Voetbal in Duitsland

Niederrhein Pokalfinale levert een bizar slot

Doorgaans staat Pinksteren bij mij niet in het teken van de Heilige Geest maar de Geest van het Voetbal. Sterker nog, op jonge leeftijd werd het voetbal mijn way of life. Zo’n extra dagje weekend is dan nog fijner met een interessante pot voetbal bij onze Oosterburen in een oldschool stadion. Zeker met een finale op het programma die onder hoogspanning staat. Hoewel een slaperige start, kreeg de Niederrhein Pokalfinale een bizar slot.

Regional Cup

De Duitse Regional Cup is een extra bekertoernooi voor de clubs uit de lagere divisies. Vanaf de Regionalliga en lager. Dit levert dan ook met regelmaat heerlijke affiches op: Rot-Weiss Oberhausen vs. Rot-Weiss Essen. Voor de clubs een absolute prijs waar dan ook hard voor wordt gevochten. Letterlijk soms, zo bleek ook afgelopen maandag.

Rot-Weiss Oberhausen trekt over het algemeen enkele duizenden toeschouwers met een uitschieter tijdens derby days. Ditmaal was Stadion Niederrhein bijna uitverkocht. Een heerlijke oldschool ovaal die helaas al een metamorfose ondergaat. Eén ovale korte zijde is al verwijderd en vervangen voor een spuuglelijk betonnen blok.

Essen vulde het uitvak met enkele duizenden supporters met doorgaans fanatieke support. Ook Oberhausen kan een goede groep op de been brengen. Heerlijk zonnetje erbij, goede bratwurst en echt bier. Klaar voor een fantastische voetbalmiddag.

Fanatisme aan RW Essen kant

Traag op gang

Aan Oberhausen zijde werd uitgepakt met een groot doek voorafgaand aan de wedstrijd. En waar ik hoopvol was op een mooie sfeeractie van Essen, kwamen ze met helemaal niets. Toch wel een teleurstelling. Het doek van Oberhausen bleek ook lange tijd het enige hoogtepunt. Het voetbal was niet om aan te gluren. De support aan beide zijden compenseerde het gebrek aan spektakel op het veld.

De eerste de beste kans vijf minuten voor rust betekende direct een voorsprong voor Oberhausen. Een harde schuiver zorgt plots voor uitzinnigheid op de tribunes. En hoewel een lelijk betonnen blok, de supporters kunnen nog altijd oldschool in de hekken.

Na rust vond Essen het tijd worden om ook maar eens wat voetbal te laten zien. Al vrij snel resulteerde dit in de gelijkmaker. Het uitvak ontploft. De gasten namen de wedstrijd compleet over. Oberhausen komt een aantal malen goed weg. Het blijft gelijk. De spanning in het stadion neemt met de minuut toe.

Bizar slot Niederrhein Pokalfinale

En waar het lijkt dat de wedstrijd langzaam richting de verlenging gaat, slaat ineens de vlam in de pan. In minuut 89 zorgt een scrimmage voor de goal voor complete chaos. Een speler van Oberhausen gaat praktisch knock-out na een gigantische misser van de keeper. Een curieus duel volgt, waarbij de verdediger de bal compleet verkeerd raakt. De bal hobbelt richting doel maar lijkt op tijd weg gehaald te worden.

De scheidsrechter en zijn assistenten zijn echter resoluut, doelpunt Oberhausen. Hoewel de spelers juichend alle kanten op rennen, heeft driekwart van het verbaasde stadion nog niets in de gaten. Essen massaal in protest. De voor pampus liggen de speler wordt haast vergeten. Langzaam krijgt het stadion door dat er toch echt gescoord is.

Een baan als VAR is voor mij niet weggelegd. Na keer op keer de beelden bestudeerd te hebben achteraf kan ik nog niet zeggen of het doelpunt terecht is toegekend. Sterker nog, volgens mij was de bal verre van de doellijn gepasseerd.

Wel of geen doelpunt?

Pitch invasions

De frustratie bij Essen zat hoog. Een verdediger vond het nodig om aan de zijlijn een idiote doodschop uit te delen. Een opstootje tussen spelers tot gevolg. Echter vond de harde kern van Essen dat ze zich er ook mee moesten bemoeien. Enkele supporters klommen over de hekken de sintelbaan op. Stewards kregen geen grip op die mannen en met behulp van de Mobiele Eenheid werd de supporters vriendelijk verzocht terug hun vak in te klimmen.

In de Hekken - Niederrhein Pokalfinale Rot-Weiss Oberhausen v Rot-Weiss Essen

Essen supporters komen verhaal halen

De scheidsrechter was het blijkbaar zat en floot direct voor het eindsignaal. Direct vlogen er allerlei hekken aan de andere kant open. Oberhausen supporters gingen massaal het veld op. De mobiele eenheid had ook hier niet op gerekend blijkbaar, want de groep liep in één lijn richting uitvak. Een confrontatie tussen de twee supportersgroepen kon ternauwernood worden voorkomen. Zelfs de mobiele eenheid te paard paradeerde over het veld.

Ondertussen dacht één Essen supporter alleen Oberhausen aan te kunnen vallen. Een ander dacht ik pak een stoel en ga op de middenstip zitten. Beide heren werden hardhandig in de boeien geslagen. Buiten het stadion gingen de Essen supporters nog de confrontatie aan met de mobiele eenheid, waar Oberhausen op het veld het feestje bleef vieren.

Ondertussen werden de smeekbedes van de stadion speaker om alstublieft terug te keren naar de vakken genegeerd. Voor hem het signaal om het over een andere boeg te gooien en liedjes in te zetten. Die werden wel massaal overgenomen, maar wel midden op het veld. Na veel pijn en moeite gingen de Oberhausen supporters terug de vakken op en kon de beker in ontvangst genomen worden. Al met al een heerlijke Niederrhein Pokalfinale waar alles in zat.

Het bleef nog lang onrustig in Oberhausen.

In de Hekken - Niederrhein Pokalfinale Rot-Weiss Oberhausen v Rot-Weiss Essen

Ik kom er aan!

Oh wacht…toch niet

In de Hekken - Niederrhein Pokalfinale Rot-Weiss Oberhausen v Rot-Weiss Essen

Eerste rang festiviteiten…

…toch niet

Nog wat beelden:

RW Oberhausen

RW Essen

De Twaalfde Man
Pure passie! Liefhebber van het spelletje en dan vooral wat er rond het voetbalveld gebeurd. Vertoeft het liefst tussen de fanatiekelingen voor de ultieme belevenis om daarnaast de passie op de gevoelige plaat vast te kunnen leggen. Gek van authentieke voetbalcultuur, oude stadions en heeft een zwak voor de Balkan. Heeft als doel om voetbal in alle Europese landen te hebben gekeken. Is te volgen op zijn eigen Facebook pagina. Schreef in 2019 het boek Derby Days, met 26 verhalen rond Europese derby's aangevuld met een scala aan eigen fotomateriaal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %