Groundhopping

Preußen Münster heeft weer wat lucht

Op een verloren vrijdagavond is een bezoek aan een Duitse club vlakbij de grens een zinvolle besteding. Münster, de kleine grote stad niet ver van de Achterhoek vandaan, is met de auto goed te doen. Ik koos voor de trein. De stad waar de Vrede van 1648 zijn naam aan ontleent, heeft een voetbalclub die in de 3. Liga uitkomt: S.C. Preußen ’06 e.V. Münster, kortweg Preußen Münster.

De groen-zwarten hebben eenmaal in de Bundesliga gespeeld en wel in het eerste seizoen van de hoogste Duitse voetbalcompetitie, 1963-1964. Een succes werd het niet: aan het eind van het seizoen degradeerde de club. Vanaf 2011-2012 speelt Preußen Münster continu in de 3. Liga. Financieel gaat het dit seizoen niet zo goed. Het gat in de begroting aan het eind van het vorige seizoen is inmiddels opgelopen van een kleine 1,1 miljoen euro naar iets meer dan 3 miljoen afgelopen december. Geen wonder dat de DFB de licentie dreigde in te trekken. Maar Preußen Münster kon de afgelopen weken toch een sluitende begroting presenteren, waardoor ze de licentie kan behouden. Het lopende seizoen is dus gered.

Sportief gezien zal de club er hard aan moeten trekken om in de 3. Liga te blijven. Die Adler staan vlak boven de degradatiestreep met slechts één punt voorsprong op de nummer 18. Vanavond komen de Würzburger Kickers op bezoek. De middenmoter lijkt nergens meer voor te spelen, behalve dan voor de eer. Een ideale tegenstander om eens lekker uit te halen, zou je zeggen.

Staantribune

Lange rijen supporters staan voor de ingangen van het Preußenstadion. Zonder morren ondergaan ze geduldig de grondige fouillering door de stewards. Maar als in de verte op het veld het beginsignaal klinkt, worden de fans toch ongeduldig en werken de stewards ineens wat sneller. Eenmaal binnen loop ik gelijk door naar de staantribune achter het doel. Zo’n ouderwetse terrace trekt toch meer dan de hoofdtribune waarvoor ik eigenlijk een kaart had gekocht. Op de betonnen treden wordt het voetbal beleefd zoals het hoort. Oudere mannen mopperen over de vele foutieve passes van hun ploeg, jonge kerels maken de scheids bij iedere ‘foute’ beslissing uit voor ‘Penner’ (= idioot) en de jongste fans testen de hekken uit. Die zijn ook niet geschikt voor oudere toeschouwers, want bovenop de betonnen muur is een laag hekwerk geplaatst. Te laag, maar eroverheen het veld op springen is ook geen optie. De uitloopzone daarvoor is door regenval veranderd in een modderpoel en de security die pitch invasions moet voorkomen ziet er niet uit om het gevecht mee aan te gaan.

De strijd wordt door de acteurs op het veld geleverd. Na een rommelig begin, begint er meer lijn in het spel van de Münsteraner te komen. De thuisploeg komt op een 1-0 voorsprong door een frommelgoal na een hoekschop. Maar ondanks dat Preußen Münster de wedstrijd grotendeels onder controle heeft, dreigen de Kickers uit Würzburg een punt mee te pakken. Hun schoten treffen echter geen doel, zodat de thuisploeg de overwinning op een moeizame manier binnensleept. In Münster halen ze daarom opgelucht adem.

Foto’s

 

 

 

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %