Voetbal in Turkije

Een middelvinger naar Terrorisme

Borussia Dortmund – AS Monaco

Dinsdagavond, een week geleden, Borussia Dortmund – AS Monaco staat op het programma. Rond kwart over acht bereikt mij het treurige nieuws dat er drie explosieven zijn afgegaan bij de spelers bus van de zwart gelen. Het heeft wat weg van Terrorisme. Na een hoop speculaties komt de Duitse politie naar buiten met het nieuws dat de actie daadwerkelijk een gerichte aanslag was op de spelersbus.  Wat dagen later wordt bekend gemaakt dat het een gerichte aanslag op de spelersbus was. Waren de explosieven 1 seconde eerder afgegaan had de bus de volle laag gekregen. Wat een mooie Champions League avond had moeten worden voor beide clubs eindigt treurig… Positieve noot is de actie van de supporters van Dortmund. Deze starten woensdagavond een beddenactie voor de supporters van Monaco. Zo hoefden ze niet naar huis en kunnen de wedstrijd bijwonen wanneer deze wel gespeeld word.

Terug naar Duitsland – Nederland

Dit was natuurlijk niet de eerste keer dat een wedstrijd uitgesteld werd door terreurdreiging. Op 17 november 2015 zou in Hannover een vriendschappelijke interland tussen Duitsland en Nederland plaatsvinden. Dit duel werd afgelast omdat er concrete dreiging bestond voor een aanslag. Een wedstrijd afgelast voor terreur, precies wat ze willen. Angst zaaien.

Turkije

Dat niet alleen spelers in het voetbal doelwit zijn bewijst zich bij de wedstrijd Besiktas – Bursaspor. Na de wedstrijd tussen de twee clubs lopen de supporters naar buiten. Een auto rijd in op een politiebusje en komt vervolgens tot ontploffing. Even later blaast een zelfmoord terrorist zich te midden van mensen op. 38 doden zijn het gevolg, waaronder 30 politiemensen. 155 gewonden worden er gemeld. Een aanslag op het Turkse voetbal, en de voetbalsupporters in het algemeen.

Tijdens de wedstrijd Galatasaray – Gaziantepspor eerden de spelers van Galatasaray de gevallen slachtoffers, ze gaven de aanwezige politie een hand. Daarnaast haalde Selcuk bij het maken van zijn doelpunt een politieagent het veld op. Deze namen applaus in ontvangst van de aanwezige supporters.

Wij voetbalsupporters

Anno 2017 is het haast normaal, terreur. Wij als voetbal supporters komen naar wedstrijden in grote getallen. We komen met veel in een respectievelijk kleine ruimte en zijn dus een makkelijk doelwit. Maar we moeten angst niet laten regeren, hoe moeilijk en misschien zelfs onmogelijk ook. Terreur is vreselijk, in alle opzichten. Van Syrië tot aan België. Vanaf een vliegveld, tot in onze eigen stadions. Maar in het speciaal, voor ons als voetbalsupporters, natuurlijk in en om de stadions. Dat het gebeurd is erg genoeg, maar juist dan moet je elkaar steunen. Laat de actie van de Dortmund supporters daar een voorbeeld van zijn, de bedden actie bedoel ik hiermee. Laat de spelers van Galatasaray hier een voorbeeld voor zijn. De supporters van Galatasaray, laat die hier een voorbeeld van zijn. Applaus naar een speler en een politieagent. Voetbal verbroedert, samen steken we een middelvinger op naar het Terrorisme.

In de Hekken
In de Hekken brengt vanaf 2010 een doorlopende ode aan de voetbalsupporter, en is sinds die tijd één van de grootste websites voor (fanatieke) voetbalsupporters in Nederland en België.

Reageren is niet mogelijk.

0 %