Oorlogsvoetbal in Mesen
Voetbal in Mesen. Het is toch net wat anders dan voetbal elders in de wereld. Mesen ligt in de Westhoek in België en heeft nooit een voetbalploeg gehad dat was aangesloten bij de Belgische voetbalbond. Wel hebben we ploegen gehad aangesloten bij een lokaal liefhebbersverbond. Maar de grootste voetbalgeschiedenis schuilt eerder in WOI.
Voetballen in het liefhebbersverbond
FC Mesen is waar we ons verhaal beginnen. Deze ploeg heeft een beetje een dubbele geschiedenis. An sich is er weinig echt te vinden over ploeg(en), maar wat we wel weten is dat er beeldmateriaal bestaat van een FC Mesen in 1942. Zij speelden met zekerheid op dit terrein aan de Nieuw-Zeelanderstraat. Maar hoe de ploeg ontstaan is en hoe het hen na 1942 verging is onbekend terrein. We kunnen alleen maar vaststellen dat nog voor 1971 de ploeg was verdwenen.
Want in 1971 werd er een nieuwe FC Mesen opgericht. Mogelijk een doorstart van het oude FC Mesen, maar daar kunnen we geen bevestiging van geven. In die eerste twee jaren verhuisde de ploeg enkele keren van terrein vooraleer ze zich in de loop van 1972 vestigden op dezelfde locatie aan de Nieuw-Zeelanderstraat. In de loop van de jaren hebben ze heel wat lokaal voetbalvertier gehad en kregen ze zelfs nog gezelschap met NSV Mesen (Nieuwe Sportvrienden). Na verloop van tijd verdween echter ook deze ploeg.
Voetballen in oorlogstijden
Hun thuislocatie werd enige tijd verhuurd aan een paintball club, maar kreeg in 2014 een totaal andere invulling. Sindsdien is het het officieel stadion dat de Christmas Truce vertegenwoordigd. Eerlijkheid gebiedt ons wel te zeggen dat er heel wat troebele informatie is over voetbal tijdens de Christmas Truce. Het staat vast dat er gevoetbald werd en dat op verschillende plekken aan het front. Maar een echte officiële wedstrijd zal dit vast wel niet geweest zijn. Het Khaki Chums Cross in Ploegsteert (even verderop van Mesen) wordt aangeduid als de officiële plek waar de eerste wedstrijd werd gespeeld, maar er werden meerdere van zulke partijtjes gespeeld van Ploegsteert en Mesen tot net over de Franse grens.
Wie houdt van absolute lowerleague zonder al teveel poeha of geboeid raakt door de verweving tussen oorlog en voetbal, is hier zeker aan het juiste adres. De hele regio ligt bezaaid met interessante plekjes en dit stadionnetje mag zeker niet ontbreken. Wie er meer van wil lezen, kan dit in het boek ‘You Not Shoot, We Not Shoot’ van Marijn Sillis of bekijk zeker onderstaande filmpje!
Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.