Rebellen van de Bunnikside: Eentje voor de eeuwigheid
Ajax heeft F-Side is niet makkelijk. Feyenoord heeft de boeken van Paul van Gageldonk en Yoeri Kievits en FC Groningen heeft Inside Z-Side. Boeken die vertellen over het echte verhaal. Over de hooligans van het eerste uur. Het rauwe en eerlijke verhaal over mannen die vechten om hun clubkleuren te verdedigen. Mannen die normaal alleen maar negatief in het nieuws komen. Maar de oudste hooligangroepering van Nederland, aldus hunzelf, had nog niet een dergelijk boek. Tenminste, tot nu. Met “Rebellen van de Bunnikside” is er een legendarisch hooliganboek bijgekomen. Over de beruchte hooligans van FC Utrecht. Eentje voor de eeuwigheid.
De Bunnikside
Rebellen van de Bunnikside vertelt over een periode van meer dan 50 jaar. Vanaf het allereerste begin van Hooliganisme in Nederland tot de huidige situatie waarin Hooliganisme bijna onmogelijk wordt gemaakt. Het verhaal begint in de jaren 70 in Utrechtse volkswijken. Jongens van verschillende buurten die met elkaar knokken voor de eer van de buurt en de meeste kerstbomen. En er langzamerhand achter komen dat het eigenlijk veel leuker is om samen te knokken tegen andere steden. En zo wordt de Bunnikside geboren. Een groep jongens die besluiten om de eer van Utrecht te gaan verdedigen in steden door heel Nederland. Van Amsterdam tot Rotterdam en van Maastricht tot Den Bosch (?).
Wat voor iemand van mijn leeftijd, vooral heerst terwijl ik het begin van het boek lees is gigantische verbazing. In een tijd van buscombi’s, massa’s politie en bizarre restricties is het bijna ongeloofwaardig om te lezen wat er vroeger allemaal kon. Alles, namelijk. Supporters reisden gewoon met de trein naar wedstrijden toe. Treinen die overigens, met enige regelmaat, compleet aan stukken worden gesneden door supporters. Op stations ontmoeten ze vervolgens de tegenstanders, of soms ook compleet andere tegenstanders die ook onderweg waren naar een wedstrijd. En hoe de politie hiermee omging? Als er een Utrechter werd opgepakt voor de wedstrijd, stond die vaak voor de rust alweer in het stadion. Het wilde westen van Hooliganisme.
Unieke beelden
Van de bizarre jaren 70 gaat het naar de grotere veldslagen met Feyenoord en Ajax in de jaren 80 en de verscherpte maatregelen in de jaren 90. Iedereen komt aan het woord en alle hoogtepunten en dieptepunten van de geschiedenis van de Bunnikside komen voorbij. De woorden worden aangevuld met unieke beelden. De foto’s van vroeger zeggen misschien nog wel meer dan de verhalen. Unieke stukjes hooligangeschiedenis die je nergens anders ziet. Een ander hoogtepunt van het boek is de eerlijkheid waarmee het geschreven is. Ook ’tegenstanders’ komen aan het woord. Ook de verliezen worden uitgebreid besproken. Het wordt niet mooier gemaakt dan het is en het is geen opschepperij.
Al met al staat er een boek wat een absolute aanrader is voor alle liefhebbers van voetbalsupporters. Voor elke supporter zit er wel een hoofdstuk in waar zijn club de bijrol speelt. Rebellen van de Bunnikside is herkenbaar voor iedereen die graag het randje opzoekt bij voetbalwedstrijden. Een boek wat echt bij iedereen in de boekenkast hoort te staan.
Rebellen van de Bunnikside is op deze website te koop!