde van de winterslaap nog in volle gang is?

Ook de thuistribunes zijn goed gevuld als de aftrap nadert. Veel jeugd neemt plaats op het vak rechts van me, in de hoek. Enkelen hebben een trainingsjas aan van de thuisclub. De kinderen zijn het meest enthousiast en kunnen niet wachten tot de wedstrijd begint. Van een winterslaap is dan ook geen sprake meer als de spelers en het arbitrale korps het veld op lopen. De uitsupporters zorgen voor een mooie pyroshow en even later volgt de harde kern van RWDM recht tegenover mij. Ook buiten het stadion wordt vuurwerk afgestoken. Tijdens een minuut stilte zijn nog enkele knallen te horen.

One night stand

Het vuurwerk vond vandaag alleen plaats langs het veld. Op het veld was het spel van RWDM niet om aan te gluren. De wedstrijd was door herhaaldelijk geschutter in de defensie dan ook snel beslist door onder andere een doelpunt en een versierde strafschop van veteraan Jan Vertonghen.
Niemand op T2 lijkt hier over in te zitten. Sterker nog, het wordt steeds meer duidelijk dat veel uitsupporters op de thuistribunes zitten. Een soort one night stand, om als Anderlecht-supporter tussen de Molenbeek-supporters plaats te nemen. Een oude man die schuin voor mij zit, zoekt misschien wel letterlijk een one night stand. Tijdens de wedstrijd tindert hij er lustig op los. Wanneer een profiel oppopt van een 20 jaar jongere vrouw met stevige uiers, tikt hij zijn kameraad aan om dit profiel te keuren. Een match wordt het niet. Ook op het veld is het geen echte wedstrijd. De rust- en eindstand is 0-3.

De jeugd op de tribunes vermaakt zich wel door soms heel hard met z’n allen “COME ON MOLENBEEK!!” te roepen. Wanneer mijn maat ook een keer deze kreet inzet en twee kinderen hier met dezelfde tekst op reageren, krijg ik toch wat plaatsvervangende schaamte.

Schaamte hebben ook de fanatieke supporters van de thuisclub na afloop. Na het eindsignaal is een fluitconcert te horen. Een aparte stadsderby. Supporters van RWDM willen graag het maximale uit dit seizoen halen, vooral omdat ze eindelijk weer in de Pro League actief zijn. Tegelijkertijd willen ze dat identiteit van de club behouden blijft. Iets dat in gevaar lijkt te komen door een buitenlandse eigenaar. Er wordt gehunkerd naar sportieve successen, vergelijkbaar met die van Union. De rivaal die een soortgelijke route heeft bewandeld. RWDM lijkt met Anderlecht een gezamenlijke vijand te creëren. Rivaliteit tussen RWDM en Anderlecht was namelijk amper voelbaar vandaag. Wordt deze Brusselse derby dan steeds vriendelijker?

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %