Groundhopping

Vergane Glorie: Stade du Pairay

Profiteer als In de Hekken supporter van 15% korting op het gehele assortiment van PGWEAR. Gebruik de code indehekken bij het afrekenen en je korting wordt direct verrekend (niet te combineren met andere kortingen)!

Stade du Pairay, Seraing, Liège/Luik
Ingeklemd tussen de grauwe Cockerill-fabrieken en oude steenkoolmijnen en ten zuiden van Sclessin ligt het plaatsje Seraing. Seraing is een typische voorstad van Luik; Zware industrie, vervallen huizen en een sfeer om moedeloos van te worden. Seraing kent echter enkele aangename verrassingen en een ervan is het Stade du Pairay; Thuisbasis van RFC Sérésien en RFC de Liège.

Wanneer je tussen al die oude en nog steeds werkende steenkoolmijnen, glasfabrieken en ijzer- en staalfabrieken van Cockerill komt aanrijden, bedruipt je direct een deprimerend gevoel. De vervuiling van de zware industrie is overal om je heen en je merkt gewoon dat de deprimerende sfeer effect op je heeft. Het enige dat ontbreekt is de zware smog van de vervuiling, om het plaatje compleet te maken. Seraing doet treurig aan, maar als je komt aanrijden over Rue de la Boverie dan zie je plotseling kleine stadionlampen mooi opdoemen. Je passeert iets wat op een soort van grote loods lijkt, maar de prachtige graffiti, de stadionlampen en de toegangspoorten verraden dat er hier een klein pareltje van een voetbalstadion ligt. En wat voor een!

Stade du Pairay voert je terug in de tijd. Een tijd waar in Nederland nog stadions stonden die bouwval waren, waar je met duizenden mensen dichtgepakt op een staantribune stond. Een tijd waar stadions nog een heerlijk allegaartje waren van verschillende bouwstijlen en waar je ‘iets’ proefde. Stade du Pairay heeft dat nog steeds.
De hoofdtribune, aan de straatkant aan Rue de la Boverie, is een steile tribune, waar je met je neus op het veld zit. Aan de overkant staat een prachtige staantribune, die niet onder doet voor de staantribune van de Wageningse Berg. Stade du Pairay kent echter ook VIP faciliteiten, en aan de linker kant van de hoofdtribune zie je een wit gebouw, waar vanuit de VIPs de wedstrijd gade kunnen slaan. De andere korte zijde bevat een bouwvallige staantribune, met een traditionele Elascon overkapping. “Elascon overkapping?! Wat is dat?!”, zullen velen zich afvragen. Ken uw klassiekers heren en dames! De Elascon overkapping was die ronde overkapping die je op het oude Woudestein of in het Oosterpark zag, klik hier voor een foto.
De pareltjes zijn echter niet alleen de tribunes en de Elascon overkapping. Tegen de hoofdtribune aan de straatzijde is een prachtige graffiti gespoten door supporters van RFC Sérésien. Maar de mooiste baken zijn toch wel de stadionlampen, die over het stadion waken.

Het stadion biedt officieel plaats aan 14000 mensen. Maar door verschillende veiligheidsissues, zou het stadion in Nederland allang gesloten moeten zijn. Zo niet in België; De gevaarlijke plaatsen worden met welgeteld één klein lint en een papieren mededeling afgezet. Hupsakee, Belgische logica: het stadion kan blijven bestaan en biedt nu plaats aan 6500 mensen.
Die mensen zitten er bij lange na niet. De club RFC Sérésien mag blij zijn als het 300 toeschouwers trekt, maar RFC Liège, dat sinds de verkoop van het befaamde Rocourt stadionloos is en sinds een paar jaar in Seraing speelt, trekt enkele duizenden toeschouwer per wedstrijd. Vooral wanneer RFC Liège haar thuiswedstrijden speelt, zie je de tribunes aardig bevolkt worden.

Helaas is er over de geschiedenis van Stade du Pairay weinig op internet te vinden. Maar 1 ding is wel zeker: Dit stadion doet heerlijk Engels aan, is een allegaartje van tribunes en heeft, mede door de ligging aan de rand van de zware industrie, een speciale uitstraling.

Klik hier voor een uitgebreider tekstverslag van Stade du Pairay. Klik hier voor meer foto’s van Stade du Pairay.

Foto’s
Stade du Pairay, Seraing, Liège/Luik

Links de Elascon overkapping, rechts de imposante staantribune

Een overview van Stade du Pairay

De staantribune

Blik vanuit de staantribune

Zo doen ze de veiligheid in België garanderen, geweldig!

De prachtige graffiti aan de straatzijde van de hoofdtribune

Martijn
Martijn was sinds de oprichting van In De Hekken, tot 2019, redacteur en vaste schrijver. Daarnaast beheerde hij de In De Hekken Instagram pagina en de Twitter pagina. In enkele woorden: Globetrotter, interesse in andere culturen en geschiedenis, fotografie en groundhoppen en een flink gevoel voor rechtvaardigheid. Geen wonder dat hij vaste schrijver was voor de rubriek "Vergane Glorie" en dat hij zijn licht liet schijnen op voetbalwetgeving en voetbal-randzaken in het zuiden van Nederland en België. Check ook zijn zeer interessante website.

    Ook leuk om te lezen

    Reageren is niet mogelijk.

    Volgende artikel:

    0 %