Voetbal in Polen

Raków Częstochowa pakt bijna zeker de titel op bijzondere avond

Stel je voor, RKC Waalwijk promoveert na jaren afwezigheid weer naar de Eredivisie. Eenmaal daar wordt de club meteen tweede en wint de beker. Het seizoen erop presteren ze hetzelfde en weer een jaar later worden ze kampioen van Nederland. Een bijna onvoorstelbaar scenario. Toch is dat in feite gaande in Polen momenteel. Raków Częstochowa heeft zich in een paar jaar ontwikkeld tot de nieuwe topclub van Polen.

Raków kent geen hele grote geschiedenis. Het grootste gedeelte van haar bestaan is de club actief op de het tweede niveau. Pas in 1994 maken de rood-blauwen haar debuut op het hoogste niveau. Tot de opmars van enkele jaren geleden is de verloren bekerfinale van 1967 het hoogtepunt in de historie van ‘Racovia’. Ook op supportersgebied kennen de Medaliki geen grote reputatie. Qua ultras en hooligans haalt Rakow zeer waarschijnlijk de top 20 van Polen niet. Sterker nog, in de jaren 90 stond de stad Czestochowa vooral bekend om een massale Widzew-supportersgroep die haar thuisbasis hier had. Ook tegenwoordig kent de club vooral supporters uit eigen stad. De steden en dorpen eromheen trekken al snel naar Gornik Zabrze or Ruch Chorzow.

E-Commerce

Hoe komt het dan dat deze, relatief onopvallende, club zich in rap tempo ontwikkelt tot de nieuwe topclub van Polen? De twee architecten van dat succes zijn Michał Świerczewski en Marek Papszun. Eerstgenoemde is de eigenaar van X-Kom; een keten van winkels voor elektronische apparatuur en een van de leiders op het gebied van E-Commerce. Met een geschat vermogen van 1,7 miljard PLN (zo’n 375 miljoen euro) behoort Świerczewski tot de 20 rijkste mannen van Polen. Naast succesvol zakenman is de Pool vooral een gigantisch voetballiefhebber. Hij is van kinds af aan al supporter van Rakow en dat de club begin jaren 10 zo ver is afgezakt doet zijn supportershart pijn. Nadat X-Kom in 2011 al hoofdsponsor wordt van Raków, besluit Świerczewski in 2014 daarom om de club definitief over te nemen.

Een van zijn eerste zetten als eigenaar is het aanstellen van Marek Papszun als trainer. Papszun is op dat moment een grote onbekende en heeft nooit hoger getraind dan het Poolse derde niveau. Wel staat hij bekend als promotiespecialist. Hij heeft KS Łomianki van het zesde naar het vijfde niveau geleid, om vervolgens Legionovia Legionowo van het vierde naar het derde niveau te tellen. Op datzelfde derde niveau zit Raków in 2016 nog altijd vast. Een perfecte match dus. Samen beginnen Świerczewski en Papszun aan een ongekende opmars die tot op de dag van vandaag bezig is.

Bedevaartsplaats

Drie jaar na het aanstellen van Papszun keert Raków terug in de Ekstraklasa. In het eerste seizoen terug op het hoogste niveau eindigen de Medaliki als tweede en wordt voor het eerst een prijs gewonnen; de Poolse beker. Een jaar later eindigt de club wederom op de tweede plek en wordt de beker nogmaals gewonnen. De club heeft haar Europese debuut gemaakt, Papszun is uitgeroepen tot trainer van het jaar in Polen en de sky lijkt de limit voor Raków. De trainer heeft, tot grote teleurstelling van de supporters, wel bekend gemaakt na dit seizoen te stoppen bij Raków. Dit seizoen moet daarom de absolute kers op de taart worden van het voetbalsprookje. Raków wil het Poolse kampioenschap.

Dat lijkt 5 speelrondes voor het einde vrijwel zeker gelukt. De club kent een voorsprong van maarliefst 11 punten en bij puntverlies van concurrent Legia Warschau – dat uiteindelijk echter met 1-0 wint – kan de titel zelfs vanavond al gepakt worden. De supporters nemen tijdens deze thuiswedstrijd daarom alvast een voorschot op de naderende titel en organiseren een corteo. Onder leiding van onnodig veel politie maken zo’n 100 tot 150 supporters een tocht door de straten van Częstochowa, een stad die verder vooral bekend staat als een bedevaartsplaats. Voor het geheel houden de supporters een spandoek waarmee ze zichzelf alvast uitroepen tot de naderende kampioen van Polen. Het is een mooi begin van een speciale avond voor de club.

De vissenkom

De opmars en de sportieve successen van Raków staan in schril contrast met de situatie van tegenstander Lechia Gdansk. Waar we de club eerder dit jaar nog Europees bezig zagen tegen Rapid Wien, is degradatie dit seizoen vrijwel onafwendbaar geworden. De club kent grote financiële problemen en de supporters kunnen het bloed van de president wel drinken. De club lijkt echter gevangen in de handen van deze president. Ongeveer net zo gevangen zitten de supporters vandaag in de vreselijke kooi die moet dienen als uitvak. De befaamde vissenkom in Breda is er niks bij. Rondom de kooi staan nog allemaal agenten.

Maatregelen die allemaal redelijk onnodig zijn, want tussen de supporters van Raków en Lechia Gdansk bestaat een vriendschap. De thuisclub heeft bijvoorbeeld ook een spandoek opgehangen waarin ze de president van Lechia Gdansk vriendelijk verzoeken om op te tyfen. Ook zijn er tussen de rood-blauwe kleuren van Rakow groen-witte sjaals te zien van Gdansk. Tijdens de wedstrijd worden de clubnamen vaak heen en weer gescandeerd door beide achterbannen.

Noodtribunes

Het uitvak is overigens niet het enige bijzondere onderdeel van het Miejski Stadion Piłkarski “Raków”. Door de snelle opmars en de strenge eisen van de Poolse voetbalbond bestaat het hele stadion eigenlijk uit 4 losse noodtribunes. Het resultaat daarvan kan je gerust spuuglelijk noemen. Voor de Europese thuiswedstrijden moet Rakow dan ook vaak tientallen kilometers reizen naar andere stadions. Eigenaar Świerczewski heeft plannen voor een gloednieuw stadion, dat plaats moet gaan bieden aan 10 tot 12 duizend supporters. Tot die tijd moeten de supporters het echter doen met dit gedrocht aan bij elkaar geschraapte noodtribunes. Wel mooi om te zien is dat het stadion vanavond ram uitverkocht zit. Binnen enkele minuten waren de kaarten voor de mogelijke kampioenswedstrijd van vanavond over de toonbank gevlogen.

De sfeer is tijdens de wedstrijd ook al echt uitgelaten. Hoewel de overwinning van Legia betekent dat het kampioenschap niet vandaag gewonnen kan worden, voelt de wedstrijd alsnog aan als een soort kampioenswedstrijd. De supporters van Raków hebben, mede door het niet boycotten van de bekerfinale vorig jaar, een slechte reputatie in het Poolse ultraswereldje. Vocaal is de sfeer vandaag echter meer dan prima. Onder leiding van twee capo’s en twee prima trommelaars gaat het er de hele wedstrijd aardig op. Foto’s maken is ook geen probleem en de supporters lijken de interesse alleen maar mooi te vinden. Allemaal heel relaxt dus.

Mistrz, Mistrz, Racovia!

Op het veld laten de spelers van Raków Częstochowa ook zien waarom zij het kampioenschap van Polen verdienen. Hoewel Lechia Gdansk in de eerste helft prima voetbalt, vallen ze na de openingstreffer van de thuisclub vlak voor rust compleet uit elkaar. Bij Lechia Gdansk valt de Nederlandse middenvelder Joeri de Kamps nog in, in de tweede helft. Maar ook hij kan het tij niet keren. Na negentig minuten voetbal staat er een geflatteerde 4-0 uitslag op het scorebord. In de komende vier wedstrijden heeft Raków aan één puntje genoeg om zich te kronen tot kampioen.

Terwijl de spelers van Lechia Gdansk de wind van voren krijgen van de gekooide uitsupporters, begint het kampioensfeestje bij de thuisploeg al. Als de spelers zich melden klinkt het “Mistrz, Mistrz, Racovia!” van de tribune. Een kampioenskreet die we vorig jaar ook veelvuldig hoorden rondom de kampioenswedstrijd van Lech Poznan. Na vanavond weet iedereen het namelijk zeker. De opmars die jaren geleden is ingezet gaat het gewilde einde krijgen. De droom van Michał Świerczewski en duizenden andere supporters uit Częstochowa gaat uitkomen. Raków Częstochowa wordt de nieuwe kampioen van Polen.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Reageren is niet mogelijk.

0 %