Voetbal in Duitsland

Met Erzgebirge Aue bij de rellen van MSV Duisburg

‘Ihr seid ‘ne Schande für Duisburg’, is de boodschap van de supporters bij de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. MSV Duisburg, ooit medeoprichter van de Bundesliga, neemt afscheid van het profvoetbal en degradeert naar de Regionalliga. Samen met Erzgebirge Aue in het uitvak zien we hoe woedende thuissupporters het veld bestormen.

Vlak over de grens, in het welbekende Ruhrgebied, rijden we de stad Duisburg binnen om de plaatselijke trots te bezoeken. Trots is alleen geen toepasselijke benaming meer. Noem je MSV Duisburg, dan voelt de lokale bevolking meer affiniteit met het woord ‘schaamte’ dan ‘trots’. Dat heeft alles te maken met de chaos waarin de club verzeild is geraakt. Nooit wist MSV te herstellen van de gedwongen degradatie naar de 3. Liga in 2013. De financiële problemen waren te groot en bleven de rust verstoren, ondanks kortstondige terugkeren in de 2. Bundesliga. Al jaren is het één grote puinhoop.

Schande für Duisburg

Dit seizoen is een nieuw hoofdstuk in de droevige teloorgang van Duisburg, één van de originele oprichters van de Bundesliga. Er is geen leiderschap of plan bij het bestuur en de schulden blijven zich maar opstapelen. Er heerst een identiteitscrisis, waarin supporters vervreemd raken van hun eigen club. Door de onzekere toestand heeft geen van de spelers de wil om bij Duisburg te blijven voetballen, al is het de vraag of ze dat waard zijn gezien het ernstige gebrek aan kwaliteit. Een afdaling naar de Regionalliga, het vierde niveau van Duitsland, is dan ook het noodlot van dit seizoen. Na 35 jaar neemt de nummer twee van het allereerste Bundesliga-seizoen 1963/64 afscheid van het profvoetbal. In het stadion hangt sindsdien een groot spandoek: Ihr seid ‘ne Schande für Duisburg.

 

Awayday Aue

Of MSV Duisburg volgend jaar bestaat is dus allesbehalve zeker. Daarom is bij de laatste thuiswedstrijd op profniveau een emotionele zondagmiddag tegen Kumpelverein Erzgebirge Aue. Een relatief kleine mijnclub uit Oost-Duitsland. Wij staan vandaag samen in het uitvak met de Nederlandse fanclub Die Macht aus der Gracht. Deze groep raakte bij hun eerste bezoek opslag verliefd op de Viooltjes en al snel werd het idee geopperd om alle Erzgebirge Aue-supporters in Nederland met elkaar te verenigen. Samen gaat de groep regelmatig op pad om de ploeg achterna te reizen, al is dat meer uit dan thuis. Aue ligt namelijk diep in het oosten, dicht op de grens met Tsjechië. Vanaf Noord-Holland betekent dat een autorit van bijna negen uur. Uitwedstrijden bij Münster, Duisburg, Essen, Bielefeld, Verl, Viktoria Köln en het tweede van Dortmund zijn in ieder geval vaste prik. 

 

Fialova Sbor

Als we bij de MSV-Arena aankomen is de sfeer onder de Duisburg-supporters nog gemoedelijk. Zoals we gewend zijn in Duitsland lopen de uitsupporters hier probleemloos tussen het thuispubliek. Ondanks dat de degradatie een feit is en Duisburg nergens meer om speelt, komen er 12.000 supporters naar het stadion. In totaal kunnen er 31.514 supporters in en daarmee is het groter dan De Grolsch Veste. Het scheelt ook niet veel met het Philips Stadion, om nog maar eens de grootte van deze club aan te stippen. 

We staan vandaag met ruim 300 man in een paars kleurend uitvak. Er is alleen bier en worst te krijgen, enkel af te rekenen met cash. Veel Duitser dan dit gaat het natuurlijk niet worden. Dat de uitsupporters vanochtend om zes uur moesten opstaan om op tijd te komen voor deze wedstrijd, zegt uiteraard meer dan genoeg over de clubliefde. Ook zij spelen nergens meer om, hoewel er nog wel een kans is om hoog genoeg te eindigen om volgend seizoen mee te doen in de DFB-Pokal. Altijd krijgt Erzgebirge Aue minimaal 250 man op de been bij uitwedstrijden. Het record staat dit seizoen op 2.665 stuks in Dresden.

De sfeer zit er onder leiding van twee capo’s direct goed in en de fanatieke groep Fialova Sbor laat duidelijk van zich horen. Er worden variërende liederen ingezet en meerdere keren nemen ze het hele vak mee. De Kumpelverein komt vlak voor rust op voorsprong en in de pauze krijgt het uitvak een cadeautje: hemdtasjes met een opdruk verwijzend naar de awaydays van dit seizoen. In de tweede helft wordt de hemdtas bij een choreografie gebruikt, waarbij iedereen op het einde zijn hoofd in de hemdtas stopt. Een surrealistisch, maar vooral heel komisch beeld.

 

Veldbestorming

In de tweede helft is het sfeervolle uitvak enigszins beduusd als Duisburg plots op voorsprong komt, al is dit van korte duur voor de 2-2 alweer valt. Het doek Ihr seid ‘ne Schande für Duisburg was even weggehaald, maar als het opnieuw tevoorschijn komt verandert Duisburg in Sodom en Gomorra. Rond de 85ste minuut openen supporters een hek en bestormen ze het veld, waarbij de gehele reclameboarding wordt omgegooid. Ze smijten met vuurwerk en rookbommen, terwijl de politiemacht moet rennen om de stewards te hulp te schieten. Wanneer de groep is omsingeld proberen gemaskerde supporters nog uit te breken, maar door traangas en pepperspray worden ze terug het vak in gedreven.

Als alle supporters van het veld zijn, rent er een grote groep het stadion uit. Vermoedelijk willen ze vanaf buiten het hoofdgebouw aanvallen, waarop de politie moet opsplitsen. Er wordt om versterking gevraagd en ook de brandweer rent naar buiten. Binnen horen we de stadionspeaker omroepen dat een verdrietig kind zijn ouders kwijt is en kan worden opgehaald. Het blijft onrustig, al gaat de bal wel gewoon weer rollen na één uur oponthoud, zonder dat er doelpunten vallen. Later horen we dat er bij de rellen meerdere mensen gewond zijn geraakt. Een bestorming van het hoofdgebouw bleef uit. Het past allemaal in de treurige gebeurtenissen rond MSV Duisburg.

Helaas zal de thuisclub met de veldbestorming een volgende financiële tegenvaller moeten verwerken. Alles is op dit moment onzeker voor MSV Duisburg; de torenhoge schuld, het krijgen van een licentie voor de Regionalliga West, of het stadion de thuishaven blijft en wat voor spelersgroep er volgend seizoen zal staan. Het blijft eeuwig zonde om zo’n grote club langzaamaan kapot te zien gaan.

DanielsenAxedal
Noord-Hollander in Wrocław (Polen) en Boedapest (Hongarije) die gek is op de Visegrád-landen. Bezoekt vurige derby's tot amateurwedstrijden in de meest rare stadions. Zoomt in op de politieke verhalen achter voetbalclubs, ultra-cultuur en gevallen grootmachten. Afgestudeerd Moreel Filosoof & Politiek Wetenschapper.

Reageren is niet mogelijk.

0 %