Keuken Kampioen Divisie

Ode aan de vrijdagavond: FC Twente gaat hem nog missen

In Twente was men de afgelopen jaren niet zo bekend met voetballen op de vrijdagavond. Waar er voorheen vaak op zaterdagavond en zondagmiddag werd gespeeld, staat de vrijdag na degradatie naar de Eerste Divisie nu ook in Enschede bekend als ‘matchday’. Deze lijkt te worden omarmd. “Wat mij betreft spelen we komend seizoen ook iedere week op de vrijdagavond.”

De vrijdagavond in de Eerste Divisie is nog tamelijk onschuldig. Alle wedstrijden worden tegelijk gespeeld, om 20.00 uur. Daarbij lijkt niet alles om de televisiekijker te draaien. Op vrijdagavond ga je lekker naar het stadion! Het is de ideale mogelijkheid om je saaie, frustrerende of zelfs ellendige werkweek achter je te laten, en je weekend goed in te luiden.

De streek loopt uit

Dat FC Twente van de regio is wordt ook op deze zonnige vrijdagmiddag duidelijk. Waar Vak-P een ‘homeless party’ geeft in de binnenstad van Enschede, zijn er ook FC Twente supporters te vinden op de terrassen in Hengelo. De vrijdagmiddagborrel, ook wel de ‘vrijmibo’ genoemd, heeft voor de aanhang van de club uit Enschede een nieuwe betekenis gekregen. Het enige dat dit seizoen pijnlijk wordt gemist is het supportershome van Vak-P, dat door de burgemeester van Enschede werd gesloten na de vondst van harddrugs.

Na moed in te hebben gedronken bewegen een kleine 30.000 mensen zich richting de Grolsch Veste, voor de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. De trein van Zwolle naar Enschede komt Twente officieel binnen in Nijverdal, maar kleurt na Almelo echt rood. Het zijn Borne en Hengelo waar mensenmassa’s zich in de trein proberen te proppen. Aziatische taferelen, waarbij niet eens iedereen in de trein past. Wachten op de volgende dan maar. Ondertussen is het chaos op de Enschedesestraat, tussen Enschede en Hengelo, waar tientallen volle bussen het stadion proberen te bereiken. Want FC Twente is van de regio, en ook de kleine dorpen zonder treinstations horen daarbij.

Titelkoorts

FC Den Bosch komt op bezoek. De winterkampioen kan vanavond op een achterstand van twintig punten worden gezet. Het zegt alles over het verloop van de tweede seizoenshelft in de Eerste Divisie. FC Twente gaat aan kop met een voorsprong van elf punten op nummer twee Sparta Rotterdam. Tijdens de vorige speelronde werd nummer drie Go Ahead Eagles in Deventer verslagen. Vanavond zal FC Den Bosch, dat de vierde plaats bezet, moeten worden verslagen om de volgende stap richting promotie naar de Eredivisie te zetten.

Het is de eerste thuiswedstrijd waarbij de titelaspiraties hardop worden uitgesproken op de tribune. Ook dit zegt veel over het seizoen van FC Twente. Het voetbal is niet om over naar huis te schrijven, maar de meeste wedstrijden worden winnend afgesloten. In Twente zeurt niemand erom. Zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie is het enige dat telt.

Teleurstelling

Steeds meer mensen betreden het uitvak. Helaas zullen hier niet 650 Bosschenaren plaatsnemen, zoals eerst wel de bedoeling was. De club heeft niet voldoende bussen geregeld, waardoor velen de beslissing nemen om met eigen vervoer naar Enschede te gaan. Zoals we van de politie gewend zijn houden ze deze supporters tegen, om ze vervolgens terug te sturen naar Den Bosch. Het dieptepunt van een mooie voetbalavond is al snel bereikt.

Op Vak-P worden vooral de volle uitvakken die bij de Eredivisie horen gemist. Weinig clubs komen met veel uitsupporters naar Enschede. Vandaag leek het FC Den Bosch te zijn dat weer eens voor een goedgevuld uitvak in Enschede zou zorgen. Helaas komen we thuis van een koude kermis, net als de teruggestuurde Bosschenaren.

De Ultras pakken uit

De Ultras Vak-P zitten ook dit seizoen niet stil. Eerder werd er al een fantastische sfeeractie getoond voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. Na een vooral ludieke sfeeractie, uit bij Go Ahead Eagles, staat er vanavond weer iets bijzonders te gebeuren. Tijdens het You”ll Never Walk Alone, bij opkomst van de spelers, wordt er een rood-witte choreografie getoond op Vak-P. Twee doeken worden uitgerold over het vak. Het wapen van Enschede en het Twentse Ros worden aan de Grolsch Veste getoond. De choreografie wordt omgedoopt tot een regen van proppen papier.

Alle passie en emotie die in de sfeeractie zaten zijn op het veld helaas niet terug te zien. Van een levendige eerste helft is absoluut geen sprake. Vak-P gaat daarentegen door, en steunt de Enschedese trots de gehele eerste helft vocaal. Het rustsignaal komt toch als een bevrijding. “Snel de gracht in. Halve liters!”

Iedereen die haat ons

Na de hervatting is FC Twente direct bij de les. Het is Jari Oosterwijk die de koploper na 54 minuten op een 1-0 voorsprong zet. Dat iedereen tijdens de rust nog bier heeft gehaald is zichtbaar, want alles gaat op zijn Engels de lucht in. Wanneer je al langer op Vak-P komt weet je dat je de capuchon snel op moet doen, om niet zeiknat te worden van al het bier.

Waar FC Den Bosch het doel van de thuisploeg nog een aantal keren bestookt voor een late gelijkmaker, sleept het hondstrouwe publiek FC Twente naar de overwinning. Het is de nieuwe song die regelmatig wordt ingezet, en stadionbreed wordt gezongen. “Dit is Twente, super FC Twente. Iedereen die haat ons, maar niemand krijgt ons Twente kapot”, galmt door het hele stadion. Ook wanneer de spelers Vak-P na de wedstrijd bedanken. De Enschedese club is weer een stap dichterbij de titel, en dus ook bij een terugkeer naar de Eredivisie. Maar die vrijdagavond zal gaan worden gemist. Het komt de sfeer, in tegenstelling tot het voetbal doet, absoluut ten goede.

Boy de Haan
Heeft een voorliefde voor kleine dorpsclubs, stokoude tribunes en bomvolle uitvakken. Hoopt dat kunstgras ooit in zijn geheel zal verdwijnen.

Reageren is niet mogelijk.

0 %