Voetbal in Engeland

Newcastle: Hoera, we hebben onze ziel verkocht!

Het is feest in Newcastle. De club maakte gisteren bekend dat het voor 350 miljoen euro is overgenomen door het staatsvermogensfonds van Saoedi-Arabië. Meer dan 15.000 supporters van de club vierden feest rondom het stadion. Dat ze hiermee direct hun ziel verkochten maakte ze allemaal niet uit. Die schaamte zijn we kennelijk al een tijdje voorbij.

De Arabieren nemen het aandelenpakket van de intens gehate Mike Ashley over, die veertien jaar lang de scepter zwaaide bij de Geordies. Na lange onderhandelingen waarin de Premier League de verzekering nodig had dat de Saoedische staat onder leiding van Mohammed bin Salman (die van dit ja) geen controle zou krijgen over het bestuur van de club, gingen ze uiteindelijk akkoord.

De leiding komt nu in handen van Amanda Staveley, die in 2008 al als adviseur diende van sjeik Mansour (Manchester City). Zij wordt nog bijgestaan door diverse andere rijkelui die ook plezier mogen beleven aan hun nieuwe speeltje. Dit terwijl ze stiekem natuurlijk naar de pijpen van Bin Salman mogen dansen als het er echt beslissingen moeten worden genomen.

Kritische media, feestende supporters

Na de deal verschenen er direct kritische artikelen over Saoedi-Arabië en mensenrechten, maar dat zijn verhalen die wel weer over waaien zodra de eerste storm is gaan liggen (spelen wij volgend jaar niet ergens een leuk toernooitje in de zandbak?).

De kritiek was rondom St. James Park overigens ver te zoeken. Duizenden supporters vierden de overname alsof de eerste titels al zijn gekocht. Aan de ene kant is het duidelijk dat je als je al zo lang geen succes hebt, je op een gegeven moment alles wel accepteert. Maar ergens is het gewoon treurig dat we als voetballerij op dit punt zijn aangekomen.

https://twitter.com/alanshearer/status/1446153054999486477

[coverfoto via Pro Shots]

Martijn Benjamin
Oprichter van deze site. Vond voetbal vroeger leuker en is blij dat hij niet de enige blijkt te zijn. Kijkt tijdens voetbalwedstrijden vooral naar de tribunes. Beleefde zijn hoogtepunten als voetbalsupporter halverwege de jaren '90 op de heerlijke staantribune in de Alkmaarderhout. Is in het dagelijks leven eigenaar van 072DESIGN en PGWEAR Nederland.

Reageren is niet mogelijk.

0 %