Voetbalboeken

Opkomst en ondergang van de roodblauwe leeuwen

Als liefhebbers van voetbalboeken krijgen we bijna alle nieuwe titels in handen, maar zo mooi als het boek ‘Opkomst en ondergang van de roodblauwe leeuwen’ hebben we ze zelden gezien. Het boekwerk over H.F.C. Haarlem is heerlijk vlot geschreven door Jan-Jaap van den Berg, het brein achter ‘De Roodbroek‘.  Daarbij is het prachtig vormgegeven boek voorzien van vele honderden foto’s die je een blik gunnen in de mooie historie van de roemruchte club uit Haarlem. We overdrijven niet als we zeggen dat dit zonder twijfel één van de allermooiste voetbalboeken is die we ooit hebben gezien en gelezen.

Het boek behandelt de hele geschiedenis van H.F.C. Haarlem tot en met de degradatie in 1990, maar licht met name de glorieperiode tussen 1969 en 1989 uit. Tijden waarin namen als Barry Hughes, Abe van den Ban, Martin Haar, Ruud Gullit, Wim Balm, Gerrie Kleton, Piet Keur en Dick Advocaat de revue passeren en de club bekend stond om de pure en vaak aanvallende manier van voetballen. Ook de statistiekenfetisjisten kunnen hun hart ophalen aangezien alles wat je zou willen weten op dit gebied keurig per seizoen gerangschikt is.

Uiteraard kijkt Jan-Jaap ook naar verval van de club, maar doet gelukkig zonder te blijven hangen in het negatieve. Het resultaat is een 455 pagina’s tellende liefdesverklaring aan de roodblauwe leeuwen die in geen enkele boekenkast zou mogen ontbreken.

winst met 8-0 tegen Sparta (1931)

Haarlem wint in 1931 met 8-0 van Sparta

1970 publiek via serge

1970: publiek in de regen tegen NEC

1977-reclame-spelers-jaffajuice
Haarlem-spelers maken reclame voor Jaffa-Juice (1977)

Opkomst en ondergang van de roodblauwe leeuwen telt 455 rijk geïllustreerde pagina’s en is in eigen beheer uitgebracht door De Roodbroek. Het boek is (in beperkte oplage) verkrijgbaar in onze webshop voor slechts €27,50. Wees er snel bij, want de verwachting is dat het boek nog voor het einde van het jaar uitverkocht is.

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %