Voetbal in Duitsland

‘Rot-Weiss Derby’ – Essen wint nipt

Strijdend voor dezelfde kleuren, maar niet voor dezelfde club, maken beide partijen zich op voor een belangrijke wedstrijd. Met nog geen elf kilometer van elkaar verwijderd mag dit zeker weten een derby genoemd worden. De derby heeft geen naam, maar zou maar zo de Rot-Weiss Derby genoemd kunnen worden. Speeldag 25 van de Regionalliga West levert in ieder geval de nodige passie en strijd op.

Een lelijk pareltje

Vanuit Drenthe stappen we met vier man, vol enthousiasme en goede zin, in de auto richting Essen. Na twee uurtjes over die Deutsche Autobahn komen we aan bij het Essen-stadion voor een affiche dat we absoluut niet willen missen. Tijdens de laatste kilometers proeven we de sfeer van het Ruhrgebied. Het is niet bepaald het mooiste gebied dat we kennen. Toch heeft het een bepaalde uitstraling waar je naar uitkijkt. Het gebied dat bekend staat om hardwerkende mannen die stoom afblazen en vertier zoeken tijdens een voetbalwedstrijd.

Eenmaal geparkeerd te hebben achter een vervallen loods was het een kwestie van oversteken en daar staan we. Voor ons het relatief nieuwe stadion van der RWE. Normaal gesproken zou ik zeggen; wat een lelijk stuk beton. Dit keer is mijn gevoel geheel anders. Het stadion vat het hele Ruhrgebied samen in één plaatje. Een stadion dat lijkt gemaakt voor een industriële stad als Essen.

In de Hekken - Rot-Weiss Derby

Tickets Rot-Weiss Derby scoren

We hadden besloten er op tijd heen te gaan aangezien we nog geen tickets hadden. Normaal gesproken zitten stadions in deze regionen nooit vol, maar met uitschieters zoals deze derby was de rit van twee uur de gok niet waard om op het laatste moment te verschijnen. Het op tijd verschijnen blijkt dan ook geen overbodige luxe. De rijen voor de kassa’s puilen zo’n vijf minuten voor de wedstrijd uit. Dit levert een goede 17.000 man op de tribunes op.

Onze vroege aanvang geeft de gelegenheid om de sfeer te proeven. Achter die Alte Westkurve staan de bierkramen waar natuurlijk een goudgele rakker gescoord wordt. Hier merken we al dat het niet zomaar om een aanhang gaat. De ultras van Essen staan bekend om hun fanatieke support en hebben volgens eigen zeggen een ‘hekel’ aan buitenstaanders. Hoewel het geen pretje moet zijn om als buitenstaander op die Alte Westkurve plaats te nemen is dat prima te doen op de lange zijde. Nog maar een biertje en langzaam het stadion in.

Strijden voor drie punten

Voor de wedstrijd hadden we gehoopt op een beetje spektakel. Pyro? Een sfeeractie? Een groot spandoek? Helaas blijft het uit. Dit wordt al snel goed gemaakt door het hoge volume van de supporters. Om precies 14:00 klinkt het fluitsignaal. Heel even hadden we goed voetbal verwacht, maar die hoop was al snel verdwenen. Het is niet spetterend of hoogstaand, maar wat verwacht je ook op dit niveau. Ondanks het matige spel wordt er voor elke meter op het veld gestreden. De fans krijgen waar ze voor naar het stadion zijn gekomen; passie en strijd.

Na een moeizame eerste helft staat de brilstand op het scorebord. Pas laat in de tweede helft wordt er gescoord aan de zijde van Rot-Weiss Essen. Het stadion ontploft. Der RWE komt op een 1-0 voorsprong in de 81e minuut. De supporters gaan nog eens massaal achter hun spelers te staan en schreeuwen de elf mannen van Essen naar de overwinning. Een prestatie die gevierd moet worden. Na een feestje met de spelers druipt iedereen langzaam af naar huis. Licht aangeschoten, trots en tevreden met het resultaat.

Lees ook: Niederrhein Pokalfinale levert bizar slot op – en andere clash tussen Essen en Oberhausen

Een ingezonden stuk van Jorn Wever. Dank voor het inzenden en delen van je voetbalverhaal rond de ‘Rot-Weiss Derby’ tussen Essen en Oberhausen. Heb jij ook een mooi voetbalverhaal met een setje goede foto’s? Stuur deze in via [email protected]

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %