Voetbal in Oost-Europa

Nk Maribor: bijzondere Champions League ervaring

Nk Maribor is de succesvolste club van Slovenië. Zowel in het heden als in het verleden. Een spectacuaire overwinning tegen het Zweedse AIK zorgt ervoor dat de recordkampioen van Slovenie in de derde voorronde van de Champions League staat. 

NK Maribor

Nogometni klub Maribor is de volledige naam van de meest succesvolle club van Slovenië. Met vijftien titels in de Sloveense competitie zijn de vijolici (de Paarsen) heer en meester in eigen land. De club is opgericht in 1960 in het toenmalige Joegoslavie. Ook de ultra’s zijn opgericht in het Joegoslavië tijdperk.

De ultragroep Viole Maribor wordt in 1989 opgericht als Marinci, wat Mariniers betekent. NK Maribor speelt op dat moment op het derde niveau van de Joegoslavische competitie. Ondanks dat het huidige Slovenië veruit het rijkste gedeelte van Joegoslavië is, zie je dit niet terug in de kwaliteit van het voetbal. In het jaar van de oprichting valt Joegoslavië uit elkaar; Slovenië wordt onafhankelijk. Direct volgt ook een naamsverandering van de ultras: Viole Maribor wordt de nieuwe naam van de supportersgroep.

NK Rosenborg

NK Rosenborg is de huidige kampioen van Noorwegen. De competitie is daar inmiddels al halverwege en de club staat zesde, op ruim elf punten achterstand van de koploper. In de Champions League voorronde gaat het een stuk beter. Het schakelde Linfield FC en Bate Borisov al uit. De belabberde vorm in de binnenlandse competitie zet zich vooralsnog niet door in Europees verband.

Vandaag start Rosenborg ook veel sterker dan Maribor. In een volgepakt stadion weten de Noren meteen de toon te zetten. Ondanks dat het stadion zo goed als uitverkocht is, heerst er een compleet andere stemming dan dat ik week eerder ervoer bij rivaal Olimpija Ljubljana.

Viole Maribor

Het is gier geen gekkenhuis. De ultras draaien hun riedeltje af en daar blijft het bij. Er zit bioscooppubliek om me heen. Mensen die vermaakt willen worden en geen supporters die hun ploeg vooruit schreeuwen. Na de rust, waarin het nog altijd 0-0 staat, komt de capo later het vak op. Bij het gebrek aan leider neemt niemand het voortouw om de ploeg vooruit te roepen. Allemaal geregisseerd.

Op het moment dat de capo terugkomt, komt Rosenborg op voorsprong. Het kleine uitvakje van de Noren hangt lekker In De Hekken. Even later wordt het ook nog 0-2. Het lijkt de genadeklap voor een pover spelend NK Maribor. Wonderwel komen de Slovenen door een prachtig afstandsschoot terug in de wedstrijd. Heel even staat het stadion in vuur en vlam. Iedereen op de banken.

Genadeklap

Heel lang duurt het niet. Binnen een minuut scoort BK Rosenborg en is het klaar. De Viole Maribor steken nog een voorraad pyro af. Gescoord wordt er niet meer. Maribor lijkt wel klaar in de Champions League. De Europa League is nu het hoogst haalbare.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %