Amateurvoetbal

Katwijkse derby – een derby die uiteindelijk nooit een derby werd

De Katwijkse derby is de moeder aller derby’s. Met veel plezier en passie weten supporters van beide clubs de mooiste verhalen te vertellen over de grootste wedstrijd in het Nederlandse amateurvoetbal. De onderlinge haat is soms op het randje, maar altijd een garantie voor spektakel.

Absolute randvoorwaarde voor een echte derbysfeer is daarbij dat het sportpark in twee kampen wordt verdeeld. Oranje zwart aan de ene kant en blauw wit aan de andere kant. Dat zit er helaas de komende jaren niet in

Katwijkse twisten

De Katwijkse Old Firm, De Klassieker der Klassiekers. Het is Katwijk tegen Quick Boys, Noord tegen Zuid. Oranje zwart tegen blauw wit. Het is de dag van de ‘Kattukse Twisten’. Twee keer per jaar een zaterdag (en al een hele week daarvoor) die het vissersdorp in twee kampen verdeelt. De datum van 4 februari 2023 staat, net als de eerste wedstrijd op 10 september 2022, bij menig voetballiefhebber al lang van te voren rood omcirkeld in de agenda.

Geen keuze die dag voor Kattukers (zoals de Katwijkers in de volksmond genoemd worden). Je bent of oranje of een blauwe. Bedrijven staan op z’n kop, vrienden zijn voor 90 minuten even geen vrienden meer en dwars door families loopt een denkbeeldige scheidslijn. Aan welke kant sta jij? Dat is de meest gestelde vraag in de aanloop naar de derby.

Angstgegner Katwijk

We moeten terug naar 3 april 2010 voor de laatste blauw-witte overwinning. Op een volgepakt sportpark Nieuw Zuid wordt een 2-1 overwinning door Quick Boys uit het vuur gesleept. De 8 onderlinge wedstrijden die daarna volgen weten de blauw witten dit niet meer voor elkaar te krijgen. En daarmee krijgt Katwijk officieel de status van ‘angstgegner’ voor Quick Boys. De historische statistieken spreken inmiddels ruim in het voordeel van ‘Kattuk Noord’. Met name de laatste jaren is het vooral Katwijk dat de beladen derby wint.

Op een kolkend Nieuw Zuid boeken de oranjehemden bijvoorbeeld in 2019 een knappe 2-3 overwinning in een bloedstollende bekerwedstrijd. In het hol van de leeuw weet Katwijk uiteindelijk in de verlenging de wedstrijd te beslissen.

Overigens stonden beide teams 3 dagen eerder op de Krom (het sportpark van vv Katwijk) ook al tegenover elkaar in competitieverband. Deze wedstrijd, waarin Quick Boys duidelijk domineerde, eindigde in 1-1 en gaf de blauw witten op dat moment goede moed richting bekerkraker. Voor even waren de mannen van ‘zuid’ ook dicht bij eindelijk weer eens een overwinning tegen de grote rivaal. In de verlenging ging het toch weer mis.

De moord op de derby

Het is alweer heel wat jaren geleden dat Quick Boys supporters in een blauw – witte corteo lopend van Zuid naar Noord trekken. Een indrukwekkend gezicht. Mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden zingend en met een groot spandoek naar de andere kant. Onder begeleiding van politie gaat de bonte stoet te voet de brug over. De brug die letterlijk en figuurlijk het oranje zwarte deel van het dorp van het blauw witte scheidt.

De corteo en (sfeer)acties van beide supporterskampen leveren altijd fraaie beelden op. Maar hebben ook een duidelijke keerzijde. In het verleden heeft dit regelmatig geleid tot confrontaties tussen beide groepen op kruispunten, in winkelcentra en plekken waar nietsvermoedende ouders met jonge kinderen lopen.

De Katwijkse burgemeester besluit daarop om voor de derby’s in het seizoen 2019-2020 een verplichte buscombi te introduceren. En dat voor een ritje van slechts 5 kilometer, een prima fietsafstand. Dit tot groot ongenoegen van het legioen van Quick Boys dat er massaal voor kiest om de eerstvolgende derby op de Krom te boycotten. Uiteindelijk bezoeken ‘slechts’ 125 uitsupporters de derby die in 1-1 eindigt.

De penningmeester van de blauw witten is de enige die het besluit van de burgemeester toejuicht. Op een volgepakt eigen sportpark kijken de supporters op grote schermen de wedstrijd en vloeit het bier rijkelijk. Een record omzet in de kantine met dank aan de burgervader.

Waar uitsupporters in 2019 nog wat te kiezen hebben, is dat vanaf 2022 wel anders. Tijdens de andere grote dorpsderby, de wedstrijd Rijnsburgse Boys – Quick Boys, in 2022 gaat het mis. Supporters gooien met vuurwerk naar elkaar en voor even is de gemeente Katwijk middelpunt van het landelijk nieuws. Dit incident volgt op eerder onrustig verlopen derby’s tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys en daarmee is de maat voor de Katwijkse burgemeester meer dan vol. De komende jaren is uitpubliek niet langer welkom in de Katwijkse derby’s. De derby vermoord door een bureaucratisch besluit. Rationeel misschien begrijpelijk maar voor de voetballiefhebber een dramatische keuze.

Fenomenale sfeeracties

De Katwijkse derby dus zonder uitpubliek. Een enorme tegenvaller die een flinke impact heeft op de sfeer tijdens de wedstrijd. Spelen in het hol van de leeuw zonder de steun van de eigen supporters. Dat maakt de uitdaging voor de spelers van Quick Boys deze wedstrijd nog groter.

Reden te meer voor de harde kern van Quick Boys om de spelers vooraf een flinke boost te geven. Op donderdagavond, de laatste training voorafgaand aan de derby, vindt een groots onthaal plaats op het prachtige in een duinpan gelegen hoofdveld. Rondom het veld heeft de harde kern zich opgesteld met fakkels en zij creëren een heuse vuurwerkshow. Onder luid gejuich en gezang komen de spelers het veld op en barst het vuurwerk los. Een mooie traditie die we ook zien bij Ajax en Feyenoord voorafgaand aan de Klassieker. De vuurwerkshow op Nieuw Zuid overtreft echter alles en zet de hele duinpan in lichterlaaie. Voor even lijkt het een ouderwetse jaarwisseling.

Aan de andere kant van het dorp exact hetzelfde beeld. De harde kern van Katwijk laat zich zien en horen met een indrukwekkende vuurwerkshow. Met vlaggen, gezang en fakkels wordt het elftal van Katwijk klaargestoomd voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar.

Als speler en trainer, ook al kom je van buitenaf, moet je begrijpen hoe belangrijk deze broedertwist is. Dit is niet de belangrijkste bijzaak maar zelfs de absolute hoofdzaak in het leven van de beide supportersgroepen. Win je de wedstrijd dan bereik je een eeuwige heldenstatus aan jouw kant van het dorp.

De Wurft in vuur en vlam

Daar blijft het echter niet bij. Voor de blauw witte aanhang is de Moeder aller derby’s de grootste wedstrijd van het jaar. ‘The winner takes it all’. Als het op het veld niet lukt dan moeten in ieder geval de sfeeracties legendarisch zijn geweest.

Voorafgaand aan de derby wordt door de Quick Boys supporters ook vast een feestje gevierd. De supporters hebben er inmiddels een traditie van gemaakt om op vrijdagavond een derby avond te organiseren. In de kantine komen de supporters samen om vast een (pyro)party te bouwen en zich voor te bereiden op de sfeeracties en de wedstrijd de dag erna.

De Quick Boys aanhang weet op de wedstrijddag nog een laatste grootste sfeeractie in te zetten. Ook dat wordt inmiddels een traditie. Het blauw witte legioen heeft zich verzameld op de Katwijkse boulevard (of zoals ze dat in Katwijk noemen ‘de wurft’) en op een doorgaande weg in het vijandelijk gebied. Zodra de spelersbus onder politiebegeleiding aankomt worden opnieuw fakkels ontstoken. Met indrukwekkend grote vlaggen en luid gezang staan de supporters van Quick Boys klaar om het team een laatste boost te geven. Om daarna in de lokale kroeg en de eigen kantine moed in te drinken.

Trots van Katwijk

De Katwijkse aanhang is inmiddels ook flink bezig met de laatste voorbereidingen op de belangrijkste wedstrijd van het jaar. De spanning loopt hoog op naarmate de start van de wedstrijd dichterbij komt. Overal langs het veld staan oranje zwarte vlaggen en achter het doel hangen twee levensgrote spandoeken. Met daarop onder andere de tekst “Trots van Katwijk”. Op basis van de onderlinge resultaten de afgelopen jaren is die titel voor de oranjehemden op sportief gebied meer dan gerechtvaardigd.

Sfeeractie van de supporters van VV Katwijk

De sfeer op De Krom begint veelbelovend. Opzwepende muziek, vuurwerk, confetti en gezang. Het thuispubliek is er klaar voor. Het gemis van de uitsupporters blijkt groot. Beide supportersgroepen waren in het verleden meer dan goed in staat om niet alleen fysiek maar ook verbaal de confrontatie te zoeken. Veel politie, hoogspanning op de gezichten en elkaar uitdagen. En een beetje matten na afloop, het hoorde erbij. Dat zorgde altijd voor een unieke derbysfeer en vuurwerk op en rond het veld.

Vandaag is het heel anders en dat wordt aan beide kanten van het dorp zo gevoeld. Het besluit van de Katwijkse burgervader komt de sfeer absoluut niet ten goede. De sfeer wordt al snel tam en het lijkt wel of het publiek zich aanpast aan het niveau van de wedstrijd. Uiteindelijk worden de doelpunten en de overwinning goed gevierd door de oranjehemden met de twaalfde man, maar daar blijft het bij.

Ondertussen op Nieuw Zuid

Op Nieuw Zuid is dat niet veel anders. De Kwieboisers (zoals Katwijkers het uitspreken) volgen op het eigen sportpark Nieuw Zuid op grote schermen binnen en buiten de wedstrijd. De spanning druipt nog even af van de gezichten bij de start van de wedstrijd. En ook de vurige wens op eindelijk weer eens een goed resultaat in de derby. Halverwege de tweede helft slaat echter ook bij de blauw witte aanhang de gelatenheid toe. Waar je verwacht dat de intensiteit van de eerdere sfeeracties op de dag wordt doorgezet op het veld, is dat in werkelijkheid niet het geval.

De fans drinken een biertje en vragen zich toch ondertussen vooral af waar ze nu eigenlijk naar staan te kijken. ‘Schijtbakken voetbal’ is een term die veelvuldig valt. De blauw witte aanhang is het duidelijk niet eens met de keuzes van de trainer en de speelwijze. Quick Boys supporters willen altijd èn strijd èn mooi voetbal èn resultaat zien. Vandaag helaas geen enkele reden om ook maar één onderdeel van dit lijstje te vincken.

Na de 3-0 in de laatste minuut druipen de eerste supporters af of kiezen ervoor om definitief de bar op te zoeken. Winst of verlies, er is altijd wel een reden om in de kantine te blijven hangen en nog een goed glas bier te nemen.

De minst slechte wint

Over de wedstrijd kunnen we kort zijn. Niet om aan te gluren en uiteindelijk is het de minst slechte van de twee die wint. Helaas voor Quick Boys opnieuw een kansloze middag. In één van de minste edities van de derby is het opnieuw Kattuk Noord dat met 3-0 de winst naar zich toe trekt.

Na een gelijk opgaande eerste helft zonder kansen en een terechte ruststand van 0-0 is het Katwijk dat uiteindelijk 3 keer weet te scoren. Invaller Sulejmani wordt met 2 goals de grote man. Voor het vuurwerk in de wedstrijd moeten we zelfs wachten tot de 85e minuut. Tot dat moment is de wedstrijd mat. Na een flink opstootje kan de scheidsrechter niets anders dan twee rode kaarten geven. Van beide teams wordt een speler het veld uit gestuurd. Zo eindigt deze matige wedstrijd met aan beide kanten 10 spelers en een voor Katwijk verdiende 3-0 op het scorebord.

Quick Boys blijft opnieuw met lege handen achter en moet minimaal een half jaar wachten om angstgegner Katwijk weer eens te verslaan. Het is opnieuw niet gelukt en in plaats van woede is er vooral gelatenheid bij de blauw witte aanhang. 13 jaar zonder overwinning, het gaat bijna wennen. Dat wel maar spelen zonder uitpubliek en de ultieme sfeer van de derby? Dat went nooit.

In de loop der jaren waren we al de nodige keren in- en om het Katwijkse. Check dus zeker ook al die voorgaande reportages.

[foto’s: van onszelf en een paar van Pro Shots / Toon Dompeling]

Willem Schuitemaker
Van de krochten in het amateurvoetbal tot het betaald voetbal (als assistent scheidsrechter) en net zo snel weer terug, mijn sportcarrière in een vogelvlucht. Mijn hart gaat sneller kloppen van het schrijven over Engels voetbal en de magie van Liverpool en Engelse stadions in het bijzonder. Daarnaast heb ik een gezonde interesse in de (financiële) achtergronden van de grootste clubs en competities. Doe ik daar graag onderzoek naar om vervolgens een mooi artikel over te schrijven.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %