Actueel

Premier League herdenkt oorlogsdoden

November is in Engeland de maand waarin militair personeel gevallen tijdens perioden van conflict herdacht wordt. Symbool hiervan is de poppy (papaver) vanwege de poppy velden in Vlaanderen waar tussen 1914 en 1918 zoveel soldaten het leven lieten. Veel Engelsen dragen uit eerbetoon deze maand een papieren poppy die op stations, in pubs en clubs en soms ook zelfs gewoon op kantoor te verkrijgen zijn.

De clubs in de Premier League doen hier ook aan mee. Sinds 2012 dragen spelers gedurende de maand november shirts waarop een poppy geborduurd is. Deze speciale shirts worden vervolgens vaak geveild als onderdeel van het jaarlijkse Poppy Appeal dat georganiseerd wordt door het Royal British Legion. Niet alle spelers dragen trouwens zo’n shirt. De Ierse international James McClean van West Bromwich Albion weigert al jaren een shirt met een poppy te dragen. McClean komt uit Derry in Noord Ierland en groeide op in een wijk waar zes mensen die in 1972 gedood werden door het Britse leger op Bloody Sunday vandaan kwamen. Hij draagt geen poppy omdat voor hem het symbool militair personeel herdenkt die gevallen zijn in alle tijden van oorlog, en dus niet alleen soldaten die hun leven verloren in de eerste en tweede wereldoorlog.

De foto is gemaakt in het London Stadium voorafgaand aan de wedstrijd tussen West Ham United en Liverpool op zaterdag 4 november 2017.

Marc Wolterink
Nederlander die al ruim 20 jaar in Londen woont. Werkt voor mediabedrijf en schrijft over financiële producten. Groeide op als supporter van Go Ahead Eagles. Tegenwoordig seizoenkaarthouder bij West Ham United, zijn lokale team, vandaar, en gaat ook wel eens kijken bij Barking FC. Gaat vooral naar het voetbal voor de kameraadschap, de humor en de gezelligheid. Het resultaat is van ondergeschikt belang (dat komt vanzelf als je West Ham-supporter bent).

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %