Voetbal in Slovenië

Olimpija Ljubljana ultras: gekkenhuis in Europa League

Op donderdag 1 augustus staat een bijzonder interessant duel op het programma. Olimpija Ljubljana, volledig verweven in de stad en met een oude geschiedenis, tegen Malatyaspor, wat 12 jaar terug nog bij de amateurs speelde en sindsdien als een raket omhoog is geschoten. 

Malatyaspor

Malatya ligt centraal in Turkije. De stad heeft een half miljoen inwoners. De plaatselijke voetbalclub heet Malatyaspor en speelt sinds drie jaar op het hoogste niveau. Vorig seizoen werden de geel-zwarten vijfde in de Super Lig en dus mogen ze, voor het eerst in de historie, aantreden in Europa. In de Europa League is Olimpija Ljubljana de tegenstander. 

Olimpija Lijubjana

Olimpija is de club uit de hoofdstad van Slovenië. Ljubljana vertegenwoordigt de gegoede klasse binnen de Sloveense samenleving. Ondanks dat, is de elite stad niet het symbool voor voetbal in Slovenië. De grote rivaal NK Maribor is dat namelijk. Olimpija verblijft twintig seizoenen in de hoogste Joegoslavische competitie, maar bereikt daar nooit de status van een pak ’em beet Rode Ster Belgrado.

De status van topclub krijgen de groen-witten pas op het moment dat Joegoslavie uiteenvalt en er een Sloveense competitie wordt opgericht. De eerste vier Sloveense titels worden gewonnen, waarna er magere jaren volgen. In 2004 gaat Olimpija zelfs failliet, waarna er op het vijfde (!) niveau opnieuw wordt begonnen. Wederom volgen er vier titels op rij, waarna de zmaji in het rentree jaar meteen een Europa League ticket grijpt. Sindsdien is de club nog tweemaal kampioen geworden. Vorig seizoen was Olimpija dichtbij de Europa League groepsfase. Spartak Trnava gooide pas in de vierde kwalificatieronde roet in het eten.

Heet avondje

De wedstrijd begint flitsend. In Turkije is het een week eerder 2-2 geworden en dus moeten de Turken de aanval zoeken. Beide ploegen weten hoeveel druk er op deze wedstrijd staat. Binnen een half uur zijn er reeds vijf gele kaarten genoteerd en hebben al meerdere opstootjes plaatsgevonden. Iedereen heeft het gevoel dat dit nooit elf tegen elf kan eindigen.

Enkele minuten later pakt een speler van Olimpija Ljubljana zijn tweede gele kaart. Het publiek is woedend. Vuurwerk ontploft vlakbij de grensrechter. De lange zijde, waar toch voornamelijk families leken te zitten, staat in vuur en vlam. Echte kansen krijgen beide ploegen in de eerste helft niet meer. Na om en nabij de zeven gele kaarten gaan beide teams de gemoederen wat laten rusten.

Heet, heter, heetst

De thuisploeg gaat de tweede helft in met maar één taak: geen tegendoelpunt krijgen. Tactisch staat het lange tijd uitstekend. De groene draken staan wel onder druk, maar echte kansen krijgt de Turkse tegenstander niet. Sterker nog, zo’n 25 minuten voor tijd moet Olimpija de wedstrijd op slot gooien. Echter wordt een enorme kans om zeep geholpen waardoor de spanning blijft.

En dan, als een duveltje uit een doosje, komt Malatyaspor er opeens uit. Een voorzet wordt tot doelpunt verwerkt. Een moment van doodse stilte volgt. De ultras achter het doel zijn de eerste die de vocale steun weer oppakken. De gemoederen gaan echter nog veel verder oplopen.

Chaos

Het gaat een complete chaos worden. In een duel waarin niets gebeurd, overdrijft een verdediger van de uitploeg verschrikkelijk. Hij doet of hij een trap in zijn borst krijgt, waar er in werkelijkheid helemaal niets gebeurde. De verzorging wordt, op bevel van de scheidsrechter, buiten het veld gehouden. De Turk krijgt alles over zich heen. Van bier tot teenslippers. Van aanstekers tot muntgeld. Als de ‘geblesseerde’ speler vervolgens weer terug het veld in rolt, zijn de rapen gaar.

Ultras gooien stokken op de ME. Vaders staan op de balustrade. Een stroboscoop op de lange zijde is het startsignaal voor een pyroshow. Het UEFA MAFFIA galmt door het stadion. Enkele minuten later, als het spel eindelijk is hervat, stijgt de spanning naar een nieuw hoogtepunt.

Verschillende kansjes worden gemist, maar echt gevaarlijk worden de groene draken niet meer. Na dertien gele kaarten en 100 minuten voetbal vindt de scheidsrechter het wel genoeg. Ultras in de touwen achter het doel, de ME komt aangesneld. Enkele momenten later klinkt er vanuit het stadion een keihard applaus. Het Olimpijaaaa, Olimpijaaaaa zwelt aan. De Slovenen hebben er alles aan gedaan. Domme pech weerhoudt ze van de derde kwalificatieronde.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %