FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in België

Oude voetbalglorie in Leuze

In het Naamse Leuze vind je veel groen. Deze kleine gemeente is sinds 1977 een deel van het nabijgelegen Eghezée, maar het kan wel terugkijken op een grote voetbalgeschiedenis. En dat is een beetje onverwacht voor zo’n kleine gemeente.

Hoe het allemaal begon

Het begon allemaal al in 1901 met de oprichting van Leuze Sports. Jarenlang bleef het knokken in de regionale reeksen en in 1920 moest het de boeken neerleggen. Vooral door financiële perikelen. Maar in 1922 werden de schulden netjes afbetaald en mocht Leuze Sports weer meespelen. Wel met een nieuwe aansluiting en stamnummer 177. Jammer genoeg was het in 1927 alweer over. Onmiddellijk werd er een doorstart gemaakt met de oprichting van Union Sportive Leuzoise in 1927. Doorheen de jaren zou de ploeg blijven verder strijden op regionaal vlak en in 1991 ondergingen ze nog een fusie met FC Lignette om RA Leuze-Lignette te worden. Al moet wel vermeld worden dat RA Leuze-Lignette eigenlijk in Leuze-en-Hainaut ligt en dus een andere Leuze is. Kan iedereen nog volgen?

Maar dit is niet waarover ons verhaal net gaat. Want in 1917 werd Albert Club Leuze als eerste club in de gemeente opgericht. Pas drie jaar later sloten ze zich aan bij de Belgische voetbalbond en behoudens een naamswijziging naar Albert Club Leuze-Longchamps in 1924 zijn het vooral de kleurveranderingen die in het oog springen. Bij de oprichting werden de groen/witte kleuren gekozen, maar in de jaren 20 zou de ploeg zomaar even vier keer de kleurencombinatie aanpassen. In 1920 werd het de ietwat aparte keuze voor tango. In 1921 werd dat dan weer tango/geel. Drie jaar later veranderde het naar blauw/geel en in 1925 viel de keuze op rood/wit. 26 jaar lang leek er standvastigheid, maar in 1951 kwam er weer een grilletje. Geel/rood werd toen uitgekozen. En nog was het niet gedaan. In 1953 kwam nog een laatste aanpassing, dit keer naar rood/zwart.

Veel velden voor provinciaal voetbal

Wanneer het op resultaten aankomt hoeven we geen voetbal in de nationale divisies te verwachten. Geen enkele van de ploegen uit Leuze (want ook na AC Leuze werden nog andere ploegen opgericht – al hielden die het meestal niet lang vol) bereikte die nationale reeksen. RAC Leuze-Longchamps was er wel dichtbij. Van 1985 tot en met 1988 en daarna nog eens tussen 2009 en 2011 speelde de club op het hoogste provinciale niveau. Intussen zijn ze wel weer teruggezakt naar de derde provinciale (intussen het achtste niveau).

RAC Leuze (zoals ze vaak verkort genoemd worden) beschikt wel over heel wat velden. Niet minder dan vijf verschillende terreinen hebben ze in gebruik. Ze speuren lokale jeugd op in Bierwart, Eghezée (twee zelfs), Taviers en Leuze zelf. Hun stadion in de Rue des Keutures is hun A stadion en – my god – het mag een pareltje genoemd worden. Een van die typische Ardeense lower league grounds waar de charme (en ook bouwvalligheid) van af druipt! En het mag gezegd worden dat de terreinverzorger (of was het voorzitter?) die in de buurt woont meer dan vriendelijk genoeg is om geïnteresseerde groundhoppers de toegang te verschaffen. Wij kregen zelfs die eer van de eega. Kortom, zeker het bezoeken waard!

Je kan alle artikelen van Pitch’d natuurlijk ook lezen op de Pitch’d website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %