Voetbal in Slovenië

NK Domžale: Sloveens sfeerproeven in de Europa League

Het is juli en dat betekent dat voor veel clubs de Europese kwalificatie wedstrijden weer zijn begonnen. Dat geldt ook voor het Sloveense NK Domžale. Het knusse clubje speelt in de tweede voorronde van de Europa League tegen het grote Malmö FF, dat vorig jaar overwinterde. 

NK Domžale

Nogometni Klub Domžale, kortweg NK Domžale is de eeuwige nummer drie van Slovenië. In het land waar voetbal amper leeft buiten NK Maribor en Olimpija Ljubljana om,  trekt de club nog geen duizend toeschouwers bij een regulier competitie duel. De Rumeni (de gelen) speelt vandaag echter tegen een grote Zweedse club in de Europa League. De afgelopen jaren kwamen daar grote clubs langs, waar soms zelfs tegen gestunt werd. Zo werd Freiburg verslagen in 2017 en werd enkele weken later Marseille op 1-1 gehouden. De groepsfase van de Europa League of Champions League werden echter nog nooit bereikt.

De tweemalig kampioen van Slovenië speelt in een stadje met 14.000 inwoners. De tegenstander van vandaag speelt in een stad met zo’n 320.000 inwoners. Het mag dus een knus clubje worden genoemd. Op jacht naar tickets voor de wedstrijden komen we uit in een kantoor dat tevens dienst doet als fanshop en bar van het gemeente zwembad. Met twee tickets in de hand wandelen we het hok uit en lopen pardoes tegen de kleedkamers en de ruimte van de fysio aan. Ouderwetse handel, heerlijk.

Lonsdale

Bij het weglopen worden we aangesproken door een medewerker van de thuisploeg. Hij is zeer geïnteresseerd in hoe we hier zijn gekomen en waar we verblijven. Leuk om dit mee te maken in de Europa League. Twee minuten later, op jacht naar een biertje en wat te eten, worden we aangesproken door een Sloveense man met een Lonsdale shirtje aan. With how many do you came tonight?  Een grap door te vertellen dat we met 1200 man komen, laat ik maar even achterwege.

 

Afijn. Met de beelden uit Maribor in mijn gedachten, waar het Zweede AIK de avond ervoor speelde, hoop ik op een chaotische avond. Een vol uitvak met ultras, pyro en gezang. Ik kom bedrogen uit. Het 150 man tellende uitvak is vocaal absoluut de baas en steunt haar ploeg de gehele wedstrijd. Malmö bakt er vandaag trouwens helemaal geen bal van. Maar ik geniet wel van de vocale ondersteuning vanuit het uitvak. Zij blijven de ploeg steunen, ook al bakken ze er niks van. De thuisploeg komt tweemaal op voorsprong, maar de hemelsblauwen  uit Zweden trekken de stand elke keer weer recht.

Stefan van Leeuwen
Liefhebber van de supporterscultuur, regelmatig te vinden met camera op de tribunes in binnen- en buitenland.

    Reageren is niet mogelijk.

    0 %