Afgelopen zondag was het ook groot feest in Stade du Pairay in Luik. De voormalig Belgische grootmacht RFC Liège promoveerde na een hoop magere jaren eindelijk naar de Derde Klasse in België. De club met stamnummer 4 kent eindelijk diverse successen en mag eindelijk weer eens naar boven kijken. Geen wonder dat het kampioenschap in de Vierde Klasse D flink werd gevierd

RFC Liège is, net zoals Royal Union Saint Gilloise, een traditieclub. “Les Sang et Marine” werd opgericht in 1892 onder het stamnummer vier. Als je het Belgisch voetbal een beetje kent dan weet je hoe sterk de fans belang hechten aan het stamnummer: Hoe dichter bij de 1, hoe trotser het stamnummer wordt uitgedragen. De Luikenaren waren in 1896 zelfs de eerste Belgische kampioen ooit en behaalden nog vier andere titels en de bekerwinst in 1990. De club stond zelfs in de kwartfinales van de Europa Cup.

In de jaren ’90 sloeg het noodlot toe voor de club. De Waalse club kampte met serieuze financiële problemen en dreigde zelfs bankroet te gaan. De toenmalig voorzitter André Merchandise nam in 1995 een drastische maatregel om RFC Liège te laten overleven. Hij liet het stadion Rocourt verkopen aan de bioscoop-boer Kinepolis. Rocourt werd afgebroken en waar ooit grootse successen werden gevierd, kijken nu mensen naar films. De club zakte in 2000 af naar de derde klasse. Licentieproblemen, interne strubbelingen en sportief en financieel wanbeheer zorgden ervoor dat de club in 2010 in vierde afdeling belandde. Terug naar af en orde op zaken stellen.

Het voormalig Stade de Rocourt in Luik

Het voormalig Stade de Rocourt in Luik

Een van de grootste doorns in het oog van de fans, was dat RFC Liège sinds 1995 geen vaste thuisbasis meer hadden. De club kende een waar zwerversbestaan, die langs Sclessin, Verviers, Ans en Stade de Buraufosse voerde. Sinds 2009 hadden de Luikenaars een soort van thuisbasis in het Stade du Pairy in Seraing, maar als een echt thuis voelde het voor de fans van RFC Liège niet. Dat afgelopen weken bekend werd dat de club vanaf volgend seizoen opnieuw op Rocourt voetbalt, werd onder luid gejuich ontvangen.

Fans van RFC Liège in de hekken na de promotie naar de Derde Klasse

Fans van RFC Liège in de hekken na de promotie naar de Derde Klasse

Afgelopen weekend kwam er een tweede pronkstuk op 4 jaar puin ruimen en terug naar de basis. RFC Liège werd oppermachtig kampioen van de vierde klasse D en promoveerde daarmee. De fans van de club kunnen hun geluk niet op en de ontlading laat zich raden. En terug naar Rocourt en promotie… En dat in een maand tijd. Betere tijden voor deze traditieclub lijken in het verschiet!

Belgisch groundhopper en fotograaf Jurgen Vantomme stelde de foto’s ter beschikking, waarvoor dank! Neem zeker een kijkje op zijn indrukwekkende website, of zijn Facebook pagina!

De fanatieke fans van RFC Liège, na de wedstrijd en het feest

De fanatieke fans van RFC Liège, na de wedstrijd en het feest

Martijn M.
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.