Groundhopping

Nostalgie in Wattenscheid

Waar supertalent Leroy Sané tegenwoordig zijn minuten maakt bij het kapitaalkrachtige Manchester City en de nationale ploeg van Duitsland speelde hij ooit in de jeugd van SG Wattenscheid 09. Een van de redenen hiervan is dat zijn Senegalese vader vier jaar lang in de Bundesliga speelde met de club die later zijn eerste profclub zou worden. Inmiddels gaat het in Wattenscheid al lang niet meer over sterren als Leroy Sané of over de Bundesliga. Waar Sané razendsnel de weg naar de top vond, zakte Wattenscheid langzaam maar zeker af naar het vierde niveau. Vandaag de dag is de club zelfs bijna failliet en er moet gewonnen worden om naar boven te kunnen kijken in de Regionalliga West. Veel vertrouwen in een zege hebben de supporters in het Lohrheidestadion echter niet: koploper Victoria Köln komt namelijk op bezoek.

Nostalgie

Het Lohrheidestadion is een schitterend plaatje tussen de industrie van het Ruhrgebied. De ouderwetse ovaal met zittribunes op de lange zijdes, de sintelbaan en de old-school stadionlampen zijn de perfecte combinatie voor een nostalgische voetbalmiddag. Mede vanwege het Bundesliga-verleden van de club kunnen in het stadion maarliefst 16.000 mensen. Ondanks het feit dat er vandaag nog geen schrijntje van dit aantal zit, heerst er toch een heerlijke sfeer.

 

Bij aankomst in het stadion worden we direct begroet door de overweldigende geur van worsten, wafels en bier. Druk is het niet, maar gezellig wel degelijk. Opvallend is hoe divers het publiek is dat naar SG Wattenscheid 09 komt kijken. Ondanks deze diversiteit is het publiek wel één geheel, iedereen begroet elkaar op vriendelijke wijze. De een met een hand, de ander slechts met een knikje, maar er is niemand die wordt overgeslagen. Misschien komt het doordat er slechts in een hoek van het stadion catering aanwezig is, maar iedereen staat op een lange zijde en in de hoek. Hierdoor is dit deel van het stadion nog goed gevuld en wordt er in dit gedeelte voor een goede sfeer gezorgd.

Alte Garde

Opvallend is de aanwezigheid van de ‘Alte Garde’ van Wattenscheid. Deze is namelijk sterk vertegenwoordigd vandaag. Heel gek is dit overigens niet als je bedenkt dat jaren geleden SG Wattenscheid 09 nog een grote club was. Toentertijd was de keuze voor potentiële supporters uit de buurt namelijk veel lastiger dan nu. Waar buurmannen Schalke 04 en VfL Bochum voorheen concurrenten waren, zijn het nu meer grote broers. Al is er van onderlinge vriendschap geen sprake.

De vriendelijkheid die ik eerder noemde is overigens alles behalve vanzelfsprekend. In een documentaire die de WDR maakte in de zoektocht naar ‘het echte voetbal’ werd SG Wattenscheid 09 een week lang gevolgd. De club was er blij mee, maar de fans alles behalve. In het uitvak op bezoek bij Bonn lieten verschillende aanwezigen merken dat de documentairemaakster absoluut niet welkom was bij de club. Vandaar dat het mij verbaasde dat er, op een enkele vreemde blik na, bijzonder normaal gereageerd werd op mijn camera.

Euforie

Naarmate de wedstrijd vordert groeit het geloof bij  de supporters van 09 . Koploper Victoria Köln is weliswaar sterker, maar kan geen potten breken tegen de stugge ploeg van Wattenscheid. Tot de verbazing en tevredenheid gaan de ploegen met 0-0 rusten. ‘’So weiter, jungs!’’ Klinkt er vanaf de tribune. Deze motiverende woorden worden goed opgepakt, want direct na rust maakt de thuisploeg 1-0. Dit helpt de ploeg in het zadel, want Wattenscheid slaagt  er in om met 3-0 te winnen van Viktoria Köln. Deze verrassende zege zorgt voor euforie op de staantribunes van het geweldige stadion. De zege was dan ook broodnodig want alleen hiermee kan er afstand worden genomen van de degradatiezone in de Regionalliga West.

Crowdfunding

Naast euforie zal vandaag vooral het gevoel van angst regeren in Wattenscheid. De club is, zoals eerder genoemd, bijna failliet. Om de club te redden is er onlangs een crowdfundingsactie opgezet. Op de website van de crowdfundingsactie kunnen mensen die SG Wattenscheid 09 willen steunen er voor kiezen om een bedrag te doneren. Daarnaast wordt er diverse merchandise zoals sjaals en shirts aangeboden op de website, de gehele opbrengst hiervan wordt gebruikt om de club te laten voortbestaan. Met de actie zal zo’n €350.000 opgehaald moeten worden om de club te redden. Van dit bedrag is inmiddels bijna de helft binnengehaald.

Ondanks het feit dat SG Wattenscheid 09 al lang niet meer de club is die het ooit was, is het wel degelijk een bezoekje waard. Het prachtige stadion en de gezellige sfeer zorgden voor een mooie voetbalmiddag in het Ruhrgebied. Het is dan ook doodzonde wanneer deze club voorgoed zal verdwijnen. Laten we hopen dat de crowdfundingsactie voldoende zal opleveren om SG Wattenscheid 09 te laten voortbestaan.

Beelden

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %