Groundhopping

RCS Andennais – de ontdekker van zwarte parel Missé-Missé

In de schaduw van het Waalse Namen kan je als groundhopper je hartje goed ophalen. Er zijn een heleboel oude ploegen en interessante stadions te vinden. Zo ook in Andenne, ongeveer halverwege tussen Namen en Hoei en al best diep in de Belgische Ardennen. De Andenne Arena heette tot voor kort nog het Stade Julien Pappa. Het stadion van RCS Andennais.

RCS Andennais

Alles begon al in 1907 met de oprichting van Andenne FC. Jammer genoeg bleek dat geen succes want tegen 1914 verdween de ploeg. Meer dan waarschijnlijk door de start van de eerste wereldoorlog. In 1916 werd Andenne FC dan opnieuw opgericht onder de naam Cercle Sportif Andennais, maar het duurde tot 1923 voor ze voor het eerst een officieel balletje lieten rollen als lid van de KBVB. Zoals vele van die ploegen uit die tijd haalde ook CS Andennais al snel de nationale reeksen. In 1929 promoveerden ze naar de derde klasse. In het begin was het vooral nog zoeken naar het juiste niveau en ging de ploeg vaak op en neer tussen nationale en provinciale. Maar in 1937 begon dan een eerste echte succesperiode. Na een zoveelste promotie naar derde klasse werden ze een stabiele middenmoter en in 1942 wonnen ze zelfs de reeks met promotie naar tweede klasse als gevolg.

Na een jaar zakten ze al, maar na de oorlog besliste de KBVB alle degradaties tijdens de oorlog ongedaan te maken en in 1945 traden ze weer aan in tweede. Opnieuw werd het geen succes en al snel zakten ze door naar het provinciale voetbal. De volgende 20 jaar bleken alweer een op en neer gaan tussen vierde klasse (de nieuwe laagste nationale reeks) en het regionale niveau. Tot ze in de jaren 70 een nieuwe glorieperiode tegemoet gingen. In 1973 promoveerde de ploeg naar vierde nationale en een jaar later volgde onmiddellijk de promotie naar derde. In 1976 eindigden ze daar nog op de tweede plek, maar die prachtige prestatie luidde een neerwaartse spiraal in. Tegen het begin van de jaren 80 zaten ze weer op provinciaal niveau.

Fusie

In 1983 veranderde de ploeg zijn naam even in RCS Andenne 60. Niet omdat ze 60 wedstrijden ongeslagen waren (zoals Union St-Gilloise), maar omdat ze de respectabele leeftijd van 60 jaar hadden gehaald. Tegen het einde van de jaren 80 zou de geschiedenis van de ploeg drastisch veranderen. Nadat ze in 1989 nog naar vierde klasse promoveerden, gingen ze drie jaar later een eerste fusie aan. Union Sportive Seilloise verdween en de nieuwe ploegnaam werd Royale Union Sportive Andenne-Seilles (of RUSAS, zoals Franstalige ploegen graag hun naam afkorten). Veel sportieve successen bracht de fusie echter niet en na een nieuwe degradatie naar provinciale in 1996 zakten ze in 1998 zelfs nog een reeks lager.

Provinciale

Tegen 2004 stond RUSAS weer op nationaal niveau, maar de moderne tijden brachten moeilijke financiële toestanden. In 2009 volgde dan een genoodzaakte nieuwe fusie, ditmaal met FC Coutisse. Eerdere gesprekken met Sporting Club Petit-Warêt draaiden op niets uit en RUSAS overweeg even een vrijwillige terugval naar het laagste provinciale niveau.  Seilles Coutisse Andenne (zoals de nieuwe ploeg dan heette – hoe inspiratieloos dat ook moge zijn) zakte opnieuw naar de lagere provinciale reeksen. Sindsdien hebben ze nog geen terugkeer naar de nationale reeksen gehad, al keerden ze in 2016 wel terug naar hun historische naam RCS Andennais.

In 1924 al begonnen ze te spelen in hun huidig A-stadion. In al die jaren wijzigde de look en feel van het stadion drastisch en als je het nu bezoekt krijg je een mengelmoes van oud en nieuw te zien. De hoofdtribune is slechts enkele jaren oud en lijkt nog nagelnieuw. Aan de overzijde daarentegen staat nog een authentieke en enorm grote staantribune, ha… the good old days.

De goeie ouwe tijd waarin RCS Andennais ongetwijfeld nog het meest bekend zal staan als de ploeg die Jean-Jacques Missé-Missé naar België haalde. Hij bouwde nadien nog een topcarrière uit bij ploegen als Sporting Charleroi, Sporting Portugal, Trabzonspor, Dundee United, RAA Louviéroise, KV Oostende en vooral de moeilijke derde klasse periode van KV Mechelen.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %