Against Modern FootballVoetbal in Engeland

Newcastle United en Saudi-Arabië: een nieuw dieptepunt

De nieuwe collectie van PGWEAR is nu verkrijgbaar bij PGWEAR Nederland. Profiteer van gratis verzending vanaf 75 euro (NL+ BE) en zorg dat jij klaar bent voor al die mooie awaydays die gaan komen dit seizoen!

Onze mening over de Premier League hoeft nauwelijks nog uitgelegd te worden. De bakermat van het moderne voetbal werkt er hard aan om alles wat wij mooi vinden aan voetbal te elimineren. Dure ticketprijzen, tribunes vol toeristen, torenhoge salarissen en twijfelachtige steenrijke eigenaars. Steeds als je denkt dat het niet erger kan, volgt er weer een nieuw dieptepunt. In dit geval gaat het om Newcastle United. De schitterende volksclub van de Geordies is bijna rond met een groot Saudi-Arabisch investeringsfonds. Terwijl de supporters alleen maar dromen van nieuw succes, smeken organisaties als Amnesty International de Premier League om in te grijpen. In de Premier League regeert het geld helaas.

Dat de Premier League al tijden niet meer fris is, was allang bekend. De steenrijke rus Roman Abramovic is zo ongeveer de grondlegger van alle miljardeninvesteerders en Sheikh Mansour maakte van vanuit de Emiraten van Manchester City een plastic topclub. Terwijl tegenwoordig Wolverhampton Wanderers omhoog wordt gestuwd door Chinese miljarden, regeren bij Aston Villa de Egyptische milajrden. Zelfs een kleine club als Bournemouth kan gewoon rekenen op een Russische eigenaar die op mysterieuze wijze aan honderden miljoenen is gekomen. En nu zijn The Magpies het volgende ‘slachtoffer’ op deze lijst.

Dollartekens

Het Saudi-Arabische Public Investmend Fund (PIF) heeft haar oog namelijk laten vallen op Newcastle United. Voor het miezerige bedrag van 300 miljoen pond lijkt het erop dat eigenaar Mike Ashley de club verkoopt. Voor de PIF is het een bedrag van niks. Het is een van de rijkste fondsen ter wereld en goed voor een bedrag tussen de 250 en 300 miljard. Onderdeel van het consortium is de kroonprins van Saudi-Arabië: Mohammed bin Salman. Het is slechts aan de Premier League’s Owners’ and Directors’ test om te zien of de potentiële eigenaars geschikt zijn om een Premier League club te bezitten.

In een land als Duitsland zouden de reacties van de supporters makkelijk te voorspellen zijn. Het zou leiden tot massale protesten en grote onvrede. De Premier League supporters zijn echter al zo ver heen dat ze dit alleen maar zien als een kans op sportief succes. Ook zij hebben de dollartekens in de ogen gekregen nu namen als Kylian Mbappé, Philippe Coutinho en Dries Mertens rondzingen. Zij zien dit als de enige kans om weer een grote club te worden die mee kan doen om te prijzen. Zorgen rondom de slechte situatie op het gebied van mensenrechten in het land worden aan de kant geschoven onder het mom: voordeel van de twijfel.

Goede PR

En het is juist die slechte situatie die tot wanhopige oproepen heeft geleid vanuit organisaties als Amnesty International. Zij doen een oproep naar de Premier League om goed fatsoen boven geld te plaatsen. Zij zeggen dat de Premier League het moet zien zoals het is. Saudi-Arabië probeert de glamour en prestige van de Premier League te gebruiken als goede PR om de aandacht af te leiden van de verschrikkelijke mensenrechtensituatie in het land. Ze verwijzen ook onder meer naar de recente moord op journalist Jamal Khashoggi, die volgens velen werd uitgevoerd op bevel van dezelfde kroonprins die nu Newcastle wil overnemen.

Ook de weduwe van Khashoggi plaatste een oproep aan de Premier League en de Britse autoriteiten om in te grijpen en te voorkomen dat een moordenaar zijn reputatie kan oppoetsen door middel van voetbal. Ze plaatste dit statement op Twitter. In de reacties melden vele supporters van Newcastle United zich. Niet om deze weduwe een hart onder te riem te steken, maar om haar aan te vallen. Ze beschuldigen haar van het zoeken naar aandacht, jaloezie over de geplande overname en eisen dat ze voetbal en politiek gescheiden houdt. Iets wat wel erg goed uitkomt voor de supporters. Vergeet de moorden en focus vooral op het feit dat er straks weer wedstrijden gewonnen gaan worden!

Geo-politieke oorlog

Gezien de goede relatie van de Britse overheid met Saudi-Arabië, de dollartekens die bij de supporters regeren en het feit dat de Premier League steenrijke eigenaars geen strobreed in de weg legt, lijkt het kansloos dat er iets ondernemen wordt om deze deal te stoppen. De enige echte dreiging komt uit een verrassende hoek. Een hoek die alleen maar laat zien hoe diep de Premier League gezonken is. Deze dreiging komt namelijk van Qatar.

Qatar en haar nieuwskanaal Al Jazeera waren namelijk groot voorstander van de Arabische Lente. Saudi-Arabië was dit niet. Dit was het startpunt voor een soort koude oorlog tussen deze twee voormalig bondgenoten. Deze oorlog wordt gevoerd op economisch en politiek vlak. En nu is de Premier League dus aan de beurt. Het sportkanaal BeIn uit Qatar heeft namelijk op geroepen om de deal van Newcastle United te blokkeren. Aangezien dit de grootste overzeese uitzender is van de Premier League is er veel geld mee gemoeid om deze organisatie tevreden te houden. Als er één ding is waar de Premier League namelijk wel naar luistert, is het geld.

Een voetbalcompetitie is dus verworden tot een geo-politiek strijdtoneel waar clubs om PR-redenen worden gekocht om tegelijkertijd misdaden tegen de mensheid te kunnen begaan. En de supporters staan erbij en juichen als hun club aan de beurt is. Het is wachten tot Noord-Korea een bod doet op Leeds United of Congo interesse toont in Brentford. “Is er dan helemaal geen goed nieuws?”, vraagt u. Zeker wel. Saudi-Arabië heeft zweepslagen als straf officieel afgeschaft. Amputaties en onthoofdingen blijven wel bestaan, maar ach, je kan niet alles hebben in een eigenaar.

Lars Smit
Leven lang verliefd op NEC. Helemaal gek van supporterscultuur, vergane glorie en amateurvoetbal.

Ook leuk om te lezen

Reageren is niet mogelijk.

Volgende artikel:

0 %