FotoreportagesGroundhoppingVoetbal in BelgiëVoetbal in West-Europa

Oldschool charme in KVV Lummen

Het Belgisch Limburgse Lummen staat vooral bekend om de kruising van de E313 en de E314. Dat samen met het Albertkanaal bracht best wel wat industrie met zich mee. Maar ook het voetbal werd niet vergeten.

Veel pogingen

Maar liefst vier voetbalploegen hebben verschillende pogingen ondernomen. Voetbalvereeniging De Harp Thiewinkel begon in 1939, maar verdween in 1944 onder de naam Football Club Harp Lummen. In 1951 staken ze alweer de kop op als Tiewinkel Football Club De Harp Lummen. Zij wisten het langer uit te houden, maar in 2003 – vlak na het verkrijgen van het koninklijk predicaat – gaven ze er alsnog de brui aan.

In 1941 verscheen er ook een Hooger Op Goeslaar Lummen. Amper zeven jaar later waren ze echter alweer verdwenen. De jaren 40 bleken echter zeer productief te zijn want in 1946 ontstond ook Haiwai Molen Voetbalclub Lummen. Voor maar twee jaar. In 1957 kwamen ook zij terug, als Hai-Wai Molen. Drie jaar later werd dat dan Real Club Lummen. Uiteindelijk gaven ze er alsnog de brui aan in 1962.

Alleen Vlug En Vrij overleeft

Maar de oudste ploeg van Lummen is ook de meest succesvolle gebleken. Want al in 1930 kwam daar Vlug En Vrij Football Club Lummen. Net als de rest wisten ze het eerst niet lang vol te houden. In 1936 staakten ze alle activiteiten. Maar drie jaar stonden ook zij er weer. Vlug En Vrij Lummen kreeg een nieuwe stamnummer en overleefde nadien alle andere ploegen in Lummen.

Sindsdien wist de ploeg de provinciale reeksen goed door te werken. Zo haalden ze minstens de tweede provinciale reeks. Maar intussen zit de ploeg weer rock bottom. In die vierde provinciale lijken ze wel op weg naar een ticket voor promotie, maar het uitzonderlijke stadion wist nog nooit eerder nationaal voetbal te zien. Bijna verwonderlijk te noemen als je ziet wat voor infrastructuur de club heeft.

KVV Lummen zet verder vooral de jeugd in the picture. En niet zonder succes want ene zekere Geert Deferm mag een uithangbord genoemd worden. Na zijn jeugdjaren bij Lummen zagen we hem vooral blij clubs als FC Winterslag, KV Mechelen, Antwerp en AA Gent.

Je kan alle artikelen van Pitchd natuurlijk ook lezen op de Pitchd website, zoals dit artikel hier.

PitchD.TV
Wij zijn PitchD.TV. Voor In de Hekken maken we zowel foto- als videoverslagen. Neem een kijkje op ons Instagram of Facebook account voor veel meer!

Reageren is niet mogelijk.

0 %