Hoewel het voetbalseizoen bij de profs voorbij is in zowel Nederland als Duitsland, wordt er bij de amateurs nog volop voor de knikkers gespeeld. Op deze Pinkstermaandag staat bijvoorbeeld de beslissing in de Oberliga op het programma. SG Wattenscheid heeft aan een overwinning in het eigen Lohrheidestadion genoeg voor promotie naar de Regionalliga. Gelijk of verlies betekent nog een jaar vijfde niveau. Voetbalkoorts in het Ruhrgebied!

Dat de club überhaupt op het vijfde niveau actief is, is al een verhaal op zich. Het grootste deel van haar geschiedenis behoort Wattenscheid tot een van de regionale toppers, hoewel vaak in de schaduw van nabijgelegen clubs Bochum en Schalke 04. In de jaren 90 beleeft “09” haar gouden jaren. Er wordt promotie afgedwongen naar de Bundesliga, waar de club zichzelf 4 jaar weet te handhaven met overwinningen op rivaal Bochum (1992) en recordkampioen Bayern München (1991 en 1993) als hoogtepunten. Hierna zakt de club weer af tot de regionale divisies, hetzelfde lot als bijvoorbeeld Alemannia Aachen en Rot-Weiss Essen. In 2019 vraagt de club helaas een faillissement aan om vervolgens in de Oberliga weer een doorstart te maken.

6500 supporters

Uit die competitie probeert de club vandaag weer op te kruipen voor een terugkeer in de Regionalliga. De play-offs voor promotie vanuit de Oberliga worden gespeeld in een poulesysteem, waarvan vandaag de laatste speeldag op het programma staat. Een overwinning tegen Eintracht Rheine betekent promotie voor SG Wattenscheid. Een gelijkspel of verlies betekent echter dat de concurrentie langszij komt en promotie aan de neus van 09 voorbij gaat. Alles om voor te spelen dus!

De spanning van promotie en het heerlijke weer op deze Pinkstermaandag hebben veel mensen naar het Lohrheidestadion gelokt. We sluiten net als honderden andere supporters aan in de lange wachtrijen buiten. De club zelf had vooraf gezegd tussen de 2.500 en 4.500 supporters te verwachten. De teller stokt uiteindelijk nipt onder de 6.500 (!) supporters. Vanwege de topdrukte wordt de aftrap al met een half uur verlaat. Zelfs dat is echter niet genoeg. Nét op het moment dat wij klaar staan om te betalen voor ons ticket – een historisch relikwie dat is opgetrommeld uit de tijd dat de club nog 1. Bundesliga speelde – komen de spelers het veld op en ontsteken de ultras hun fakkels. Zo missen wij op precies één minuut de pyro…

Gelukkig is er genoeg ruimte bij SG Wattenscheid 09. Het Lohrheidestadion biedt namelijk plek aan 16.233 mensen, waarvan ongeveer 5.000 zitplaatsen. Deze zijn verdeeld over twee zittribunes op beide lange zijden, waarvan de Elascontribune waarop de ultras zich bevinden de echte eye-catcher is. Verder zijn beide korte zijdes bezaaid met crush barriers voor de staantribunes. Tel daar nog een kwartet heerlijke lichtmasten bij op en je hebt een fantastisch, typisch Duits, oldskool stadion.

Kutten

En dan is het aan de 11 strijders op het veld om ook daadwerkelijk de promotie binnen te slepen. Vanaf de eerste minuut wordt er vol druk gezet en kans na kans wordt gecreëerd en vervolgens verprutst. Het lijkt wel alsof de spelers de mentale druk beginnen te voelen, want ondanks een gigantisch overwicht komt de ploeg in de eerste helft niet tot scoren. Aan de steun van de supporters zal het vandaag niet liggen. De ultras, gesteund door hun vrienden van FC Würzburger Kickers, zetten de standaard Duitse nummers (“Schießt ein Tor”, “Nur der SGW” etc.) in en af en toe doet de rest van het stadion enthousiast mee.

Een waar gekkenhuis is het vandaag niet bij Wattenscheid, maar er hangt wel een echte voetbalsfeer. Er zijn dan ook veel supporters van andere clubs aanwezig – Schalke 04 en Bochum  zijn immers al uitgespeeld. Ook voor de liefhebber van Kutten, de typisch Duitse spijkerjacks vol met emblemen is het genieten vandaag. Er zijn meerdere schitterende exemplaren vol verschillende badges te spotten.

Die SGW ist wieder da!

Als de klok in de tweede helft steeds sneller richting het eindsignaal begint te tikken komt Wattenscheid met een penalty dan toch verdiend op voorsprong. Daarna verzuimen de spelers om de wedstrijd in het slot te gooien, waardoor het toch nog spannend wordt. Plotseling kantelt de wedstrijd in het laatste kwartier en terwijl iedereen zich voorbereid op de Pitch Invasion krijgt Eintracht Rheine ineens meerdere kansen. Pas in de slotminuten volgt uit een counter de beslissende 2-0. Nu is de terugkeer in de Regionalliga toch zeker een feit.

Reden genoeg voor de ultras om hun promotiedoek uit te vouwen. “Ein Traum wird wahr – die SGW ist wieder da!”. In de hoek van de hoofdtribune verzamelen zich al enkele kinderen voor de naderende pitch invasion. Als het laatste fluitsignaal heeft geklonken betreden zij het veld en ontsteken de ultras hun fakkels. De rest van de supporters blijft braaf wachten tot de hekken worden opengezet om vervolgens rustig het veld op te wandelen. Al met al een beetje een tamme Platzsturm dus. Aldaar wordt het feest verder voortgezet samen met de spelers. Kinderen voetballen op het veld en verzamelen handtekeningen van hun helden. Het is al met al een mooie voetbaldag in de geschiedenis van SG Wattenscheid. Die SGW ist wieder da!

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.