Amateurvoetbal

Pitch invasion op Nieuw Zuid na historische derbywinst

Quick Boys tegen Katwijk, het is de moeder aller derby’s. Wij hebben al veel over deze wedstrijd geschreven, maar het blijft een bijzonder fenomeen. Een wedstrijd die, ongeacht de stand op de ranglijst, garant staat voor spanning en strijd. Quick Boys, een ploeg in opbouw, is verrassend en met fris voetbal gestart aan de competitie. Katwijk is de regerend kampioen en heeft de afgelopen edities van de derby steevast gewonnen. De ploeg uit Noord zal dus met vertrouwen afreizen naar Sportpark Nieuw Zuid.

Rekent Quick Boys na dertien jaar eindelijk af met het derbytrauma? Of trekt Katwijk opnieuw aan het langste eind? Dat is de vraag die het dorp al enkele dagen bezighoudt. Op voorhand belooft het een spannende strijd te worden en is iedere voorspelling een gok. Wat wel een zekerheid is? De derby verdeelt het dorp in twee kampen. Blauw en wit tegen oranje zwart. Zuid tegen Noord. Helaas nog steeds een derby zonder uitsupporters, maar de aanwezige blauw-witte ‘narren’ zorgen voor meer dan voldoende sfeer.

Een creatieve oplossing

Voorafgaand aan de wedstrijd zijn duidelijke afspraken gemaakt met de Quick Boys Tifosi over het verbod op vuurwerk. Dat weerhoudt de blauwwitte aanhang er niet van om een mooie sfeeractie voor de wedstrijd te houden. Op het dak van het stadion staan meerdere supporters die voor blauwe rook zorgen. Geen vuurwerk, maar een creatieve oplossing. Brandblussers aangevuld met blauwe kleurstof. Met als gevolg een blauw speelveld, een blauwe bal en heel veel supporters met een blauwe haarkleur.

Een nerveuze start

De wedstrijd begint nerveus en gaat lang gelijk op zonder grote kansen. Beide ploegen zetten hoog druk en komen zelf nauwelijks aan goed voetbal toe. Katwijk oogt wat gevaarlijker maar verder dan wat voorzetten in de zestien komen ze niet. Quick Boys groeit in de wedstrijd en gaat steeds meer het eigen spel spelen. Na ruim een half uur spelen opent Quick Boys de score dankzij een fraaie aanval. Linksback Nigel Ogidi Nwankwo stoomt mee naar voren en plaatst de bal in de hoek buiten het bereik van de Katwijkse doelman. Het blauwwitte legioen ontploft en op ‘De Trap’ (het deel waar de fanatieke aanhang van de thuisclub staat) sneuvelt de boarding.

Aanwezige stewards en handige fans plaatsen het hekwerk weer terug. Het feest gaat ondertussen gewoon door. Het zal niet de laatste keer zijn vandaag dat het hekwerk bezwijkt.

Met een 1-0 voorsprong voor de blauwwitten gaan beide teams de rust in en in de tweede helft zien de toeschouwers eenzelfde wedstrijdbeeld. Quick Boys is sterker en comfortabeler aan de bal en Katwijk gaat vooral fysiek de strijd aan. Na een uur spelen verdubbelt jeugdspeler Sem van Duijn, voor het fanatieke deel van de aanhang, de voorsprong van de thuisploeg. Na een hard schot van ploeggenoot Broekhuizen moet de doelman van Katwijk de bal loslaten en kan de aanvaller van Quick Boys eenvoudig binnentikken.

Nieuw Zuid ontploft

Nieuw Zuid ontploft opnieuw en hetzelfde hek bezwijkt nu definitief onder de feestende menigte. Hier heeft het blauwwitte legioen lang op moeten wachten. De voorsprong wordt gevierd alsof de titel binnengehaald is en het hekwerk is hier niet tegen bestand. Stewards moeten de feestende menigte in bedwang houden. De blauwwitte aanhang staat vanaf dat moment klaar voor een pitch invasion.

Een bevrijdende overwinning

De wedstrijd wordt nooit groots en beide ploegen hebben vooral veel balverlies. Maar aan de zuidkant van het dorp zal niemand zich daar druk over maken. Katwijk kan niet veel meer dan wat speldenprikken uitdelen, maar de spaarzame serieuze kansen worden door de sterk spelende Van der Helm tegengehouden. Aan de andere kant zijn de grootste kansen ook aan het eind van de wedstrijd voor Quick Boys. Het is vooral aan de uitstekende doelman Van Leeuwen van de Oranjehemden te danken dat het slechts 2-0 blijft. Na 96 minuten fluit de scheidsrechter voor het einde van de wedstrijd en viert de blauwwitte aanhang een bevrijdende overwinning op Nieuw Zuid.

Ouderwetse pitch invasion

Quick Boys heeft afgerekend met het derbytrauma en voor even kleurt het dorp blauw. Ondanks de waarschuwing op het hekwerk en de aanwezige stewards bestormt de blauwwitte aanhang het veld.

Tijdens deze ouderwetse pitch invasion gaat het nog even goed mis en ontstaat een vechtpartij tussen supporters van Quick Boys en een speler van Katwijk. Een smet op een historische overwinning en een verder heerlijke voetbalmiddag met een uitstekende sfeer.

[Foto’s Sander Wesdijk – tekst Willem Schuitemaker]

 

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Mijn hart gaat sneller kloppen van het schrijven over Engels voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder. Daarnaast heb ik een gezonde interesse in de (financiële) achtergronden van de grootste clubs en competities. Doe ik daar graag onderzoek naar om vervolgens een mooi artikel over te schrijven.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %