FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Rijke geschiedenis en absoluut topvoetbal in Zulte

Sinds een jaar speelt er geen mannenploeg in de Kastanjelaan in het Oost-Vlaamse Zulte. Het eerste jaar sinds 1950. En dat is een groot gemis in de gemeente. Want daar in de Kastanjelaan is best wel wat geschiedenis geschreven.

Moeilijke startjaren

Voor de hele geschiedenis gaan we nog even verder terug dan 1950. Tot in 1912 om exact te zijn. Want dan sloot Club Zulte Sportief zich aan bij de Belgische voetbalbond. Naar verluidt zouden ze een jaartje eerder al opgericht zijn. Jammer genoeg strooide WOI roet in het eten en verdween de ploeg van het voetbaltoneel. Het duurde dan tot 1927 vooraleer Zulte opnieuw van voetbal kon genieten. Dat jaar werd FC Zulte Leiezonen opgericht.

Opnieuw duurde het niet lang. Amper zes jaar later gingen zijn een fusie aan met het naburige Olsene Stormvogels om Hand-In-Hand Olsene-Sportief te vormen. Opnieuw zat Zulte zonder voetbal. Maar in 1935 bood Voetbalclub Zulte Sportief zich aan als oplossing. Deze keer zou het wel langer duren, maar Zulte Sportief besloot wel in 1939 weer uit de Belgische voetbalbond te stappen. Ze stapten over naar het Katholiek Vlaamsch Sportverbond.

Standvastigheid en fusie

In 1947 werd er wel een nieuwe club aangesloten. Voetbalclub Sportkring Zulte stapte dat jaar over van de Vlaamsche Voetbalbond. In 1957 verkortten ze nog hun naam tot Sportkring Zulte, oftewel SK Zulte. Zij verhuisden in 1950 naar de Kastanjelaan en de echte geschiedenis kon geschreven worden. Al zou hun stamnummer wel verdwijnen in 1976.

Want dat jaar gingen ze een fusie aan met de buren van Zulte Sportief. Jawel, diezelfde ploeg dat in 1939 de KBVB verliet, kwam in 1950 terug als lid (ook al was er toen protest van SK Zulte). Volgens de regels van toen kregen ze een nieuw stamnummer. VC Zulte Sportief en SK Zulte werden in 1976 officieel Zultse Voetbalvereniging. De nieuwe fusieploeg zou verder spelen in de Kastanjelaan.

De weg naar de top

Het merendeel van de sportieve jaren werden in de provinciale reeksen doorgebracht. Er waren een pak uitschieters in de eerste provinciale reeks, maar naarmate de jaren vorderden wist Zultse VV wel mooie resultaten neer te zetten. Zo stonden ze in 2001 in de derde nationale klasse. In die periode hadden de West-Vlaamse buren uit Waregem al heel wat watertjes door gezwommen. Na jaren in de eerste klassen waren ze door financiële problemen gezakt tot de vierde klasse. Een fusie leek de uitweg.

En zo geschiedde. Al was het geen officiële fusie. KSV Waregem hield op te bestaan en de stamnummer en bijhorende geschiedenis verdween. Zultse VV wijzigde haar naam naar Sportvereniging Zulte-Waregem en verhuisde naar West-Vlaanderen. De Kastanjelaan werd de thuisbasis van eerst de B ploeg en later zelfs de C ploeg.

Vrouwelijke toppers en mannelijke neofieten

Al zou het stadion wel nog leuk nationaal voetbal te zien krijgen. In 2001 scheurde de damestak van Zultse VV zich af en gingen ze voor een eigen stamnummer als Dames Zultse Voetbalvereniging. In 2010 werd dat alsnog Dames Zulte Waregem (ook de mannenploeg had intussen het koppelteken in de naam laten vallen). Nog eens twee jaar later gaven ze hun eigen stamnummer op en werden ze weer onderdeel van SV Zulte Waregem. Intussen spelen ze in de Super League, de hoogste nationale klasse in het vrouwenvoetbal.

Maar ook mannen zouden nog voetballen in de Kastanjelaan. Een jaartje na de verhuis van Zultse VV werd Jong Zulte opgericht. Ze sloten een deal met de gemeente en SV Zulte Waregem en zo kon er toch een echte Zultse ploeg in de Kastanjelaan blijven spelen. Doorheen de jaren klommen ze ook omhoog en ze wisten zelfs de eerste provinciale reeks te halen in 2018. Maar eind 2020 namen ze een drastische beslissing. Vanaf 2021/2022 degradeerden ze vrijwillig naar de vierde provinciale reeks en zouden ze ook verhuizen uit de Kastanjelaan. Jong Zulte speelt nu een eindje verderop. Weg van de oude geschiedenis die zowat alle Zultse ploegen met elkaar verbindt.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %